2013.02.28.
19:00

Írta: lbm

Minden hat évest iskolába küldenek?

003_1362074415.jpg_259x194

Megy a vita az új köznevelési törvény óvodásokkal kapcsolatos „részeiről”.  Ugyebár egyrészt elő akarják írni, hogy 3 éves korban minden kisded menjen szépen óvodába, másrészt viszont nincs elég hely most sem. Már megszokta a rendes NERtárs, hogy itt turulisztánban előbb döntenek, aztán meg rohangálnak mint pók a falon, hogy akkor ezt most hogy?...,  ám eme probléma igen érdekesnek bizonyul. Egy pedagógiai szakértő (nevezetesen Bakonyi Anna) csúnya dolgokra mutatott rá az üggyel kapcsolatban.

A történet lényege a következő: kéne felvenni sok-sok három éves gyermeket az Óvodákba, hely meg – mint fentebb említettem - nincs. Viszont a törvény kimondatott, és ez a mi okos vezetésünk visszakozni csak a legvégső esetben szokott, (de inkább nem…) így belepumpáltak a projektbe még 9-10 milliárdot. Na az úgy még mindig kevésnek bizonyult a megoldáshoz, tehát kitalálták, hogy akkor ezentúl a 3 négyzetméter/fő helyett 2 négyzetméter/ fő-re szabályozzák a befogadóképességet egy -  egy ilyen intézményben. Ez úgy másfélszeres, immáron tömegnek nevezhető létszámot eredményez az óvodákban. Na most nem tudom, hogy az illetékes NERtársak jártak-e már oviban… Én ezt őszintén kétlem, mivel ha úgy lenne, akkor pontosan tudnák, hogy mekkora a személyzet, és úgy egyébként is, ekkora létszám valamiféle káoszként jelenik meg a képzeletemben, ahol kizárt, hogy a sok izgő-mozgó életvidám csöppségekre megfelelően tudnak majd figyelni. Nem azért mert az óvónők, dadusok nem jól végzik a dolgukat, hanem pusztán csak azért, mert ez lehetetlen. Természetesen ha valóban az arányoknak megfelelő mennyiségű szakembert  alkalmaznának az óvodákban akkor még akár meg is nyugodhatna a szülő, de nem hinném, hogy anyagi fedezet erre lenne. Ezek ismeretében már nem is tűnik irreálisnak a feltételezés , hogy szinte minden hat évest majd elküldenek iskolába, azokat is akik még nem iskolaérettek, és kéne nekik még az a plusz egy év. Bakonyi Anna erre mutatott rá. Az illetékesek pedig természetesen cáfolnak. Kicsit gyermetegen, mint az ovisok, de azért mégis… Hogyaszongya’:

„- Példátlan állítás, hogy helyhiány miatt akár egyetlen gyermeket is iskolába küldenének azok a szakemberek, akik a bírálóbizottság tagjaiként hivatásukat gyakorolják - így reagált a szakember mondataira lapunknak a helyettes államtitkár, aki szerint a jövőben ugyanolyan iskolaérettségi vizsgálat alapján lépnek iskolába a gyermekek, mint ezelőtt - "a különbség csupán annyi, hogy a valóban iskolaérett gyermekek óvodai visszatartását nem részesíti előnyben a rendszer."

Miért? A helyettes államtitkár szerint eddig az amúgy iskolaérett gyerekeket holmi szeszélyből nem küldték iskolába?...

A bajom még a dologgal, hogy az óvodákban nem ám csak a testi épség megtartásával szoktak foglalkozni. Nem bizony! Fejlesztik a gyerekeket, felkészítik őket az iskolára, az iskolai közösségre, azaz foglalkoznak velük ahogy csak lehet. Másfélszeres létszámnál ez óhatatlanul el fog tűnni. Márpedig akkor belekerülhetünk egy negatív mókuskerékbe, ahol a nem megfelelően felkészített gyerekek nagy része (több mint eddig) hat évesen esetleg nem lesz iskolaérett, ám ha szükségből mégis odaküldik őket, akkor borzasztó nehéz lesz a közoktatás helyzete.

Az országnak okos, értelmes új generációkra van szüksége. Márpedig ez a  törvény, ilyen irreális megoldásokkal balul sülhet el a jövő szempontjából…

 

314 komment

Címkék: NERlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr325110486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent scully 2013.03.01. 00:04:06

kár, hogy egy ilyen fontos témáról ilyen gyatrán megírt posztok születnek.
mi az, hogy negatív mókuskerék? és miért van idézőjelbe téve az, hogy "részei"? óvoda miért nagybetű? központozás?
és ha a poszt lényege B. A. hozzászólása, nem kéne legalább pár szóval elemezni, ahelyett, hogy bebaszunk róla egy linket?

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.01. 01:34:44

@agent scully:

Jogos.

Sokkal fontosabb és akutabb e téma annál, semmint, hogy agyonhallgassuk, de ha mér egyszer írunk róla, akkor azt tegyük jól, stílusosan.

Bélabáttya (törölt) 2013.03.01. 01:45:41

Ha a kiskorú eddig teszemazt külföldön volt, ahol nem járt óvódába, akkor nem is mehet iskolába?

Vagy Mo. olyan festői vidékén lakik (pl tanyán), ahol se közel, se távol nincs ilyetén műintézmény, akkor se? Ha meg akad is ovi, csak helyhiány miatt nem veszik fel, akkor még meg is büntetika szülőt?

Sajátságos...

Én is itt vagyok 2013.03.01. 02:40:45

Akkor a roma gyerek sorsa már meg is oldódott. Nem járt oviba, 20 évesen is az elsőt fogja ismételni...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.01. 03:04:33

Attól, hogy 3 helyett 2 nm/fővel számolunk, még nem lesz több kiságy, de több asztal székkel a gyerekek altatásához illetve etetéséhez.

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 05:22:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Pontosan. Az óvoda nem egy gyerek lerakó telep, hanem egy intézmény. De mit várunk egy kormánytól, ahol egy politikus tavaly azt mondta: a gyerek legalább olyan hasznos mint a tehén...

sfi 2013.03.01. 05:39:45

A mi óvodánkban nagyjából 1m2/gyerek a realitás most is.

kpityu2 2013.03.01. 06:03:07

"a különbség csupán annyi, hogy a valóban iskolaérett gyermekek óvodai visszatartását nem részesíti előnyben a rendszer."

Bullshit.

tomwar 2013.03.01. 06:05:21

Az eddigi merhetetlen dilettanizmus ujabb peldaja. Van, aki ezen meglepodott? Tudja valaki, hogy mekkora az eloirt nagysaga egy tojoketrecnek? Csak ugy osszehasonlitaskeppen...

magyar ember teli szájjal 2013.03.01. 06:36:08

Szerintem egyértelmű a megoldás, Bakonyi Anna és rokonságának vagyonosodási vizsgálata, megnézni, volt-e elég forrás a diplomadolgozatában, gyerekei dolgozatait újra leosztályozni, ellenőrizni, behozta-e a fikuszt a lépcsőházból vagy szándékosan tömeges tűzhalálat akar előidézni, stb.

magyar ember teli szájjal 2013.03.01. 06:36:52

@magyar ember teli szájjal: Ja és ezentúl óvodaszakértői feladatokat csak az állam láthat el.

AskmeLater30 2013.03.01. 06:59:45

Nem sikerült megérteni a változtatás lényegét, igaz? Ennyi történt, hogy ezentúl kérdéses esetben nem a laikus szülő, hanem egy szakmai bizottság (aminek semmi köze az adott óvodához) dönti el, hogy mehet-e a gyerek suliba.
Mert eddig az volt, hogy hiába mondták az óvónők, hogy a gyerek iskolaérett és szétunja már magát a nagycsoportban, ha a hozzá nem értő szülő úgy akarta, akkor még egy évet maradnia kellett.

turbocat 2013.03.01. 07:02:14

meg különben is....., ha fegyelmezetten ácsorog, akkor 10 is elfér négyzetméterenként abból a kölökből !!!

Netuddki. 2013.03.01. 07:39:01

Miért pont ehhez értenének?

Neoprimitív 2013.03.01. 07:40:15

@AskmeLater30: Aha, mert a szülők puszta szórakozásból nem akarták iskolába íratni a gyereküket. Mint a szomszédunk, akiknek a kislánya vasággyal együtt sincs 20 kiló. Orvosi szakvéleményt hoztak, hogy a gyerek fizikuma még nem elég erős, szükséges lenne egy évnyi halasztás. Nem engedélyezték, mondván, erre rendeletileg nincs lehetőség. Most vagy a szülők egyike változtat munkahelyet, hogy reggelente iskolába vigye majd a gyereket, pontosabban a táskáját, vagy majdcsak kihullik a férgese, minek neveljünk korcsokat, ugye?

ursus artos 2013.03.01. 07:41:02

A dilettantizmus abban van, hogy egyesek tiltakoznak a kötelező óvodai nevelés ellen.
Tévedés ne essék, a kötelező óvoda (ismét) nem Orbán vagy Hoffmann hagymázas gondolata, hanem a pedagógiai kutatók által régóta várt intézkedés.

Netuddki. 2013.03.01. 07:50:01

@ursus artos: Látom te is jól érted a szöveget. Nem a kötelezőséggel van a probléma hanem a helyek számával.

Maitre 2013.03.01. 07:54:01

@Neoprimitív: Merthogy egy év múlva szívesebben változtat majd munkahelyet? Vagy addig úgyis kirúgják, vagy mire számítanak?
Vannak nyiszlett gyerekek, mindig is voltak. Majd felnőnek és amikor 17 éves korában nem 20 kiló lesz a gyerek hanem 32, elmegy modellnek. Nem kell katasztrófának megélni.

@lbm-NERtárs -): "Az óvoda nem egy gyerek lerakó telep, " De, az óvodát pontosan erre használja a legtöbb szülő. Sőt, az iskolát is.

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 08:02:37

Jajjj! Úgy írogatnak itt egyszer a szülők, egyszer pedig az óvodapedagógusok dilettantizmusáról, mintha őket is kormányváltásonként lecserélnék!
Most akkor attól lettek butábbak egyszerre az óvónők, hogy fidesz kormány van? Ha kormányváltás lesz, kiokosodnak?
Nóóóórmális?

Maitre 2013.03.01. 08:03:41

@AskmeLater30: A kormánynak be kellene látnia, hogy itt teljesen felesleges a munka és a jobbító szándék. Az meg aztán különösen, hogy a normális viszonyokhoz próbálják igazítani a dolgokat. Agyonra kell szopatni a népet, abból sem értenek, de legalább megszokták, és szeretik.

Maitre 2013.03.01. 08:06:18

@kérődzőgiliszta: Ez csak a sapka probléma. Ha van rajta, akkor ütni kell, mert minek van. Ha meg nincs, akkor meg azért. Ez volt az előző kormányváltásnál is, meg a következőnél is az lesz. Ha megérik.

csepke 2013.03.01. 08:14:08

Hát az a helyzet hogy, a iskolába menés idejével valamit tényleg kezdeni kellett Rengetegen tartják vissza a gyereket az oviba, ma már inkább az a ritka ha normál időben 6 évesen megy iskolába a gyerek. Az én gyerekem osztályában többségében voltak azok akik 7 éves koruk után, sőt 8 évesen kezdték az elsőt. Nem tudom ez kinek volt jó. Volt olyan hogy két elsős között 1,5-2 év, 20 kiló és egy fej különbség is volt. Szerintem tanítani is nehezebben lehetett így. Nem tudom miért jó visszatartani egyébként iskolaérett gyereket, hacsak azért nem, mert az oviból lehet bármenyit hiányozni, az iskolából meg nem. És sok helyen tényleg a gyerek aktuális kedve dönti el hogy ma megy-e óvodába vagy sem. Egyszerűen kényelmesebb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.01. 08:22:52

hihetetlen, hogy az megoldás lehet, hogy nah akkor csökkentjük az előírást.

Ez azt jelenti, hogy
a) vagy az eddigi előírások voltak rosszak
b) vagy az új előírás rossz.

Nem tudom melyik lehetőség a rosszabb...

csepke 2013.03.01. 08:23:47

ettől függetlenül azt gondolom nem normális az a társadalom ahol olyanok a szabályozások hogy a tyúkoknak nagyobb az egy főre jutó m2 a tojóketrec esetén mint a gyereknek a bölcsödében óvodában.

spinat 2013.03.01. 08:30:41

@Neoprimitív: én spec 17 kilóval mentem iskolába. Semmi bajom nem lett töle. A fiam is kb ennyi. Maga viszi a táskáját. Igaz sok mindent bennhagyhatnak az iskolában, de az elsö nap az összes füzetét meg mindent maga vitt. Majdnem hanyattesett, de vitte. kb 20 perc gyalog az útés igen, nagyon sok szülö azt monjda, hogy jaj az én szegény kicsikém, hadd ne menjen még iskolába az olyan nehéz dolog! Sok szülönek még za is elképzelhetetlen, hogy a gyerek egyedül menjen iskolába.

Maitre 2013.03.01. 08:32:18

@csepke: Ebből nincs sok értelme kiindulni. Egyrészt nem tudom láttál-e már csirketelepet, nincs csirkénként nemhogy 2 nm, de egy sem. Másrészt egy állat ott éli le az életét, a gyerek viszont nem. Meg ott az udvar, a közösségi helyiségek, meg az oviba nem befáradó gyerekek, ahogy Te is említetted. Ha a fele nem megy, máris dupla hely van.

Mondjuk ha az óvodát iskolaelőkészítőnek vesszük, ami nem, de annak kellene lennie, akkor nem tudom miért nem kötelező járatni a gyereket. Már megint mindent a tanároktól várunk el? Nincs nagy véleményem róluk, de irreális hülyeségeket ne várjunk már el tőlük.

protézisesh 2013.03.01. 08:33:48

@tomwar: 750cm2/tyúk vagyis tyúkonként egy 25x30cm- es felület, az durván 12 tik/m2. 1 óvodás = 4 csirke.

@Maitre: 20kilós gyerek, 5-8 kilós iskolatáska. Remélem te is 30 kilós batyuval mész mindenhova...

Ianas 2013.03.01. 08:35:16

A fikusz ismét megmutatta a jobberség rohadt embertelen náci arcát. Köszönjük Neked Kedves Vezérünk.

Maitre 2013.03.01. 08:39:18

@protézisesh: Ez nem így működik. :) A gyerek nem hangya, hogy a testsúlyának a százalékát bírja el.
De egyébként nem, tegnap összepakoltam vagy tizenöt kilót, elég nehezen vergődtem át vele a városon.

5-8 kilós iskolatáska hogy jön össze? Tornazsák, az mondjuk 2 kiló, meg mondjuk 3 füzet meg két könyv meg munkafüzet, tolltartó, uzsonna, ez nincs annyi. A cucc nagy részét vagy az iskolában lehet hagyni, vagy senkit nem zavar hogy nincs ott. Mi legalábbis a könyvek többségét érintetlenül dobtuk ki év végén. Megvettük mert előírás volt, de senki nem használta.

Maitre 2013.03.01. 08:42:20

@Ianas: Ti nem eshetnének lebandzsítósdzsapingpongolás közben a fejetekre rá, vagy ilyenmi?

tomwar 2013.03.01. 08:43:00

@AskmeLater30: Az iskolaerettseg egy dolog...regen szept. 1 tol szamoltak , utan majustol, most ismet szemtempertol a korhatart. EGy augusztusi es egy januari gyerek kozott fel ev van....
De ez a kisebb gondom: az ovodai ferohelyek ilyen formaban torteno megnovelese...na az a bajom!!!

tomwar 2013.03.01. 08:43:48

@protézisesh: SZUPER:-(((
Vegul is....mit szaladgal, meg jatszik a sok rohadt kolyok, nem igaz!?:-(((

873ujr3rk 2013.03.01. 08:45:06

"akkor ezentúl a 3 négyzetméter/fő helyett 2 négyzetméter/ fő-re szabályozzák a befogadóképességet egy - egy ilyen intézményben. Ez úgy másfélszeres, immáron tömegnek nevezhető létszámot eredményez az óvodákban."

biztos ez ? mármint:

1 négyzetméter: 3 gyerek helyett
1 négyzetméter: 2 gyerek

változás szerintem nem növeli, hanem csökkenti a zsúfoltságot. de lehet hogy tévedek, nem vagyok bogger. meg az is lehet h elírta a kedves szerző.
ami inkább mókás hogy a most szepteberben induló osztályok nyilván jelentősen nagyobb létszámmal kezdhetnek majd mint eddig hiszen kinyomják az oviból a teljes korosztályt mert kell a hely a kicsiknek.

ettől függetlenül, mint sok oktatással foglalkozó blogon említettem már, rózsa rendszerét először szeptemberben tapasztalják majd meg igazán a kedves szülők, aztán a rothadás úgy decemberre, jövő tavaszra lesz teljes képében látható. pont jókor:)

és jöhetnek az okoska érvek h az én kölyköm is 6 évesen 12 kg-val indult iskolába, bezzeg most atomtudós, átlag jóska átlagköjke igencsak megszopja majd mint a torkosborz, ebből következően átlagjóska apu és átlagjóska anyu vagy nem megy el szavazni, vagy elhiszi majd hillerpisti bácsit. :))

tomwar 2013.03.01. 08:45:24

@ursus artos: Szovegertes....
A dilettanizmus a vegrehajtasban mutatkozik meg, ismet. Ha nincs eleg hely, hova teszik a gyerekeket? Mert nincs hely, ezt pontosan tudom.

Yasashi Tanuki 2013.03.01. 08:46:26

"amúgy iskolaérett gyerekeket holmi szeszélyből nem küldték iskolába?"

Gyakorlatilag az oviban amit én ismerek ez történt. A szülő dönthetett, hogy marad-e még egy évig a gyereke, akkor is ha papírforma szerint elérte az iskolaérettséget. Gondolom a normatíva miatt az ovinak is megérte ott tartani a gyereket de szvsz neki se vált kárára. Vekerdy Tamás írt arról, hogy a 6 éves iskolakezdés korai, mert az érettségnek azt a fokát amikor a gyerek érdeklődése változik és kitartó figyelemre képes csak kb. 1-2 évvel később 7-8 éves korban éri el. Persze megoldás lehet a kötetlenebb, maximum 30 perces órákban sok játékkal mozgással tanító első, második osztályok, de az oviban maradás is jobb a korai váltásnál.

spinat 2013.03.01. 08:47:34

@873ujr3rk: te sem figyeltél matekórán, mi?

Maitre 2013.03.01. 08:49:18

@tomwar: Elviszik állatkertbe. Lehetnél kicsit kreatívabb, és sokkal kevésbé rosszindulatú.
Ha soha nem csinálnak semmit, mert lehet hogy elsőre nem lesz tökéletes, sosem lesz csinálva semmi.

873ujr3rk 2013.03.01. 08:49:39

@spinat: nem, de most h átfutottam újra és felismertem a hibám:) a többi ettől még áll, pedig tulajdonképpen semmilyen órán nem figyeltem :)

spinat 2013.03.01. 08:54:46

@873ujr3rk: a többire meg annyit, hogy a fiam még nem atomtudós, viszont 6 évesen és két hetesen ment iskolába, egyszerre két unokatestvérével, akik 1, illetve ma´sfél évvel idösebbek nála. Az egyik pont évvesztes lett, viszont a másikat már eleve késöbb iratta óvodába a család, ´ßigy késöbb is ment iskolába. és nem, nem egy nyámnyila 20 kilós gyerek, hanem talán kétszer annyi is megvan. A mai szülök között sok az olyan, aki semmi önállóságot nem néz ki a gyerekéböl, nem mer rábízni semmit. én egyedül buszoztam a város mási végébe az iskola második napjától kezdve, és meg bírtam csinálni. Pedig ha jól emlékszem, akkor még sokkal nehezebbek voltak az üres táskák is.

Dokinő 2013.03.01. 08:56:06

@tomwar: Pont ezt beszéltük tegnap egy iskolai gyűlésen: lassan a ketreces tyúknak is több helye lesz, mint egy ovisnak.
Érdemes azonban megfigyelni, hogy egy családi napközivel vagy magánóvodával mennyit kekeckednek: ott furcsa mód jóval nagyobb helyet kell biztosítani egy gyerek részére. Miért nem egységes a rendszer, tessék mondani?
2. A törvény szerint a gyereket nem kell, csak LEHET iskolába küldeni. Arról a szülő és az óvoda EGYÜTT dönt. Az viszont valóban igaz, hogy ezt pont nem így kommunikálják le, hanem azt akarják sugallni, hogy menni KELL.
3. A 6 éves NEM iskolaérett, bármennyire is ez volt eddig a beidegződés. Jól írta Yasashi Tanuki, Vekerdy szerint úgy 7-8 éves kora körül el azt, addig ortopédialag a kézfej nem alkalmas arra, hogy görcsösen írjon (ahogy ma tanítják). És valakinek végre a gyerek igényeit kéne nézni! Az első-második osztálynak egy átmenetnek kéne lennie, nem pedig bevinni az óvoda nagycsoportjába az iskolát. A legjobb fejlesztés a sok mozgás a szabad levegőn és a játék!

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 08:56:09

Szvsz teljesen mindegy hogy nevezik az intézményt, ahol a gyermeket nevelik, ha a korának/érettségének megfelelő módon foglalkoznak vele.
A magyar oktatási intézmények fajlagos területének eloszlása az óvodainál sokkal szélesebb spektrumon belül mozog. Ezen nem kéne rugózni, mert ezek nagyon lokális problémák és könnyen orvosolhatók! A pedagógusképzésen való változtatás sokkal problémásabb és sokkal több időt és forrást igényel.

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 09:02:35

@Dokinő:
"A legjobb fejlesztés a sok mozgás a szabad levegőn és a játék!"
Egyetértünk!
Akkor miért is rugózunk azon a normatív területen, ami sehol sem ugyanannyi?
Kicsit primitíven hangulatkeltő ez a tyúkketrecezés!

CM2131 2013.03.01. 09:02:58

Nem tudom miről beszéltek, nem szeszélyből tartották vissza a gyerekeket, hanem mert öngerjesztővé vált a folyamat és pláne a fiúknál szinte mindenkit visszatartottak 7 éves koráig az óvodákban. Ki íratta volna szívesen az 1 évvel idősebbek közé? Mi is így tettünk, a fiam osztályában a 15 fiú közül 1 (!!!) volt a megfelelő korcsoportban a többi mind 'évvesztes'.
Utólag persze megbántuk, az utolsó évben nagon unta és utálta már az óvodát.
Úgyhogy én üdvüzlöm a változást.

csepke 2013.03.01. 09:03:40

@spinat: Már fentebb is írni akartam, akkor más világ volt. Én is egyedül mentem iskolába a 2. héttől, de egyfelől egy kisvárosban éltünk, sokkal kevesebb autó járt, az emberek szelídebbek voltak, és a szüleim egy darabig láthattak az ablakból. Gyalog mentem. De én sem engedtem egyedül a gyerekemet iskolába a nagyvárosban 10 éves koráig. És nem azért mert nem talált volna oda. Egyszerűen más világ van.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.03.01. 09:04:41

"Miért? A helyettes államtitkár szerint eddig az amúgy iskolaérett gyerekeket holmi szeszélyből nem küldték iskolába?."
Miazhogy! Nagyonis! A kérdés álságos és provokatív, mintha a feltevője nem lenne tisztában mi folyik/folyt az óvodákban.
Csak az én környezetemben, családomban van nem egy és nem két példa arra, hogy a minden szempontból iskolaérett gyereket még egy évre óvodában tartották, "játsszon még szegénykém, ráér még, maradjon még igazi kisgyerek" stb. jellegű indokokkal.
Miközben időt s pénzt nem kímélve, ilyen-olyan különórákra, fejlesztő foglalkozásokra hordták. Közben a lurkó halálra unottan, fásultan és/vagy izgágán került elő az óvodából, teljesen érhető módon.

Akik nem érettek mentálisan, fizikailag, stb., azok esetében valóban indokolt a halasztás, de lehetőleg ezt se a szülő döntse el egyedül.

És nem akarok demagóg lenni, de azok az iskolaérett gyerekek, akiket benn tartanak az óvodában ilyen indokokkal, igenis férőhelyet foglalnak.
A "tyúkketrec"-probléma pedig igen, ebből is adódik.

Ez után a hevenyészett poszt után, ezt mindenképpen érdemes elolvasni:

www.komment.hu/tartalom/20121002-mikor-lesznek-iskolaerettek-a-gyerekek.html

A szerző Dr. Vajda Zsuzsanna, a szerző pszichológus, egyetemi tanár.
Fő kutatási területe a gyermekek fejlődése, a családi és iskolai nevelés, oktatás.

Neoprimitív 2013.03.01. 09:04:47

@spinat: Ha elkerülte a figyelmedet, a gyereknek orvosi papírja van róla, hogy maradnia kellene. Innen kezdve az, hogy neked mi ártott meg vagy nem, irreleváns. Már legalább is olyan helyeken ahol ugye a zemberek az elsők. És ha történetesen a család lefizette volna az orvost (nem tették), akkor sem lehetne semmibe venni. Ha kételkednek a szakvéleményben, akkor jelentsék fel az orvost. Ha nem, és a rendelet nem teszi lehetővé a figyelembe vételét, akkor szar a rendelet. Ha bizottság akar megfelelni a pártutasításnak, akkor szarok a benne lévők.

Megint arról van szó, hogy azért, mert vannak iskolaéretten is még egy évet az óvodában maradó gyerekek, kiöntik a fürdővízzel a többit is. Prokrutész szabályozás. (Aminek az oka egyébként nyilvánvalóan valóban a kényszer, hiszen ha érdemi fejlesztés nincs, csak a terhelés nő, akkor muszáj kiszórni mindenkit a túlzsúfolt csoportokból.)

Dokinő 2013.03.01. 09:05:16

@kérődzőgiliszta: kérdezd meg azt a szülőt, mihez hasonlítaná az óvodai csoporttermet, ahol a gyerekének van már rossz érzése, mert egy kis teremben össze vannak zsúfolva 35-en. Jelzem, nincs nappalink, nem lakunk nagy lakásban, de az mégis nagyobb, mint ahol 35 gyerek éli hétköznapjait egyszerre.

Csak beugrottam 2013.03.01. 09:05:40

Kimondottan jó hatással lesz a szülők és gyerekek egészségi állapotára a további zsúfolódás, nálunk már most is komoly problémát okoz a folyamatos tetvesedés meg a novembertől márciusig a folyamatos fosós-hányós megbetegedés.
Az óvodát soha nem fertőtlenítik és soha nem küldik haza azt aki tetvesen jön.Mert neki jogai vannak.
Mi meg vehetjük ki a szabit ,hogy kórházba/otthon legyünk a beteg gyerekekkel.
Hát fasza lesz a további zsúfolás :-(
A köcsög parlamentet kellene egy ovis terembe bezsúfolni, szopjanak ők is.

csepke 2013.03.01. 09:06:05

@kérődzőgiliszta: ráadásul utána néztem most, és tényleg úgy van ahogy fentebb írta valaki az az eus szabályozás, ami miatt egyébként másfélszeresére emelkedett a tojás ára nemrég, valóban azt írja elő azt a 750 cm2/tyúkot.

sas70 2013.03.01. 09:12:31

Minek foglalkozni a gyerekkel? Az íróasztal mellől lehet szabályokat hozni és kész! Régen is felnőtt az a büdöskölke, ezután is felfog és lesz belőle okos, mindent tudó politikus. Aki nem fér bele a rendszarba az menjen a picsába, 'osztjónapot!

Maitre 2013.03.01. 09:15:23

@Dokinő: " Miért nem egységes a rendszer, tessék mondani?" Mert magánóvoda. Mit nem értesz ezen? Ha többet fizetsz, jobbat kapsz, különben miért fizetnél többet?

2. A szülő végre tanulja meg, hogy a gyereke nem játék amivel azt csinál amit akar, hanem társadalmi lény, amire a társadalom egy rahedli pénzt kifizet. Beleszólása van, pont.

3. Érdekes, évtizedekig az volt. 6 évesen egyébként nem jellemző a görcsösen írás, nem is nagyon tudnak írni.

@Neoprimitív: Ha orvosi papírja van róla, akkor feleslegesen vergődsz, kivételezve lesz vele. Innentől irreleváns, hogy a normálisan fejlődő gyerekekre mi vonatkozik, nemde? Olvastad egyébként a rendelet szövegét, vagy a blog alapján szarozol valamit, amiről azt sem tudod, micsoda?

Neoprimitív 2013.03.01. 09:17:13

@kérődzőgiliszta: Menjél már el óvónőnek egy kicsit! Másfélszer annyi gyerekre vigyázni a "szabad levegőn" nem egy matematikai művelet, hanem felelősség. Másrészt az óvodák legnagyobb része nem olyan, hogy ott több (ismét: most már másfélszer akkora) csoport egyidejűleg szabadban tudjon lenni - vagyis a nap nagyobbik részében maradnak a termek.

Dokinő 2013.03.01. 09:17:48

@pushpang (univerziális határeset): Őszintén szólva, nekem Vekerdy hitelesebb. Nem mondom, hogy mindennel egyetértek amit mond, mert engem olykor zavar a túlzott "lazasága", de még mindig közelebb áll hozzám a nézeteivel.
V.Zs.-nek is részben igaza van egyes dolgokban, de ne felejtsük el, hogy a 6 éves kor az iskolakezdésre akkor lenne jól alkalmazható Mo.-on, ha az első-második osztály egy átmenet lenne és nem 45 percre bekényszerítenék a padba kussba azt a gyereket, aki alig 1 hónappal előtte még az udvaron rohangált. Lehet, hogy debilekkel van tele a környezetem, de egyik gyerek se bírta volna ki a 4x45 percet, az a néhány ismerős akik 6 évesen suliba küldték a gyereket mégis, meg is szívták rendesen, a gyerek kínlódott, nem figyelt, elbambult, innen jön majd a fekete pont, meg a boszorkány, ebből egyenesen következik a kudarc előbb-utóbb majd a motiváltság teljes hiánya. Amelyik kezdő tanítónő nem tudja elmondani a szülőnek, hogy Ő személy szerint mivel és hogyan motiválja a gyereket, az a pedagógus egyszerűen nem alkalmas erre a pályára.

csepke 2013.03.01. 09:22:30

@Dokinő: szerintem nem nagyon van manapság olyan hogy kezdő tanítónő, ha meg mégis, akkor tegyük össze a két kezünket hogy valaki ezt a pályát választja ilyen társadalmi meegbecsültséggel. De egyébként szerintem egy tanárnál sem kell 45 percig hátratett kézzel ülni az órán a kiselsősnek.

tomwar 2013.03.01. 09:24:28

@Maitre: Esetleg kreativ, mint az adorendszer? Szerintem szakemberek foglalkozzanak szakmai dolgokkal...ne pedig univerzalis, mindenhez erto politikusok. A kovetelmenyeket pedig egysegesiteni kellene, egy allami ovodaban epp ugyanazt kellene kapni, mint egy maganban, es forditva. Extra lehet, de a minimumszint ugyanaz.
Pedagogia diplomam van, es egy nemzetkozi intezmenyben dolgozom, ahol van ovoda, alt. iskola, gimi is. Nos, tudnek meselni a kulonbsegerol hosszu orakon at....

Maitre 2013.03.01. 09:24:28

@pushpang (univerziális határeset): Azért azt ne felejtsd el, hogy amikor egy gyerek pszichológushoz kerül, hogy az nézegesse meg játsszon vele, az már nem a normális gyerek. Ők ezt nem ismerik el, de ettől még így van. :)
(Aki jönne azzal kaffogni, hogy a fejlődéslélektanban igenis de, hát nem, ott sem. Legfeljebb elvétve keveredik bele egy-egy a normális közegbe.)

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 09:24:58

@Neoprimitív: Nem baj, hogy nem erről volt szó!
Ha az állításommal vitatkozol, akkor azt állítod, hogy nem jó a gyermeknek szabad levegőn játszani!
Ha vitatkozni szeretnél, nem ártana egy kis szövegértés!

tomwar 2013.03.01. 09:25:35

@kérődzőgiliszta: Eso? Ho? Azert a ridegtartas mellett kene egy akol is, nem? Tudod, ahol elfernek, es nem valtasban melegszenek...

Neoprimitív 2013.03.01. 09:26:21

@Maitre: Nincs vele kivételezve, miután közölték, hogy mennie kell. Én nem olvastam a rendelet szövegét, de te meg a hozzászólásomat nem olvastad:

"Ha nem, és a rendelet nem teszi lehetővé a figyelembe vételét, akkor szar a rendelet. Ha bizottság akar megfelelni a pártutasításnak, akkor szarok a benne lévők."

Ezek szerint a bizottság sem olvasta a rendelet szövegét. Vagy olvasta, csak mást tart fontosabbnak. Az elvek és a gyakorlati végrehajtás közti különbség. Ha féltenie kell az állását akkor, ha nem hajtja végre az elvárást, akkor a könnyebb utat választja.

"" Miért nem egységes a rendszer, tessék mondani?" Mert magánóvoda. Mit nem értesz ezen? Ha többet fizetsz, jobbat kapsz, különben miért fizetnél többet?"

Azért mert az a magánóvoda feladata, hogy ha többet kér, akkor többet adjon és erről meggyőzze a szülőt. Nem az államnak, hogy eleve más feltételeket szabjon. "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek - én biciklivel megyek." - ahogy a klasszikus poén mondja.

Dokinő 2013.03.01. 09:27:43

@Maitre: 2. Tehát a gyerek úgymond nem a szülőé, hanem az államé, és az állam úgy szól bele, ahogy akar. Érdekes. Főleg akkor, mikor gyerekek ezrei élnek mélyszegénységben, de ilyenkor nem szól bele, hogy valamivel etesse a kölyköt.

3. 6 évesen elkezdik a gyerekekkel (ha iskolába megy) vonalak közé szoríttatni a körök gyakorlását, meg a vonalakat, meg a mindenféle krakszokat. Kérdezd meg a szüleidet, hogy tanították őket írni mondjuk a 40-50-es években a suliban.

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 09:29:17

@tomwar:
Ajjaj!
Meg etetni kell, meg pisilni, meg kakilni, meg nózit fújni! Meg ....
Wazze!
Meg olvasni tudni!

Maitre 2013.03.01. 09:30:05

@tomwar: Ha mindenki ugyanazt kapja, akkor már az extra sem extra, nemde? :)

A minimumszint megvan nekik. Vigyáznak rájuk, kapnak enni, vannak játékok, van wc, játszanak velük. Nem hemzsegnek patkányok, nem verik őket, nem dolgoztatják őket, ahogy sok, nálunk szerencsétlenebb országban, sőt még csak nem is annyiból áll az ovi, hogy ott a tévé, üljél le elé és nézzed, mint mondjuk az usa-ban néhol.

A szülő tanítsa otthon nyelvekre, meg rendeljen partybohócot, ez nem egy intézmény dolga.

" tudnek meselni a kulonbsegerol hosszu orakon at"
Mesélj, biztosan sokan élvezettel olvassák majd.

Dokinő 2013.03.01. 09:30:42

@csepke: sajnos kell, a kivétel ritka. Voltam egy pár nyílt órán az elmúlt évben.... A legnagyobb csalódás ráadásul az osztrák suli volt. Persze az is lehet, hogy szimplán pont egy tanítónő órájára csöppentem be....

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 09:31:05

@Dokinő:
Ne fáradj!
Itt csak tyúkketrecezés folyik!
A problémák lényegét nem látják!

Neoprimitív 2013.03.01. 09:31:33

@kérődzőgiliszta: "Akkor miért is rugózunk azon a normatív területen, ami sehol sem ugyanannyi?
Kicsit primitíven hangulatkeltő ez a tyúkketrecezés! "

Ez hol nem a normatív területről szól? A gyereknek jó szabad levegőn lenni, csak az óvodai (és éghajlati) adottságok miatt az idejük nagyobb részét kénytelenek a termekben tölteni. Innen kezdve ez nem "rugózás". A működtető pedig ha van gyerek és ráadásul kötelező is, akkor addig a létszámig fogja feltölteni a keretet, amennyit a fizikai korlát (jelen esetben az alapterület) enged.

Dokinő 2013.03.01. 09:32:17

@Neoprimitív: "Azért mert az a magánóvoda feladata, hogy ha többet kér, akkor többet adjon és erről meggyőzze a szülőt. Nem az államnak, hogy eleve más feltételeket szabjon." - Hajszálpontosan erről van szó!!!!!

TheRminator 2013.03.01. 09:33:18

Én ezt nem értem.

Kisfiam 6 éves, elvittük nevelési tanácsadóba, ahol az iskolaérettséget vizsgálták. Megállapították, hogy grafomotorosan még nem eléggé fejlett, és nem javasolják az iskolát. Visszavittük az oviba a papírt, és a vezető óvónő sem javasolta az iskolát. Így még egy évig ovis lesz.

Senki nem kényszeríti az iskolába!

Szakértő? az nem volt 2013.03.01. 09:34:30

@spinat: Ja, csakhogy ebben a korban még fejlődik a szervezet, és nem most lesz problémája a cipekedéstől, hanem felnőttkorában. Ebbe nem gondolsz bele? A gerinc ilyenkor még alakul, 20 kiló az nagyon faszányos hatást fejt ki rá. Legalább a saját gyerekednek ne akarj rosszat, vagy olvass utána az emberi test fejlődésének.

csepke 2013.03.01. 09:37:15

@Dokinő: szerintem nem iskolát kell választani hanem tanítónőt. Mi nagyon szerencsések voltunk, egy isteni, született pedagógus tanítónénik volt alsóban. A gimis gyerekem épp tegnap ment vissza lyukas fél napjában az áltisibe, találkozni a régi tanáraival. Hosszú órákat beszélgettek vele, örültek neki. Azt gondolom, sosem az számít ha kicsit kopott a pad, kiesik a kisautó kereke..stb. a legfontosabb mindebben a körítésben az ember, akire a gyerekedet bízod.

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 09:37:16

@TheRminator:
:-)
Ezzel nem leszel népszerű!
Itt most a kényszerítésről, meg a tyúkketrecről akarnak fröcsögni!
Nincs kitekintés. Nincsenek társadalmi és gazdasági körülmények.

Maitre 2013.03.01. 09:38:10

@Neoprimitív: De, olvastam a hozzászólásodat. Viszont ha Te nem olvastad a rendeletet, honnan tudod, hogy nem ad lehetőséget a kivételtevésre? Kérelmezzétek máshol, vagy vigyétek át másik óvodába.
(Tudom, tudom, nem te, hanem az ismerősöd, aki nem te vagy.)

Ebben az országban mindenbe bele kell szólnia az államnak, mert semmi mást nem tudnak nélküle elintézni vagy elismertetni. Nem lehet értelmesen szervezni a dolgokat, csak ostorral. Hát elővették az ostort. A viszonyok meg majd hozzáalakulnak.

Egyenlő esélyek nincsenek, és sosem lesznek. Max ha előíros a szülőnek, hogy igenis évente másfél millió forint értékben vásároljon a gyereknek játékot és fejlesztőeszközöket, meg ugyanennyiért járassa magánórákra. Akkor meg azon menne a hiszti, hogy ki bírja ezt megfizetni.

Dokinő 2013.03.01. 09:40:40

@TheRminator: még egyszer: törvényileg nem KELL menni iskolába, csak LEHET! Csak ezt kommunikálják orrba-szájba a médiában másképp!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 09:42:49

"Na most nem tudom, hogy az illetékes NERtársak jártak-e már oviban…"
Igen, pártóvodában rendszerváltás előtt és most az ő gyerekük is pártóvodába jár...

Egyébként a csoportlétszám szinten tartása és az egy férőhelyhez szükséges terület csökkentése nem eredményez nagyobb csoportokat, viszont az újonnan épített óvodákban ugyanakkora épületben több csoportszobát tudnak kialakítani. A zsúfoltság akkor is nőhet, ha a jelenlegi csoportszobába 2 csoportot zárnak össze...

Dokinő 2013.03.01. 09:43:54

@csepke: Ez abszolút így van. De mivel engem anno tönkretett a suli alkalmatlan tanárokkal meg pofára szimpatizálással, így a gyerekemnek tudatosan kerestem mást. Igaz, hogy alternatív suliba jár (nem W, mielőtt jönne az ötletelgetés :-) ) és a legjobb tanítónőt fogtuk ki, úgyhogy mi is mázlisták vagyunk. És most látom, hogy az első osztályt lehet másképp is csinálni, mint 4x45 perc padban kuksolással.... a többiről nem is beszélve.

Maitre 2013.03.01. 09:44:03

@Dokinő: " Főleg akkor, mikor gyerekek ezrei élnek mélyszegénységben, de ilyenkor nem szól bele, hogy valamivel etesse a kölyköt. "

Bezony. Abba sem szól bele, hogy ha mélyszegénységben élsz, akkor ne szard magadból egymás után a kölyköket, hogy utána putriban nevelgesd, és segílykéből fizessünk rájuk drága milliárdokat, vagy belökd állami gondozásba, ami szintén nem olcsó. Ahhoz képest meg pláne, amit kapnak szerencsétlenek.
Én ugyan nem helyeslem hogy nem szól bele, de pár éve valamelyik képviselő (már nem tudom honnan) felvetette, hogy bele kellene szólni, és egyből jött az ajvékolás, hogy hát micsoda dolog az, meg anyámkínnya.

Egyébként ti olyan nagyon furcsán nézitek ezt. Imádtok a mélyszegénységgel példálózni, de az elvárásaitok az a rózsadombi elitvillák szintjén vannak. Döntsétek már el, hogy csóróként nézzük a dolgokat, vagy polgári értékrend van. A kettő együtt nem megy.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.03.01. 09:44:41

Saját tapasztalatok:
- Mind a két gyerek hatévesen ment iskolába. Első osztályban az első félévben hülyére unták magukat, és két teljes doboz színes ceruzát elkoptattak, mert gyakorlatilag semmi mást nem csináltak, csak színeztek meg rajzoltak. Jó, jó, nyilván mást is csináltak, de ma már nem igaz a "45 percig kuss a padban". Az az én gyerekkorom volt.
- A nagyobbik gyerekemet (mint ezt már változatos blogokban többször meséltem) kisebb közelharc árán lehetett csak iskolába íratni, mert 5 éves és 355 napos volt. Viszont könyörgött, hogy írni és olvasni akar, nem pedig kisvonatozni, és mind fizikailag, mind mentálisan teljesen alkalmas volt a feladatra. Azóta is osztályelső.
- Az óvoda tele volt életerős hétévesekkel, akiket a szülők nem engedtek iskolába, egészen pontosan azzal az indokkal, hogy "hadd játsszon még" (nem pedig bármiféle szakmai indok alapján). Sokan azok közül, akik így kerültek iskolába, valóban képtelenek egy 45 perces órát végigülni, az óra jellegétől teljesen függetlenül, vagy bármilyen tanári utasítást megfogadni. Vagy pl. egyedül lehúzni a vécét.

A megoldás az lenne, ha mindenki szépen lehiggadna, és pártállástól meg mifranctól függetlenül elfogadná, hogy az iskolaérett gyereknek az iskolában van a helye, a nem iskolaérettnek meg az óvodában, és kész. Ehhez persze az se ártana, ha a nevelési tanácsadókban maximálisan naprakész, jól képzett, és a gyerekek iránt valós érdeklősét mutató emberek dolgoznának (a többségük egyébként nyilván ilyen, de van egy csoport, aki az elméleteket mintha többre tartaná a valós, húsvér kölköknél (: )

Maitre 2013.03.01. 09:47:55

@Dokinő: Ha tönkre vagy téve, minek van gyereked, bocsáss meg? Hogy ő is tönkre legyen téve? Ha kiheverted volna, nem hoznád fel példaként... no mindegy, ez a te dolgod, mondom, bármit megtehetsz, a gyerek nem tud vele mit csinálni, mást meg nem érdekel. Csak így termelődik újra a deformitás. :)

Alternatív iskola, csodálatos. A deviánsok és a kezelhetetlenek gyűjtőhelye, akik hihetetlen magabiztossággal hagyják el az iskolát, és utána csodálatos módon nem lesznek jók semmire.

PirAnna 2013.03.01. 09:50:22

"A helyettes államtitkár szerint eddig az amúgy iskolaérett gyerekeket holmi szeszélyből nem küldték iskolába?..."

Én totál nem értek egyet a közoktatás új változásaival, de az azért igaz, hogy egy csomó gyereket a szülők kérésére fölöslegesen tartanak vissza még egy évre az óvodában. Ez divat lett ez az elmúlt időkben, és ezt a döntést sok esetben nem indokolja semmi.
Az ok? Amolyan "ártani nem árt, hadd játsszon még egy évet" érvelés áll mögötte.

Neoprimitív 2013.03.01. 09:50:51

@Maitre: "Kérelmezzétek máshol, vagy vigyétek át másik óvodába." A Holdra? Ha esetleg elkerülte a figyelmedet, nem az óvodák futnak a gyerekek után. A válaszom másik felével (hogy a rendelettől függetlenül mi a végrehajtás) pedig látom, direkt nem akarsz foglalkozni, az kiesne a "minden nagyon szép minden nagyon jó" világképből.

"Egyenlő esélyek nincsenek, és sosem lesznek. Max ha előíros a szülőnek, hogy igenis évente másfél millió forint értékben vásároljon a gyereknek játékot és fejlesztőeszközöket, meg ugyanennyiért járassa magánórákra."
Azt még mindig nem magyaráztad meg, miért KELL a magánóvodáknak szigorúbb alapfeltételeknek megfelelni, mint az államiaknak? Nem arról van szó, hogy mit biztosítanak pluszban, hanem, hogy mit kell minimálisan biztosítaniuk.

Maitre 2013.03.01. 09:50:52

@Kovácsné: Nem volt olyan rossz az a kuss a padban. Mindenki meg tudta tanulni az enyhén fogyatékosokat leszámítva. Azzal sem, hogy a tanár lekent egy-egy pofont, vagy keményen rád ordított ha leejtett valamit, és nem ugrottál elég gyorsan, hogy felvedd.

Manapság egyetemeken sem telik el olyan óra, hogy a tanulni vágyóknak nevezett csürhe ne táplálkozzon, iszogasson meg pofázgasson előadás alatt, mit sem törődve azzal a szerencsétlen barommal, aki bejön órát tartani.

Dokinő 2013.03.01. 09:54:23

@Maitre: szerintem ezt Te is tudod, hogy ha minden szülő a megfelelő anyagi helyzetet várná, hogy gyereket szülhessen, akkor itt bizony lehet, hogy feleennyi gyerek sem születne. Már elnézést, de most ne a (még) kisebbség kölyökpottyantósaira gondoljunk.
Elvárásaim meg a nem a rózsadombi elit szintjén mozognak, csak ugye Mo-on eleve elvárás a nyugati fizetés (mivel az árak is a nyugati színvonal (felett) vannak, akkor engedtessék meg, hogy a nyugati országok oktatási rendszereit is valamilyen szinten elvárhassam (ami sokszor nem is pénzkérdés, pusztán a tanító(nő) hozzáállása. Ennyi, semmi több.

Maitre 2013.03.01. 09:54:31

@Neoprimitív: A végrehajtás majd hozzáigazodik a rendelethez (azt hiszem, írtam is). Ehhez némi idő kell, de majd összejön.

A holdra ne, az elég messze van... de pl. tarthatnátok egy évig otthon. Csak van valami nagymama, aki ügyelne rá.

"Azt még mindig nem magyaráztad meg, miért KELL a magánóvodáknak szigorúbb alapfeltételeknek megfelelni, mint az államiaknak? "

Mert magánóvodák. Olyan kiváltságos emberek viszik oda a gyereküket, akik meg tudják és meg is akarják fizetni. Nem értem mit nem értesz ezen. Ami ingyen van, az ingyen van, itt meg a relatíve jobb körülményekért fizetsz többet (sokat).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 09:56:31

@Dokinő: Láttam olyan magánóvodát, ahol 15 fős csoportokra kaptak engedélyt 25 négyzetméteres csoportszobában vagyis nem volt meg a 2 négyzetméter/fő. Az már más kérdés, hogy a valós csoportlétszám 15 fő felett volt...

Mondjuk az állami óvodák többsége a szabványos 60-70 négyzetméteres csoportszobákba fogadott be eddig is 25-30 gyereket, szóval a törvény csak az eddigi gyakorlatot szentesíti.

Maitre 2013.03.01. 09:58:28

@Dokinő: Én azon kevesek között vagyok, akik le merik írni hogy cigányság, ha a cigányságra gondolok. :) Itt nem rájuk gondoltam, a mélyszegénység rasszfüggetlen. Sok fehér család is él így.

"szerintem ezt Te is tudod, hogy ha minden szülő a megfelelő anyagi helyzetet várná, hogy gyereket szülhessen, akkor itt bizony lehet, hogy feleennyi gyerek sem születne. "

Egyből nem lenne probléma az óvodai férőhelyekkel, viszont talán olyan emberek lennének belőlük, akik hasznosak lennének a társadalomnak. Katasztrófa lenne, tényleg.

"akkor engedtessék meg, hogy a nyugati országok oktatási rendszereit is valamilyen szinten elvárhassam (ami sokszor nem is pénzkérdés, pusztán a tanító(nő) hozzáállása. "

Igen, a hozzáállással valóban komoly problémák vannak. Tulajdonképpen ez az, amit nem tudom, ki a fene tudna megoldani, mert a hozzáállók nem akarják, más meg nem fogja.

Dokinő 2013.03.01. 09:58:30

@Maitre: ebből is látszik, hogy hallottál egyszer valamit, de amúgy fingod nincs az egészről. A tönkre tevést meg nyilván nem úgy értettem, ahogy Te. Mindenesetre csak hogy tudd, ezzel legalább azt érték el, hogy nem álltam be bólogató jánosnak a birkasorba, mint a többiek, hanem meg tudok élni a magam lábán úgy, hogy nem vagyok senki "rabszolgája" és nem diktál senki. Szóval a "különcködésnek" is vannak előnyei ;-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 09:59:00

Még annyit, hogy a kormány nem pumpált bele 9-10 milliárdot az óvodák építésébe, mert az eredetileg 16 milliárdos tervezett program Hoffmann Rózsa 2011. decemberi ígertével ellentétben nem 9,4 milliárdra, hanem 5 milliárdra csökkent. A pályázatot a beadási határidő előtt egy héttel fel kellett függeszteni túljelentkezés miatt.

Dokinő 2013.03.01. 09:59:32

@Távmunkás: akkor írjak címet, hol van 40 nm2-en 35 gyerek? :-)

Dokinő 2013.03.01. 10:02:18

@Maitre: "Egyből nem lenne probléma az óvodai férőhelyekkel, viszont talán olyan emberek lennének belőlük, akik hasznosak lennének a társadalomnak. "

Az első mondatrész igaz. A második: ezek szerint szerinted csak a "gazdagok" gyerekei lesznek hasznos tagjai a társadalomnak?

Másik kérdés: szerinted élnél-e, ha anno a nagyszüleid, szüleid is így gondolkodtak volna? Születtek volna e háború alatt gyerekek?

hozzászólóka 2013.03.01. 10:04:19

A mi ovinkban 5 gyerek részére hagyták jóvá, hogy maradjanak. Azóta hallani sem akar az óvoda arról, hogy még valaki maradjon, pedig az egyik gyerek szemmel láthatóan nem tud 10 percnél többet nyugton maradni. De kit érdekel menjen iskolába.

Szerintem nagy marhaság az aug 31 mint határidő. A lányaim májusban töltik be a hatodik életévüket, egyes ovistársaik pedig már 2012 szeptemberében. 8 hónappal idősebbek egyes gyerekek a gyermekeimnél, de együtt mennek suliba. Én azt mondanám az mehet iskolába 2013 szeptemberében aki betöltötte a hatodik életévét 2012 dec 31-ig vagy a nevelési tanácsadó igazolja, hogy iskolaérett.

Egyébként ha jól tudom emelik a heti óraszámot is, 4 óra helyett napi 5 óra lesz. Több torna, ének és rajzóra lesz.

De a tapasztalatom mind az oviban mind az iskolában az, hogy senki nem tud semmit biztosra.

Maitre 2013.03.01. 10:04:53

@Dokinő: Nem látom Rajtad, de készséggel elhiszem neked, hogy így látod magadat. Alternatív iskolába járatott korahuszonévest ismerek jópárat, sok ismerősömnél divat az ilyesmi. Viszont a gyerekeik többségére egy vasszöget sem bíznék rá, mert elrontaná. De van köztük a hivatásos prostituálttól a túlkoros emósig minden. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 10:05:52

@Maitre: @Dokinő: A hozzáállást alapvetően befolyásolja, hogy milyen az óvónő vagy a tanár fizetése, létminimum alatt tengődik-e, mint egy átlagos magyar pedagógus házaspár, ha van gyereke. Ha nem kell a mindennapi megélhetésért harcolnia, akkor sokkal mosolygósabb a pedagógus is, Nyugaton erre jöttek rá. A magánóvodákban is ezért látni mosolygósabb óvó néniket, persze a kisebb csoport a másik tényező.

Nekem megdöbbentő volt látni a rendszerváltás után 1-2 évvel, hogy egy volt NDK-s kisvárosban egy általános iskola igazgatóhelyettes annyit keres, hogy a felesége otthon lehet a gyerekekkel és mégis könnyedén tudnak külföldön nyaralni, fenn tudják tartani a kétszintes házat, a kocsikat és a motort.

Maitre 2013.03.01. 10:06:07

@Dokinő: Igen (feltéve hogy gazdag alatt egy normális minimumot értesz, ami egészséges lakás, ruha, játékok, taníttatás. De az eddigiek alapján azt hiszem, Te azt érted alatta. :) )!

sjános 2013.03.01. 10:07:11

Látom újból soksok "szakértő" gyűlt össze!
Előre leszögezem, én nem vagyok az!
Nem vagyok óvoda pedagógus....de még szimpla sem!
Ellenben ideológiailag sem vagyok túl képzett, nem vagyok NER kompatibilis, mert szoktam gondolkozni és általában a saját szememnek, tapasztalatomnak hiszek!
Ellenben a fiam most óvodás!
Kiscsoportos.
Ez az egész cirkusz a jéghegy csúcsa!
Örömtánc lenne minden óvodában ha "csak" ez lenne a gond az óvodákkal!
Példa: Kis szigetem nagyívű áldóimás polgármestere, nagy dérrel-durral, sajtóval, tv-vel felavatja az óvoda új termét szeptemberben! Azt hagyjuk hogy 0.8nm az egy főre jutó terület! A többi úgy jön ki, hogy meglegyen az előírt, hogy beleszámolják a wc-öltöző-közlekedő folyosó területét is! Szuper....nyilván ott játszanak egész nap....ott alszanak...
De ez csak a kezdet! Szeptemberben vagyunk! Október végén pironkodva szól az óvónő, hogy ugyan már vigyünk be A4es papírt, mert elfogyott! Mondom, miért nem vesznek?? Mert elfogyott a keret rá és nem tudnak mire rajzolni! Októberben!
A teafilterről, mézről, a gyümölcsről, a gyerek játékokról, a könyvekről, a takaróról már nem is beszélve! Mert hogy t. Szülő..ezt is TE vedd meg!
Sorolhatnánk hosszasan!
Ellenben azt is milyen semmire nem kellő beruházások, pénzköltések voltak Csepelen! Ország zászló, új főtér, amire rálát az ablakából, utcanevezgetések, avatások, Wass Albert est, Huszár felvonulás...stb..stb...mind mind élhetetlenül fontos! A saját kis jutalmakról már nem is beszélve! De tisztességes óvodára nincs pénz! Ez a lényeg! Ez a szomorú magyar igazság! Ezek a hétköznapok!

Maitre 2013.03.01. 10:07:39

@Távmunkás: Szóval a szabad foglalkozásválasztást is szüntessük meg? Ez már olyan madách-i. :)

Dokinő 2013.03.01. 10:08:09

@hozzászólóka: több tornaóra: nézzünk egy kis iskolát, ahol csak egy-egy osztály van egy évfolyamon. Van 8 osztály. Minden osztálynak kötelező a napi tornaóra -> ez hány órát jelent naponta? Meddig fognak a gyerekek a suliban maradni emiatt? Valaki ezen gondolkodott? Nem hiszem.

Jyll 2013.03.01. 10:10:19

Ezek szerint a szülők és a gyermekek jogait az állam szűkíti, 3 éves kortól lesz kötelező ugyanis az óvoda. Az állam netán jobban tudja, mint a szülő, hogy az adott élethelyzetben mi előnyösebb a gyermeknek, és ezért dönthet majd helyettünk?

Azt kell gondolnom, nem láttak ezek nemcsak 3 éves gyereket, de egyáltalán gyereket, se "mezei" óvodát, se "mezei" iskolát, hogy tisztában legyenek a jelenlegi körülményekkel, a borzasztó anomáliákkal, így talán nem is sejtik,hogy az áldatlan állapotokat súlyosbítják. :(

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.03.01. 10:10:40

@Maitre: Fogalmazzunk úgy, hogy a differenciálással egyetértek, mert tényleg léteznek fejlettségi eltérések, nem mese a dyslexia, stb. Azzal viszont nem értek egyet, amikor MINDENKI dylexiás, hiperaktív, stb. A differenciálás - amire szükség van, különben egy rakat gyerek totál frusztrált és szerencsétlen lesz egész életére - csak akkor működik, ha átgondoltan, ésszel csinálják. Egyébként ha a gyerek jó alapokkal jön el otthonról (ami alatt azt értem, hogy szeretetet, megértést, figyelmet és szigort egyaránt kap) akkor részint nem kell az iskolában pofozgatni, részint viszonylag jól bírja majd a gyűrődést és nem kezd el sikoltozva panaszkodni az legelső leküzdhetetlennek tűnő feladat láttán, hanem megpróbálja megoldani, részint kibír akár 45 percet is a padban - ha ÉRTELMES feladatot kap. Az értelmes differenciálás, az értelmes feladat, az értelmes motiváció nagyon fontosak, mint ahogy annak felismerése is, hogy a gyereknek pszichológiai vagy egyéb orvosi problémája van, vagy a családja fűti az iskola ellen, vagy rossz napja van (valami bántja), vagy épp csak bepróbálkozik.

Dokinő 2013.03.01. 10:11:23

@Maitre: az általánosításokkal mindig probléma van - ez a Te legnagyobb problémád! A volt férjem gyereke tök normál suliba járt, azt mégis tengődik huszonévesen. De van még egy pár, akik egyetemet végeztek és tengődnek. Alternatív iskola nélkül. Te az alternatív iskolákat egy kalap alá veszed és képtelen vagy szelektálni. Ajánlom nézz utána kicsit, különbségek pedig vannak.

Maitre 2013.03.01. 10:13:06

@Jyll: "Az állam netán jobban tudja, mint a szülő, hogy az adott élethelyzetben mi előnyösebb a gyermeknek,"

Sajnos sokszor igen. Például nem akarja őket alternatív vackokba járatni. :)

Dokinő 2013.03.01. 10:15:03

@Jyll: Ezen miért csodálkozol? Kórházban sem jártak, az egészségügyről is totál illúzióik vannak :-)

Maitre 2013.03.01. 10:18:57

@Kovácsné: Szerintem az otthon hatása abban a pillanatban elkezd rohamosan gyengülni, amint a gyerek bekerül egy közösségbe, és a szülő elköveti az első komolyabb hibát. ÉRTELMES feladatok az életben sem mindig vannak, az iskola ellen fűteni meg akkor lehet, ha az iskola tesz érte, hogy lehessen. Ez az egész elég összetett, és nem az óvodáról szól: benne van a szülő ugyanúgy, mint az iskola, a kortárscsoport, az állam, meg úgy minden. Lássuk be, egy 3 éves gyereknek nincs sokkal több esze egy karalábénál, csak éppen szaladgál (kíméljetek meg légyszíves "az én gyerekem már akkor is szuperzseni volt" típusú reagálásoktól).

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.03.01. 10:19:55

@Dokinő: nem mondom, hogy mindenben igaza van, de mindenképpen afféle ellenpontként kezelem a közelmúlt, szerintem sokszor tévesen értelmezett gyerekközpontú szemléletét illetően. Vekerdyt elismerem, sok dologban elfogadom a véleményét, de én pl. nem íratnám a gyerekem Waldorf óvodába/iskolába, mert nem értek egyet ezzel a módszerrel.

"És nem 45 percre bekényszerítenék a padba kussba azt a gyereket, aki alig 1 hónappal előtte még az udvaron rohangált" - ez azért így kicsit túlzás, hiszen az első osztály még nem erről szól. Ráadásul az oviban az iskolát kezdőkkel külön foglalkoznak, hogy az átmenet ne legyen annyira drasztikus.

hozzászólóka 2013.03.01. 10:20:04

@Dokinő: én megkérdeztem az iskolaigazgatót az iskolában ahová a gyerekeket íratni szeretnénk és ő azt mondta, hogy szeptembertől úgy változik a napirend, hogy lesz tanítás délelőtt és délután is és így megoldható a dolog. Nem tudom, hogy ez a megoldás működik-e ott ahol 1-8 osztály van akár több tagozat évfolyamonként.Az iskolában amit kinéztünk csak 1-4 osztály lesz, az 5-8 osztály másik helyszínen van.

Jyll 2013.03.01. 10:21:07

@Maitre: Legalább mi ne vitassuk egymásról, felnőtt emberekről, hogy döntés-és gondolkodás képteleneknek, jó? Van azért még védőnői-és gyermekorvosi hálózat, amely jelezheti, ha valamelyik családban nem megfelelőek a kiscsi számára az életkörülmények.

Itt a lényeg az, hogy amennyiben az állam egyre mélyebben szólhat bele a mi döntéseinkbe, a gyermekeink életébe, eljuthatunk ebből a látszat demokrációból egy stramm kis diktatúráig is. Ami igen szomorú, ahogy az is, hogy ezt egyesek nem képesek átlátni, és még ujjonganak is jogaink megnyírbálásának. :(

Maitre 2013.03.01. 10:22:14

@hozzászólóka: Úgy érted, vagy délelőtt, VAGY délután? :) Aztazeget... nekünk még simán napi 7-8 óra volt az átlag. :D

Jyll 2013.03.01. 10:24:18

@Maitre: Huhh, ezt a karalábés hasonlatot nagyon nem kellett volna, így felvetődik a kérdés ugyanis, hogy kegyed látott-e már gyereket közelről, avagy csak nagyon távolról, elmosódva. :P

Lencsés István 2013.03.01. 10:27:45

Teljesen jó hogy a hat éves gyerek már iskolába jár . Én is akkor kezdtem . Akkor még nem butulnak talán el ....

Maitre 2013.03.01. 10:28:35

@Jyll: Én aránylag ritkán vitatom el valakitől hogy az, csak sajnos túl sokszor érzem, hogy mégiscsak kellene. :)
A nem megfelelő életkörülmények elég relatív dolgok, leginkább a megítélők neveltetése és anyagi körülményei határozzák meg. Anno hallottam olyan gyámügyesről, aki azért akarta elvitetni a szülőtől a gyereket, aki aljas és felforgató módon nyelvórára költötte a segélyt, holott az nem arra való. Jó, ez nem védőnő, de elvileg szakembernek csúfolják, szóval érted mi a gondom.

"Itt a lényeg az, hogy amennyiben az állam egyre mélyebben szólhat bele a mi döntéseinkbe, a gyermekeink életébe, eljuthatunk ebből a látszat demokrációból egy stramm kis diktatúráig is. "

Én ennek nem látom reális veszélyét. Sokan naponta tanúságát teszik, hogy igenis nem képesek élni a demokráciával, csak visszaélni... viszont egy olyan formális diktatúrát, ami tényleg direkt módon beleszól a személyes szférába, nagyon drága lenne felépíteni. Ez nem az az ország, ahol erre belátható időn belül pénz lesz. :) Meg tényleg, minek is.

Maitre 2013.03.01. 10:29:28

@Jyll: Igen, sejtettem hogy kiveri a biztosítékot. Akkor helyesbítek: NEKEM nem volt több eszem egy szaladgáló karalábénál 3 évesen. így jó? ;)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.03.01. 10:29:36

@Dokinő: A "megfelelő háttér" kérdésben a válasz szerintem valahol félúton van. Nyilván a háttér soha nem lesz 100%-ig megfelelő, az ember (de főleg az asszony (: ) nem várhat 40 éves koráig, hogy szüljön. Ugyanakkor az ember azért ember, hogy értelmes döntéseket hozzon. Tehát nem szül harminc gyereket (de mondjuk még kettőt sem), ha nincs munkája és várhatóan nem is nagyon lesz, ha pl. éppen pont építkezik, ha érzi, hogy a házassága marhára nincsen rendben, ha még a melltartó kapcsára is hitelt vett fel, stb. Ez nem kirekesztősdi, hanem gondolkodósdi. Vannak acélos lelkű, fantasztikus emberek, akik a fent írt körülmények közt is nyugodt környezetet tudnak biztosítani a gyereknek. (NEM a gazdagságon van a lényeg, hanem a nyugodt, szerető légkörön). Csak baromi kevesen.
Szintén személyes tapasztalat: az óvodában volt egy hölgy, ahányszor vittem a gyereket, az ajtóban állt és fennhangon panaszkodott, hogy épp mire nincsen pénze, és mennyire a kurva anyját azoknak, akiknek van. Senki nem volt kirekesztő, senki nem buzerálta, összeadtuk a három (3) gyerekének a kirándulást, a vécépapírt meg a satöbbit. Mikor utoljára láttam, megint terhes volt, és elviselhetetlenebb, mint valaha. Azok a gyerekek normális hangnemben előadott szavakat életükben nem hallottak még az anyjuktól. Próbáld meg megjósolni sikereiket az eljövendő életben, és próbálj meg meggyőzni róla, hogy anyucikának igaza volt. Lehet - mert vannak csodák - hogy valamelyik gyereke kikapaszkodik a szarosvödörből, és tisztességes munkával sikeres (értsd: normális emberi körülmények közt élő, frusztrációktól mentes, boldog) ember lesz. De a csodák kevesen vannak, az átlag meg sokan. És ebben az átlagban hosszú-hosszú generációkon át kísért egyfajta sértődöttség, hogy ők nem onnan indultak, nem azt kapták, őket elnyomták, velük kibabráltak (sokuknál ez az egyetlen, amit sikerrel átadnak a gyerekeiknek) és nagyon sokan közülük soha nem jutnak el odáig, hogy ez ellen aktívan TENNI kéne valamit. Nem feltétlenül azt, amit egy ismerőstől hallottam, hogy a muzsikus cigány a nagyobbik fiának megtiltotta, hogy zenéljen, a gyereknek egyetemre kellett mennie, hogy biztosítsa az eljövendő nemzedékek felemelkedését. De itt legalább a gondolat megvolt, ha a kivitelezés nem is volt igazán szerencsés.

Dokinő 2013.03.01. 10:30:27

@pushpang (univerziális határeset): kihangsúlyoztam, hogy nem Waldorf iskoláról beszélek, de látom, nem sikerült senkinek elvonatkoztatni tőle és az alternatív iskola szó hallatán mindenkinek ez ugrott be. Azt is leírtam, hogy Vekerdy olykor már nekem is túl laza, én sokkal szigorúbb vagyok és vannak elvárások, nincs minden ráhagyva a gyerekre. A W-vel én sem értek egyet, de van, akiknek az kell. Nem látok bele abba a világba, így nem ítélkezem.

Viszont a 45 perc az sajnos igaz - oké, biztos nem mindenhol, de van, ahol igen. Az meg nem biztos hogy jó, ha az óvodába vonul be az iskola....

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.01. 10:30:50

Azt nemes egyszerűséggel elfelejtetted megemlíteni, hogy a helyhiány elsősorban az MSZP miatt van, ugyanis ő alattuk zárták be az óvodák és iskolát kb negyedét.

Másrészt meg az iskolaérettséget szakemberek döntik el, ugyanúgy mint eddig.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.03.01. 10:31:33

@Maitre: persze. De én nem pszichológusokról beszéltem, hanem pl. az óvodapedagógusokról, akik úgymond első körben szűrik a gyereket. Hogy aztán a szülő vérmérséklete vagy elképzelése mennyire viszi tovább az "ügyet", az már csak rajtuk múlik.

Olyan ez, mint a teherbe esés. Érte is és ellene is mindent képes megtenni valaki. A szülők között is van olyan, aki kudarcként és elutasítással éli meg, hogy a gyerekét nem találják iskolaérettnek és minden fórumot végigjár, hogy az ellenkezőjét bebizonyítsa. Más szülő meg minden eszközzel azt próbálja elérni, hogy had maradjon még egy évet... :)
Én csak azt mondom, hogy épp az elmúlt évek gyakorlata szülte azt a lehetetlen helyzetet, hogy 6 éves kicsik 7-8 évesekkel kerültek egy osztályba. Ez senkinek nem volt, nem lehetett jó. Se a gyerekeknek, se a pedagógusnak.
És azt is megismétlem, hogy azokat tényleg ne küldjék iskolába, akik valóban nem érettek még rá. Azokat valszeg nem is fogják.
Persze hibák és rossz döntések itt is előfordulhatnak, de nem kéne ezt túldémonizálni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 10:32:14

@Maitre: A nem alternatív iskolába járatott huszonévesek is ilyenek. Ők már az a korosztály, akinek anyuka tölti az egyetemi jelentkezési lapot és adja fel a postára, de persze anyuka/apuka nem szólhat bele, hova jelentkezik...

Dokinő 2013.03.01. 10:32:40

@Maitre: de legalább a karalábé hasonlattal megtudtuk, hogy gyereket csak messziről láttál :-D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 10:34:51

@Dokinő: Érdekelne. Elég annyit írni, pesti kerület vagy agglomerációs település vagy megyeszékhely vagy vidéki város vagy falu (utóbbin csodálkoznék...)

Abban egyetérthetünk, hogy a jelenlegi helyzetben sem tartják be a 3 négyzetméter/gyerek szabályozást.

hozzászólóka 2013.03.01. 10:35:23

@Maitre: nem tudom te miről beszélsz, én 6-7 éves gyerekekről akik általános iskola első osztályába indulnak. Ne haragudj de nem hiszem el, hogy általános iskola első osztályában napi 7-8 órád volt hacsak nem Hitler jugend iskolába jártál....

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.03.01. 10:35:45

@Maitre: Nem fűtök az iskola ellen (ha megfigyelted), csak az alapokról beszélek, amelyekkel a gyerek abba a bizonyos közösségbe érkezik, ami majd befolyásolni fogja. Nem a zsenialitásáról, hanem az élethez való általános hozzáállásáról. Teljesen nyilvánvaló, hogy az iskolában többek közt a stressztűrést és a baszott unalmas feladatok elvégzését is megtanulja a gyerek (ezekre az életben sajnos szüksége lesz), illetve az is világos, hogy bizonyos dolgokat reflexszintre be kell gyakorolni, ami sok esetben unalmas, kellemetlen feladat (szorzótábla, stb.), és minél viccesebbé próbáljuk tenni, annál inkább azt érzi a gyerek, hogy rá van szedve (: . De az már nem mindegy, hogy ezt az egészet egy unott bunkó vezényli le, vagy egy értelmes ember.

Dokinő 2013.03.01. 10:36:48

@Távmunkás: és anyuka meg apuka azért nem megy el nyaralni 3 napra sem, mert szegény 23 évesét mégsem hagyhatja ott főtt étel nélkül 3 napig. Ez megy, komolyan. És NEM alternatív iskolából jött gyerekekről beszélek!

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.03.01. 10:37:51

@Dokinő: bocsánat, felületesen olvashattalak. A W.iskolát nem ezért említettem, hanem mert Vekerdy kapcsán nekem ez az egyik olyan pont, amivel nem értek egyet. De azt én is úgy gondolom, hogy lehetnek olyan gyerekek, akiknek ez a módszer hasznos lehet.

"Az meg nem biztos hogy jó, ha az óvodába vonul be az iskola...." ezt hogy érted? Az óvónők készítik fel óvodai foglalkozások keretében a "végzős" gyerekeket időtlen idők óta. Persze nem írni, olvasni, stb. tanítják őket, de egy enyhe átfedéses átmenetet mindenképpen jelentenek ezek a foglalkozások.

Dokinő 2013.03.01. 10:38:03

@Távmunkás: agglomerációs település, budai oldal..... barátnőm fia jár oda.

hozzászólóka 2013.03.01. 10:40:20

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Másrészt meg az iskolaérettséget szakemberek döntik el, ugyanúgy mint eddig."

Van gyereked? Tudod egyáltalán miről beszélsz? Lehet, hogy egy ideális világban ez így működne, de a valóság más. A Fidesz (vagy bármelyik másik politikus/párt) propagandája nem egyenlő a való világgal.

Dokinő 2013.03.01. 10:42:51

@pushpang (univerziális határeset): Én úgy gondolom, hogy a W is jó lehet (kizárólag a pedagógiai része!!), de alapvetően a szülőkkel van a baj, akik valóban elhiszik, hogy jó, ha a gyerek teljes liberalizmusban nő fel. És ezzel mélységesen nem értek egyet.

Az óvodába vonul az iskola: közeli szintén (ráadásul fizetős!) óvodába járt 5 éves ismerős gyereke naponta több tucat matematikai foglalkoztatót kellett megoldaniuk, meg elő volt írva, hogy kell embert, fát rajzolni. Nem lehetett akárhogy, nem lehetett csak úgy "fantáziálgatni". Ez sztem óriási tévút. Azt meg mindenféle nemzetközi tanulmány igazolta már, hogy semmivel sem lesznek előrébb azok, akik hamarabb tanultak meg valamit.

tomwar 2013.03.01. 10:42:53

@Maitre: Hat, ha felre akarod erteni, amit irtam, biztos sikerul:-))) s lam, igen!
Persze,boldog vagyok, hogy a fiam nem szonyeget szo, most, hogy kelet fele nyitunk, azert remelem nem ez lesz a kovetkezo lepes...
Latod, ha akarnam, en is felre tudnam erteni.

A felsooktatas "atalakitasa" utan en kisse szkeptikus vagyok...

sjános 2013.03.01. 10:42:56

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Nem az Önkormányzatok zárják be?? Az Önkormányzatok vezetése 90%ban nem Fideszes pártkatona?? Csak kérdezem...
DE! Még mindig várom az MSZP-SZDSZ kormányt dicsőítő idézeted, tőlem..:)...kérlek kérlek....mutasd meg az igazi arcom! :)

Maitre 2013.03.01. 10:48:07

@pushpang (univerziális határeset): Igazad lehet, a mi közegünkben és időnkben ez szégyennek számított, ahogy a korreperálásra járás, vagy a bukás is. Azt jelentette, hogy a gyerek hülye, és a tanárok is így könyvelték el... a szülő majdhogynem el nem sülyledt szégyenében, nem hogy szájat nyitott az iskolára. Talán ezért nem nagyon értem, miért harcolnak érte ennyire.

Ahogy én nézem ezt: van egy szabályozás, ami nem jól, de valahogy mégiscsak működik. Erről úgy döntöttek, hogy nem javítgatni fogják, hanem változtatnak az egészen. Az emberek meg megijedtek, hogy mi lesz, ha innentől nekik ennyi sem jut, és zsigerből támadják.

@Kovácsné: Nem Rád értettem, hanem általánosságban. Az iskolákat sem kell félteni, ha egy gyerek nem akar oda járni, annak elsősorban ott kell keresni az okát.

@hozzászólóka: Elsőben nyilván nem, ott inkább játék ment egész nap, de másodikban már volt 7, ha nem is minden nap. Egyébként élveztük nagyon, olyan fontos, felnőttes dolognak tűnt, szóval nem biztos hogy egészen úgy megy az, hogy a gyerek ezt tragédiának éli meg.

csepke 2013.03.01. 10:48:10

Szerintem az a legnagyobb baj hogy a gyerekek nagy része szörnyen motiválatlan, érdeklődéshiányos, elhanyagolt érzelmi környezetből jövő. És ez vagyoni helyzet független. Ahol a szülő vagy nemtörődömségből vagy időhiány miatt nem foglalkozik a gyerekkel sorozatosan leüvölti a fejét ha kérdez valamit, vagy csak rálegyint, az a gyerek iskolás korára de lehet már előbb is, elveszti az érdeklődését a világ iránt. És az iskola ilyenkor a feje tetejére is állhat, otthoni háttér nélkül keveset tehet. Pláne ellenszélben. Úgy, hogyha bármi kifogása merül fel a tanárnak a gyerek szorgalmával vagy magatartásával, a szülő ezt személyes támadásként éli meg, és ahelyett hogy ő maga is kifejezné hogy helyteleníti a a kölök viselt dolgait, még a pedagógus és az iskola ellen tüzeli a gyereket. Vagy pláne berohan a suliba és leüvölti a tanár fejét. Szerintem, mint ahogy az emberek mostanság általában nem tisztelik egymást, főleg nincs meg a pedagógus tisztelete otthon a gyerek előtt. Hát mit vár így a szülő?

Maitre 2013.03.01. 10:49:16

@pushpang (univerziális határeset): @Dokinő: Ti miért Wéztek? Waldorf, nem titok, meg nem is tiltott márkamegjelenítés. :D

tomwar 2013.03.01. 10:49:27

@kérődzőgiliszta: Hat igen, nem veletlen, hogy nalunk 12 (max. 14) gyerek van egy csoportban, egy tanarral es egy asszisztenssel.

sjános 2013.03.01. 10:54:38

A történet megint a szokásos!
Az tény...valamit kezdeni kellett a rendszerrel, mert nem működött jól!
Ezzel egyet is lehet érteni!
És ami a szokásos már az elmúlt 3 évben....született egy szakmaiatlan, gyors "megoldás", ahol fát vágnak, ott hullik a forgács is elven működő szabályozás!
Megtehetem...kuss!
Újból és újból bizonyítja be a kormány, hogy 8 éven át, ellenzékben csak handabandázott, hogy felkészültünk, tudjuk mi a megoldás, majd mi! Lóf@szt!
Semmire nem készültek fel! Semmire nem tudják a megoldást, csak rész megoldásokat...na mondd már..."véletlenül"...általában maguk felé hajlik a kezük! Lásd, kormány alkalmazotti ovira, sulira van pénz! Külön kis "elitképző! Hányás!

Dokinő 2013.03.01. 10:54:49

@Maitre: szimpla rövidítés. Úgyis mindenki érti :-D

felucca 2013.03.01. 10:55:29

Ez az egész dolog vihar a biliben. Mi nem akartuk óvodába küldeni a gyerekeinket, nem is küldtük oda. A feleségem óvatosságból kikérte a gyermekvédelmis véleményét az ügyről, ő azt mondta, kizárt dolog, hogy le tudnák ellenőrizni, megy-e a gyerek óvodába, vagy sem, legkisebb bajuk is nagyobb ennél. Úgyhogy most nincsen ovi és nyugi van.

Igazából nem is értem. Kipattan egy elmebeteg agyából, hogy minden hároméves menjen oviba, a következő napon a szülők sorba állnak a háromévesekkel az óvodában? Emberek, hol a józan ész, hol a belátás?

hozzászólóka 2013.03.01. 10:56:24

@Maitre: Egy szóval sem állítottam, hogy tragédia lenne heti 1-2 nap alkalmával napi 7 óra. Sőt ha a napi +2-3 óra torna, rajz vagy ének lenne a gyermekeim nem is tanórának tartanák azokat.

Maitre 2013.03.01. 10:58:07

@tomwar: Az viszont (szerintem) egy reális lehetőség, hogy elmegyünk kelet felé. Nem véletlenül próbálják arra motiválgatni a népet, hogy önállóság, meg érdekérvényesítés, meg élethosszig tanulás, hogy ne csak masszaként vegetálj. Nem a legszerencsésebben csinálják az tény, de hát az imádkozás nem jött be, hogy "jólvantötyike, ügyesokosszépvagy vagy, csináljadmárbaszdmeg, nesze zsepi, hogy el ne cseppenjen a nyálad", úgyhogy most kipróbálták ostorral. A népben ezzel szemben komoly ellenállás van, viszont ebből kicsit hosszabb távon csak sodródás meg betagozódás lesz, persze szintén csak szerintem. Továbbá szintén szerintem nem lesz nekünk ott jó, mert ott darabszámra játszanak.

Kakimaki0123456789 2013.03.01. 11:05:09

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Es a benzin is az MSZP miatt draga!!!!
nem baj majd Orban megved. Illetve nem mert lam nincs ovodai hely pedig mar 3 eve NERkedik nem keves penzt pumpalva Simicskaba.
Es a benzin sem lett olcsobb pedig a fidesz szerint 10-15 forinttal lehetne csokkenteni az uzemanyag jovedeki adojat lsd www.fidesz.hu/index.php?Cikk=43119 osztan megsem csokkentik.
De ne felj Orban majd megved... a mindvacsinalt problemaktol, vagy azoktol a valodi problemaktol amit eppen o csinal pld gazdasagi osszeomlas.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 11:06:40

@Maitre: A nyugati normális fizetések hogy jönnek a szabad foglalkozásválasztáshoz?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 11:08:10

@Dokinő: Az agglomeráció arról híres, hogy a 90-es évek kiköltözési hullámában minden sarokra óvodát építettek, nem kell a gyerekeket a Budapestre bölcsödébe/óvodába és nincs sokszoros túljelentkezés :)))

Neoprimitív 2013.03.01. 11:10:16

@Maitre: "A végrehajtás majd hozzáigazodik a rendelethez (azt hiszem, írtam is). Ehhez némi idő kell, de majd összejön.

A holdra ne, az elég messze van... de pl. tarthatnátok egy évig otthon. Csak van valami nagymama, aki ügyelne rá."

Nincs. És a gyereket sem lehet sztázisba tenni, hogy kivárja, amíg majd hozzáigazodik a rendelet a valósághoz.

"Mert magánóvodák. Olyan kiváltságos emberek viszik oda a gyereküket, akik meg tudják és meg is akarják fizetni. Nem értem mit nem értesz ezen. Ami ingyen van, az ingyen van, itt meg a relatíve jobb körülményekért fizetsz többet (sokat). "

Erre a marhaságra már nem is tudok mit mondani. Először is az állami/önkormányzati óvoda sincs ingyen, azért is fizet a szülő. Másodszor a magánóvodát sok szülő kényszerből választaná, mert a gyereke nem fér be az állami fenntartásúba, de ettől még nem milliomos. Az alapkövetelmények növelésével viszont szükségszerűvé teszik, hogy csak a jómódúak engedhessék ezt meg. Egyébként pedig mióta az állam feladata, hogy rendeletileg biztosítsa egy olyan (egyébként állami feladatot ellátó) infrastruktúra kialakulását, amelyet csak a felső rétegek vehetnek igénybe?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 11:10:47

@Dokinő: Igen, tudom, én is azt mondom, hogy minden gyerek ilyen, nem csak az alternatív iskolások. A mai huszonévesek kiakadnak, ha azt mondom, hogy én általános iskola felső tagozatán ki tudtam venni a hűtőből az ebédet és meg tudtam melegíteni, pedig akkor nem volt mikrója a családnak...

Maitre 2013.03.01. 11:11:30

@Távmunkás: Aki nyugati fizetésre vágyik, olyan foglalkozást válasszon, ahol nyugati (vagy jobb) fizetések vannak. Van bőven.

Jyll 2013.03.01. 11:12:24

@Maitre: Pénz az mindig arra van, amire akarják az "egyenlőbb állatok". A jogaink nyirbálása pedig nem a demokrácia erősítése, hanem annak gyengítése.

Tudod, Maitre, a diktatúra kiépítése mehet lassan is végbe, úgy, hogy egyre kevesebb jogod van, egyre kevesebb közügybe szólhatsz bele, és mindig megindokolják, hogy az neked mennyire jó. Az emberek többsége pedig olyan, akár az egyszeri béka, akit ha forróvízbe dobnak, azonnal megpróbál kimenekülni, ha azonban olyan fazékba teszik, amelyikben a víz kellemesen langyos, és azt kezdik el melegíteni alatta, ott fog benne megfőni. Tartok tőle, hogy bizony mi is csupán békák vagyunk egy nagy fazékba, amelynek vize fokozatosan melegszik...

Jyll 2013.03.01. 11:12:24

@Maitre: Pénz az mindig arra van, amire akarják az "egyenlőbb állatok". A jogaink nyirbálása pedig nem a demokrácia erősítése, hanem annak gyengítése.

Tudod, Maitre, a diktatúra kiépítése mehet lassan is végbe, úgy, hogy egyre kevesebb jogod van, egyre kevesebb közügybe szólhatsz bele, és mindig megindokolják, hogy az neked mennyire jó. Az emberek többsége pedig olyan, akár az egyszeri béka, akit ha forróvízbe dobnak, azonnal megpróbál kimenekülni, ha azonban olyan fazékba teszik, amelyikben a víz kellemesen langyos, és azt kezdik el melegíteni alatta, ott fog benne megfőni. Tartok tőle, hogy bizony mi is csupán békák vagyunk egy nagy fazékba, amelynek vize fokozatosan melegszik...

Neoprimitív 2013.03.01. 11:15:15

@Maitre: "de pl. tarthatnátok egy évig otthon. Csak van valami nagymama, aki ügyelne rá."

Ezt el is felejtettem: ha iskolaéretté nyilvánítják és elérte az iskolaköteles kort, akkor köteles a szülő beíratni.

Maitre 2013.03.01. 11:15:32

@Neoprimitív: Akkor a maghoz képest ingyenes. Kényszerből nem járathatják a gyerekedet magánóvodába, vagy ha igen, akkor nem fizettethetik ki az árát.

" Egyébként pedig mióta az állam feladata, hogy rendeletileg biztosítsa egy olyan (egyébként állami feladatot ellátó) infrastruktúra kialakulását, amelyet csak a felső rétegek vehetnek igénybe?"

Nem erről van, és nem is volt szó. Ha csak kiforgatni szeretnéd a dolgokat, javaslom, hogy mondd ki nyíltan, aztán itt a blogon esetleg segítünk megkeresni, hogy valójában mivel van problémád. De azt előre megsúgom, hogy az nem az állam, vagy az óvodai helyhiány lesz. :)

Dokinő 2013.03.01. 11:15:37

@Jyll: Ezt nagyon jól leírtad! :-)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 11:16:37

@Maitre: Szerinted normális dolog, hogy azok, akikkel a gyerekek a teljes napjukat eltöltik, akik a gyerekeket nevelik és oktatják 2-3 éves kortól 16-18 éves korukig, azok alig keresnek többet a minimálbérnél?

Maitre 2013.03.01. 11:18:55

@Jyll: Értem. És Te, mint egyszeri béka, hogyan képzeled a vízforralás megakadályozását gyakorlati szinten? Nem érdemes egyébként ijedezni, ha aggályosnak tartod a helyi viszonyokat, bármikor elköltözhetsz. Vagy elgondolkodhatsz azon, hogy mi célja fűződne bárkinek ahhoz, hogy megnyirbálja a Te (Ti) jogaitokat.

Dokinő 2013.03.01. 11:20:59

@Távmunkás: hát tudod, rossz foglalkozást választottak ;-)

Maitre 2013.03.01. 11:21:16

@Maitre: @Neoprimitív: Azaz magánhoz. A másik kérdésedre, ha egy gyerek fejletlen, nem tudom elképzelni hogy erőszakkal iskolába kényszerítsék. Szerintem nem néztetek utána megfelelően a lehetőségeknek. Gondolom nem ez az egyetlen ilyen dolog az országban, szóval valaminek kell lennie a jelenségre.

Ginlia 2013.03.01. 11:22:15

@TheRminator: Szerencsések vagytok, hogy az ovi a gyerekek érdekeit veszik figyelembe.
Nálunk ez úgy ment, hogy a vezetőnő kiadta a parancsot, hogy minden kora szerint iskolaköteles gyerek iskolába megy. A pszichológusnő vakon kiállította a papírt a gyerekekről, hogy iskolaérettek. Az óvónők csak hümmögtek, amikor megkérdeztem, hogy a lányomat tényleg iskolaérettnek tartják-e. Azt mondták, hogy elég magas. WTF??? Később hozzátették, hogy nagyon sajnálják, de ők széllel szemben nem pisálnak. Oké, megértettem őket.
A következő randim a vezetőnővel volt. Elmondtam, hogy mennyire sajnálom az óvodavezetőket, hogy az önkormányzat ekkora nyomást tesz rájuk és felajánlottam a segítségem: a férjem a médiában dolgozik és egy órán belül több csatornától is küld riportereket hozzá, hogy ezt elmondja. A következő percben a lányom iskolaéretlen lett, hozzáteszem jogosan és nem kényelmi szempontok alapján. (A fiam már iskolába járt, vagyis nekem könnyebb lett volna a két gyereket egy helyre hordani, de a lányom nagyon messze volt az iskolaérettségtől.)

Maitre 2013.03.01. 11:24:11

@Távmunkás: A gyerekeket a szülők nevelik. Az óvodai személyzetnek más dolga van. Hogy normális-e, igen, a többi bérhez képest nagyjából normális.
De ha megpróbálod rámkenni a bérhelyzetet, úgy fogok dönteni hogy nyekeregj annak a sanyarú világ folyásáról aki kíváncsi rá, aztán ugyanúgy ignorálni foglak, mint a dokinőt.

Maitre 2013.03.01. 11:25:25

@Ginlia: És mitől volt iskolaéretlen a kislány?

Ianas 2013.03.01. 11:29:09

@Maitre: "Ti"? Azok akik a gyerekeikért aggódnak? Nem.

Amit nem értek, narikám, hogy hogy megy le a torkotokon ennyi szar? Orbánék lapáttal rakják, ti meg boldogan nyeldeklitek, mint kacsa a nokedlit.

Ez számomra olyan mélyen felfoghatatlan...

Namost, ha jössz a ballibezéssel, akkor annyit mondanék, hogy balos biztos nem vagyok, mivel nem szeretném a vagyonomat szétosztani a zemberek között (tehát: nem vagyok komenista), liberális vagyok, csak az nem azt jelenti, hogy szeretném, hogyha legalizálnák a füvet, hanem azt, hogy azt kapjak bazd meg, amiért és amennyit fizetek a pénzemért, és ne az állam mondja meg, hogy nekem mi a jó. No meg hiszek bizonyos emberi jogokban, melyek titeket, jobbantakat kicsit idegesítenek, mert rettegéssel tölt el benneteket, hogy van olyan ember, aki másként gondolkodik a világ dolgairól, mint ti.

Ezzel a témát részemről nagyjából kimerítettem, de anyázhatunk még egy keveset, az mindig jót tesz. Úgyis lent van a vérnyomásom, dolgozzuk föl.

sjános 2013.03.01. 11:30:09

@Ginlia: Nahhh...erről van szó! Szakmaiság az valahol a legutolsó sorban....sima állásféltés mindenhol....és az adott önkormányzati felelős seggnyalása! A gyerekek??...Ugyan már..:(

Ginlia 2013.03.01. 11:31:58

@Maitre: Nagyon félénk és bizonytalan az alaptermészete. Semmilyen versenyhelyzetet nem képes kezelni. Félt az iskolától is és azonnal bepánikolt arra a gondolatra, hogy iskolába kell mennie, pedig van egy nagytesója, aki szeret iskolába járni, mi is értelmiségiek vagyunk, vagyis tőlünk nem hallott olyan negatív megnyilvánulást az oktatással kapcsolatban, ami arra késztette volna, hogy féljen. Az a plusz egy év arra volt jó, hogy elkezdje várni az iskolát és az önbizalma megerősödjön. Ő mindent nagyon lassan csinál / csinált. Későn tanult meg járni, stb. Az idő mint dimenzió alig létezik számára a mai napig.

Maitre 2013.03.01. 11:37:11

@Ianas: Nohát, mióta emberi jog a fröcsögés és a nácizás? Nem vagy te ballib, meg semmilyen lib. Egész egyszerűen egy keserű emberke vagy, akinek problémái vannak önmagával meg az életével, és ezért mindenáron bűnbakot akar keresni. Nem akarjak elkeseríteni, de ez nem a gondolkodó emberek sajátja. :)

Sokan vagytok, és elég fárasztó nézni. Persze, minek nézem ha nem tetszik.

Jyll 2013.03.01. 11:38:37

@Maitre: Ez esetben viszont arra kell gondolnom, hogy sajnálatos módon nem emlékszel vissza arra, hogy mennyire sziporkázóan okos, kreatív, bátor kis felfedez
ő voltál három éves gyermekként.

Ginlia 2013.03.01. 11:40:10

@Ginlia: Alapvetően az a gond, hogy a közoktatás még mindig a poroszos rendszert működteti. (Hogy miért, az egy elég hosszú komment lenne.) Az a gyerek, aki nem illeszkedik bele ebbe a rendszerbe, az eleve nagy hátránnyal indul és ezt nehéz kommunikálni az iskolaérettségi vizsgálat keretein belül. Ha az iskolákban nagyobb hangsúlyt kapna az önkifejezés, akkor több gyerek válhatna iskolaéretté 6 évesen, hiszen nagyon sokan ekkor már írnak és olvasnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 11:41:00

@Maitre: Hallottál már az óvodai nevelési programról? Mert az óvodában még nem oktatnak, ott nevelés folyik. Az persze igaz, hogy 3 éves korig van a legerőteljesebb hatása a nevelésnek és ez a szülők dolga.

Ianas 2013.03.01. 11:41:54

@Maitre: Ehh. Tévedtem. :D

Aludj jól tovább a narancsszín álmaiddal.

Maitre 2013.03.01. 11:43:04

@Ginlia: Hm, akkor tényleg nem való a kis vadállatok közé. Vigyázzatok rá nagyon, bár nem tudom, egy év mire lesz elég... mindenképpen valami olyan helyre vigyétek, ahol lesz ideje kinyílni.

Hogy sikerült megoldani, hogy mégse menjen? A @Neoprimitív:-nek hasonló gondja van, talán tudnátok segíteni egymásnak (akár nemnyilvánosan)?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 11:45:09

@Dokinő: Az egy dolog, hogy nekik személy szerint nem jó az alacsony fizetés, viszont vajon mennyire jó a társadalomnak, hogy a felnövő nemzedék 90-95%-a olyan óvónők között van 3 évig, akik 2-3 évnyi munka után már nem tudnak mosolyogni és az egyetlen örömük, amikor kimehetnek rágyújtani és panaszkodhatnak a kollégáknak?

Nem kell kiemelt fizetés egy pedagógusnak, de azért az országos átlagot megközelíthetné, ha már a diplomások átlagfizetésétől messze van...

Maitre 2013.03.01. 11:45:14

@Jyll: Én egyáltalán nem voltam az. :)

@Távmunkás: És te hallottál már a többjelentésű szavakról? Ez a nevelés nem az a nevelés.

sjános 2013.03.01. 11:45:22

@Jyll: Maitre sosem volt gyerek! :) Már 3 évesen is csupa pozitív gondolattal feltöltött NER kompatibilis, gondtalan volt! Akkor és azóta is megmondják Neki mit és hogy kell, szabad gondolni! És így valóban vidám és gondtalan az élet..:)
Mielőtt sértődnél....ironizálni próbálok...nem gondolom hogy ilyen gyerek voltál! Az viszont elgondolkodtató, hogy lettél ilyen felnőtt?
És tudom...csúnya dolog a személyeskedés! Csak nem bírtam kihagyni! Elnézést!

Ginlia 2013.03.01. 11:46:16

@Maitre: Már elsős a tündérlány és élvezi az iskolát. :) Szerencsére sikerült olyan tanítónénihez kerülni, akivel teljes az összhang.

csepke 2013.03.01. 11:46:26

@Távmunkás: hát szerintem ezzel ne lőj öngólt. A nevelés az mindenkor a szülő dolga, ha nem így lenne, és az állam feladata lenne a gyereknevelés, akkor ennél sokkal sokkal több mindenbe szólhatna bele a gyerekkel kapcsolatban, teljes joggal.

Maitre 2013.03.01. 11:50:51

@Ginlia: Örülök. :) Vigyázz rá (talán tényleg tündér;) ).

@sjános: Nem gond, szerintem vicces voltál. :) Egyébként nem vagyok neres, még csak fideszes sem. Egyszerűen próbálom úgy nézni a dolgokat, hogy a politikusok sem nem aljasok, sem nem rosszindulatúak, ne adj isten, még jót is próbálnak tenni. És általában megtalálom a logikát a dolgaikban.

komplikato 2013.03.01. 11:57:27

@csepke: "az az eus szabályozás, ami miatt egyébként másfélszeresére emelkedett a tojás ára nemrég, valóban azt írja elő azt a 750 cm2/tyúkot."

OFF:
1. Az EU szabályozás 1999-es!
2. Magyarország 2004-ben lépett be!
3. 3x kaptunk halasztást a bevezetésére ...
4. Bármelyik termelő kérhette az EU támogatását ketrec cserére, mert járt. Ha valaki emiatt árat emelt az vagy hülye vagy hazudik.

spinat 2013.03.01. 12:02:19

@Szakértő? az nem volt: úgy érted a mai gyerekek 20 kilós táskával mennek iskolába? Nehéz dolog a tudomány, de azért nem ennyire.

csepke 2013.03.01. 12:04:53

@komplikato: Persze. De valahogy mindenben az van hogy akármennyi határidőt adsz meg, az emberek 90%a mégis az utolsó napon teljesíti. Úgyhogy egy része biztos ezért emelt árat, a másik része meg csak kapott a lehetőségen hogy drágul a tojás, hát miért ne adná ő is annyiért ha annyiért is megveszik. Mert a kajában szerintem úgy van, hogy bizonyos határok között a fogyasztás állandó, nem tömsz magadba attól több tojást mert olcsóbb, viszont kénytelen vagy megvenni ha a receptbe kell, akkor is ha másfélszeresébe kerül.

tomwar 2013.03.01. 12:05:18

@Maitre: Az onallosag hianya, a felelossegvallalas hianya, es a felreertelmezett liberalizmus jelenleg rengeteg kart okoz....de a kovetendo pelda nem keleten van, es nem a kancsunka az. Persze utobbira az oroszoknak szuksege van, ahogy carra is.

Maitre 2013.03.01. 12:07:06

@tomwar: Akkor viszont ideje lenne összekapnunk magunkat, és végre méltó módon élni és viselkedni ahhoz a nyugati életformához, amit olyan bőszen követelünk magunknak, nem?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.01. 12:08:17

@csepke: Mint fentebb írtam, a nevelés mindig a szülő dolga, de emellett az óvodáé is.

Tudod, hogy jogszabály határozza meg az óvodai nevelés szerepét?

137/1996. (VIII. 28.) Korm. rendelet az Óvodai nevelés országos alapprogramjának kiadásáról

"Az óvodai nevelés pedagógiai alapelveinek meghatározásánál abból kell kiindulni, hogy
a) az óvodai nevelésnek a gyermeki személyiség teljes kibontakoztatására, az emberi jogok és a gyermeket megillető jogok, alapvető szabadságok tiszteletben tartásának megerősítésére kell irányulnia; az egyenlő hozzáférés biztosításával;
b) a gyermeket - mint fejlődő személyiséget - gondoskodás és különleges védelem illeti meg;
c) a gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége, s ebben az óvodák kiegészítő szerepet játszanak."

kérődzőgiliszta 2013.03.01. 12:11:42

Bakonyi Anna:
"A hároméves kortól kötelező óvodába járás 2014 januárjától - tehát érdemben szeptembertől - lép életbe. Fontos felidézni azt a tényt, hogy a gyermekek közel 90%-a háromévesen már most is óvodába jár - tette hozzá az államtitkár."
"Mint a lap felidézi, az oktatási államtitkárság adatai szerint egy év múlva csaknem 400 ezer három-hatévesnek kell óvodai férőhelyet találni, ebből azonban a tavaly augusztusi adatok alapján még mintegy 25 ezerrel kevesebb van. A kormány meghirdetett ugyan 2012 januárjában egy 9,39 milliárd forint összegű óvodafejlesztési pályázatot, de ezzel együtt is kevés lesz a hely."
Azok kedvéért kopiztam ide a nevezett írását, mert olybá tűnik, hogy sokan nem olvasták.

sjános 2013.03.01. 12:11:45

@Maitre: Akkor jó! :) Ebben az egész kérdésben csak az a gáz...hogy a bőrömön...a fiam körülményein érzem, hogy menyi butaság, lelketlenség, nemtörődömség, arrogancia van abban amit kitaláltak! És a hétköznapok megmutatják, hiába erőlködnek, asztalnál, törvényekkel, amit kitaláltak, nem működik!

Dokinő 2013.03.01. 12:11:58

@csepke: ez bizony így van. A szülők 80%-a viszont nem így gondolja.

csepke 2013.03.01. 12:14:13

@Távmunkás: Persze, mert hogy mondja másképp azt, hogy akit a társadalmi viselkedési szabályokra nem tanítottak meg otthon, azt majd megpróbálja bepótolni? És hát persze ezen felül kicsit modellezi azt a kortárs közeget ami jó esetben 12 évig majd az iskolát jelenti.

Dokinő 2013.03.01. 12:15:13

@komplikato: azt csak félve jegyzem meg, hogy ha az EU tyúkketrecek meg uborkaméretekkel foglalkozik, ott valami nagyon súlyosan hibázik a fejekben :-D

Dokinő 2013.03.01. 12:17:55

@Maitre: " Egyszerűen próbálom úgy nézni a dolgokat, hogy a politikusok sem nem aljasok, sem nem rosszindulatúak, ne adj isten, még jót is próbálnak tenni. És általában megtalálom a logikát a dolgaikban."

Én is. Például rájöttem, hogy sokkal jobb, ha magyar oligarchák kezébe kerülnek a földek, mintha a külföldiébe, mert ha a magyar végre felébred, akkor egy kis csetepaté után sokkal egyszerűbb lesz tőlük visszavenni a földet, mint mondjuk egy amcsi akárkitől (szándékosan nem írom le).

Maitre 2013.03.01. 12:18:26

@sjános: És biztos, hogy ez a döntéshozókon múlik? Nem az emberek arrogánsak, nemtörődömök, lelketlenek, dilettánsok és tahók? Persze fel lehet a távmunkás érveit, hogy azért, mert keveset keresnek, de ezt szerintem ő sem érzi valódi mentségnek. :)

tomwar 2013.03.01. 12:20:15

@Maitre: Azt hiszem, en ezt teszem...es masoktol is csupan ennyit varok el.

csepke 2013.03.01. 12:21:58

@Dokinő: "azt csak félve jegyzem meg, hogy ha az EU tyúkketrecek meg uborkaméretekkel foglalkozik, ott valami nagyon súlyosan hibázik a fejekben :-D" ezzel most nem értek egyet. Ez tipikus first world probléma. A baj sajnos az, hogy mi nem vagyunk azok. Van valami naiv bája az ilyesfajta eus szabályozásoknak, meg elvárásoknak, hogy ezt gondolják a legnagyobb szabályozandó kérdésnek, míg csak az eun belül emberek milliói (a posztszocialista országok) élnek vakolatlan fűtetlen házakban pl.

Maitre 2013.03.01. 12:22:19

@tomwar: Reméljük akkor, hogy egyszer elérjük ezt is.

lacimol · http://www.lacimol.hu 2013.03.01. 12:22:31

"A történet lényege a következő: kéne felvenni sok-sok három éves gyermeket az Óvodákba, hely meg – mint fentebb említettem - nincs."

Férőhely 10 éve több van, mint amennyi óvodás korú. Ez helyenként változhat, de összességében ez a helyzet.

www.intezmenyvezetes.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=398&Itemid=64

babamama.info/baba-mama-hirek/az-ovodas-gyermekek-es-az-ovodai-ferohelyek-szama/

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2011.pdf (34-35 oldal)

Maitre 2013.03.01. 12:24:01

@lacimol: Olyan jó kis lázongós poszt volt. Most miért kell elrontani? :))

Dokinő 2013.03.01. 12:30:18

@lacimol: ezt eddig is tudtuk, csak hát ugye ha munkahely Bpesten van, az óvodai férőhely meg 120 km-rel arrébb, akkor bocsájtassék meg, ha nem költözöm arrébb az ovi miatt

sjános 2013.03.01. 12:34:12

@Maitre: Nagyjából sejtem az okot....az emberek nem tahók...félnek! Nem merik kimondani az igazat félnak hogy elvesztik az állásukat, félnek a politikai indokú meghurcolástól...így fals információk áradnak egyre feljebb! Éééés jééé..aki fent ül az asztalnál...létrehoz a egy f@sz törvény! Mint Rákosi malaca! Aki "16ot" kölykezett! Senki nem merte megmondani hogy csak 8 van! 8at eladunk, 8ből élünk mondta vezér! Nahhh ugyanide jutottunk! Senki, vagy alig mernek igazat mondani, kiállni magukért az emberek!

Maitre 2013.03.01. 12:34:32

@Dokinő: Ha Bp-n nem találsz meg valamit amihez infrastruktúra kell, de száz kilométerrel odébb igen, akkor veled van a baj.

Maitre 2013.03.01. 12:36:40

@sjános: Szóval félnek. Hát ez csodálatos. És mégis mitől félnek?
Jelentkezne itt, aki fél valamitől? (keresztespók meg papagáj nem ér.)

lacimol · http://www.lacimol.hu 2013.03.01. 12:40:20

@Dokinő:
"Pest megyében tavaly 41 901 gyerekre 41 590 férőhely jutott."
www.nol.hu/belfold/lap-20090314-20090314_3-15

Ez kb 1%-os férőhely hiány és bár 2009-es, de nem hiszem, hogy azóta jelentősen megnőtt volna a születések száma, inkább csökkent. Így most akár egálban is lehet, azaz 10-30 km-en belül biztosan van hely. Természetesen nem minden nagyvárosban van a szomszéd óvodában hely, de ezt fentebb is írtam. Lehetne jobb is a helyzet, de korántsem olyan rossz.

Dokinő 2013.03.01. 12:40:23

@sjános: ez így van. az emberek napjait a félelem vezérli.

Dokinő 2013.03.01. 12:43:26

@lacimol: én egy brutál példát írtam, tudom, simán írhatnék más várost, falut akármit. Kicsit a szavak mögé is lehet nézni :-) Lényeg, hogy olyan példákat tudok Pest megyében, ahol igenis jóval messzebbre kéne vinni a gyereket (amúgy nem érint, nekem tök mindegy), ami kivitelezhetetlen (jelzem, nem nekem).

Jyll 2013.03.01. 12:44:04

@Maitre: Elköltözni? Ez a hazám! Ráadásul - bár talán naivitás, hogy a tények ellenére is - hiszek a pozitív változásban. Bár az is lehet, hogy a kondér azon részén, ahol vagyok lassabban melegszik a víz, máshol meg nyilván hirtelen lett forró, hiszen többen mentek el eddig hazánkból, mint az 1956-os forradalom leverése után.

A megoldás, nos a karakteresebb érdekérvényesítés, és nyilván van egy közös lélektani határ, amely, ha átlépődik, akkor az eddigiekkel szemben immár egységesen, egymásért lépnek fel a honpolgárok.

stf! 2013.03.01. 12:44:59

@Lencsés István: De. Elbutulhatnak...
Vagy rá jó példa.

sjános 2013.03.01. 12:47:12

@Maitre: Cinikus ne legyél! Ha TE nem érzed az országban a feszültséget, a növekvő dühöt, kiábrándultságot, akkor nem tudom hol élsz? Ha nem látod hogy a napi politika az ideológia gyár betette magát már nem csak a vezetésbe, hanem az egyszerű beosztottak közé is az gáz! És itt most kifejezetten az állami alkalmazottakról beszélek! A közalkalmazottakról! Aki nem simul...röpül! Ha TE ezt nem látod, nem érzed, akkor baj van a szemüveggel!

Jyll 2013.03.01. 12:50:40

@Maitre: Aki fél, az nyilván max. olvasgat, nem hiszem, hogy bárki rá tudja venni, hogy hozzászóljon a témához. Tudod, mintha egy araknofóbot próbálnál rávenni, hogy nyúljon már bele a zsákodba, mert milyen sok helyes kis pók van benne. :P

Deneware. 2013.03.01. 12:53:05

"Az országnak okos, értelmes új generációkra van szüksége." Ahogy a felsőoktatást kezelik, nem igazán ezt mutatja...

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.03.01. 12:54:25

@Maitre: Voldemort miatt. Nem akartam nevén nevezni. Tudodmiért.

(na jó valójában csak kurvára lusta voltam kiírni.:))

csepke 2013.03.01. 12:55:35

@sjános: na hát erre egy jó megoldás, hogy az ember törekszik arra, hogy pl. olyan szakmája legyen ami bárhol piacképes, elvagdossa, sőt ki sem alakítja azokat a viszonyokat amik állami függésbe kötik. Szerintem itt máris megbukott a dolog, mert mon az emberek nagyon szeretnek az államon lógni, állami segítségért kuncsorogni. De hát valamit valamiért.
És ha sokan így tesznek, önálló felelőségteljes felnőttekké válnak, akik a saját lábukon állnak, akkor és csakis akkor talán előbb-utóbb létrejöhet az a tömeg aki nem kussol egzisztenciális okokból.

sjános 2013.03.01. 12:57:48

@Maitre: Jut eszembe....tegnap egy Fideszes polgármester töröltek képen! Nahát...mik vannak!
Egyből azt kérdezte...most már félnie kell és a családját is félteni???
Jééé....erre most jött rá??? Emberek százezrei (lehet milliói) élnek élnek így, itt ebben a "Tündérországban"!

Maitre 2013.03.01. 13:01:26

@Jyll: Talán akkor meg kellene vizsgálni, mennyire reálisak a félelmeik. A többség híresztelésekre meg légbőlkapott dolgokra épül, valaki valamit hall, lefordítja magának, továbbadja, az is elmeséli másképp, aztán a negyedik szint körül már köze nincs az eredeti verzióhoz. Ez egy nagyon szórakoztató játék tud lenni, de attól hogy ijedezünk tőle, nem lesz több alapja. Különben szerintem a többség egyszerűen defektes, és bármire ugrik amit elé raknak. Ha erre, akkor erre.

@sjános: Én azt érzem az országban, hogy veszettek, de úgy szó szerint. Sok ostoba (és nem annyira ostoba) ember szabályosan őrjöng a semmin, minden racionalitás nélkül viselkedve. Ez gáz.

Egy közalkalmazott dolga nem az, hogy ideológiával foglalkozzon, és tulajdonképpen senkié nem az, akinek nem ez a munkaköre. Ha ő mégis foglalkozik vele, az a magánügye.

sjános 2013.03.01. 13:02:41

@csepke: Én is a verseny szférában boldogulok...hol így hol úgy..:)..de egy pedagógus...egy óvónő...egy orvos...egy közalkalmazott...hogy tegye ezt??? Kiszolgáltatott a mindenkori államhatalomnak! Zsarolható a politikai állásfoglalása miatt! De már maga gáz, hogy ez az egész felmerül egyáltalán, hogy nem szaktudás alapján dőlnek el pályázatok, állások, pozíciók! De látjuk hogy pártállás kérdése maradhatsz-e, vagy ki vagy rúgva! És most már nem csak osztályvezetői szinten! (ezzel sem értettem együtt soha!) hanem egyszerű beosztottak szintjén!

Maitre 2013.03.01. 13:04:42

@pushpang (univerziális határeset): Én meg guglizhattam rá, hogy mi a fene az. ;)

@sjános: Szerintem aki képen törölte, az hányszorosan fogja visszakapni, amikor megkérdezik, hogy mégis ezt hogy gondolta? Nem kell hogy elszaladjon a ló senkivel, nem verekszünk.
Van aki csak így képes kommunikálni, de az ne lepődjön meg, ha onnantól vele is így fognak, mert elveszti az "ember" besorolást.

csepke 2013.03.01. 13:11:59

@sjános: Szerintem alapvetően hibás gondolat hogy pl. az oktatás problémáit a benne dolgozóktól(alkamazott) várjuk hogy felvesse fentebb, harcoljon bármiért is. Arra gondolok hogy nekem mint szülőnek ha problémám van az ovis férőhelyekkel, nem az óvodavezetőt kell csesztetnem, pláne nem az ovónő fejét leüvölteni. Hanem szépen elbattyogni az önkormányzati képviselőmhöz, esetleg karonfogva még pár száz szülővel és számonkérni. Jó tudom utópia, szerintem 100 emberből egy sem tudja mikor van a képviselőjének fogadóórája, bár az is igaz hogy ott kéne kezdeni hogy visszahívhatók legyenek a képviselők. De ez már messzire vezet... Első körben bőven elég lenne ha mi emberek nem abba rúgnánk bele (tanár, ovónő, orvos) aki ugyanúgy elszenvedője mindennek, de épp kéznél van, és akkor ha mást nem, legalább annyit elérünk hogy kicsit - lelkileg - elviselhetőbb mindenkinek az egész.

Maitre 2013.03.01. 13:15:44

@csepke: Ha eléred a képviselőt, az is csak annyit fog tenni, hogy szól az intézményvezetőnek, hogy oldja meg.

sjános 2013.03.01. 13:17:21

@Maitre: Mindig én szerintem..:)...még szerencse hogy nem gondolkozol helyettem..:)
Az állam folyamatosan "verekszik" velem...erőszakoskodik, mert jogom van hozzá alapon! Mert 2/3ad és kuss!
Elmondom újra...és újra....amíg nem veszik az állampolgárokat partner számba, amíg a fejem felett döntenek az én megkérdezésem nélkül rólam, és csak "jót " akarva..megvédve engem, hülyének néznek, amíg nem kapok lehetőséget sem hogy elmondjam hogy ha már rólam van szó, én mit szeretnék! Addig bizony ez marad! Sőt garantálom, egyre több ember lesz képen törölve! Mert nem hagynak, nem adnak más utat!
És bizony van amikor elszakad egy húr, elpattan a cérna és kiugrik a füles! Lehet elítélni....lehet játszani az ájtatos manót...az én mindent megértek jóembert...de ez nem kultúremberi megoldást szajkózni! De pl. garantálom Neked, hogy ha a kormány intézkedései miatt elvesztem a munkámat, nem tudok elhelyezkedni, eltűnnek a megtakarításaim....és nem tudok enni adni a gyermekemnek és éhezik, akkor szépen elsétálok a megválasztott képviselő úr palotájához, és udvariasan megkérem, ugyan már tartson el és a családomat is! És ha nem érte belőle, pofán fogom verni! Nem egyszer! Úgy fél-ázsiaisan, Istenesen! Lehet megvetni!

csepke 2013.03.01. 13:18:12

@Maitre: vagy felveti testületi ülésen, esetleg kiharcolja hogy az önkormányzati költségvetésből most ne díszkutat építsenek, hanem még egy csoportszobát, plusz két fő ovónőt, mert ha nem nem fogom legközelebb beszavazni a jó pihe-puha meleg önkormányzati képviselői székébe. De tudom, utópia.

Jyll 2013.03.01. 13:24:24

@Maitre: Ó, Maitre, és ki vizsgálná ki a félelmeket, a zsák mérges-csípős pók, hogy ki is fél itt holmi zsáknyi méres-csípős pókoktól? :P

Mi emberek nem lettünk hülyébbek, és az üldözési mániások száma sem nőtt, "csak" egyre vacakabbul él a többség, és egyre kevesebb jogunk van, és szigorúbban ellenőriznek mindent és mindenkit, nehezebb lett az érdekérvényesítés, miközben központosítanak. Aztán okoz az némi feszültséget, hogy miközben továbbra az ég felé szaladnak az árak, azt hallgatjuk bizonyos szájakból, hogy hű de jó, sokkal jobb, mint tegnap, meg tegnapelőtt volt, sőt holnap, na meg aztán holnapután, hmmm akkor jön el a kánaán.

Jyll 2013.03.01. 13:24:24

@Maitre: Ó, Maitre, és ki vizsgálná ki a félelmeket, a zsák mérges-csípős pók, hogy ki is fél itt holmi zsáknyi méres-csípős pókoktól? :P

Mi emberek nem lettünk hülyébbek, és az üldözési mániások száma sem nőtt, "csak" egyre vacakabbul él a többség, és egyre kevesebb jogunk van, és szigorúbban ellenőriznek mindent és mindenkit, nehezebb lett az érdekérvényesítés, miközben központosítanak. Aztán okoz az némi feszültséget, hogy miközben továbbra az ég felé szaladnak az árak, azt hallgatjuk bizonyos szájakból, hogy hű de jó, sokkal jobb, mint tegnap, meg tegnapelőtt volt, sőt holnap, na meg aztán holnapután, hmmm akkor jön el a kánaán.

Maitre 2013.03.01. 13:24:50

@sjános: Hát igen, ő az állam. Azért hívják így, mert sokan vannak benne, és Te (meg én is) csak egy vagyunk ezek közül. Ha azt akarod hogy azt csinálja amit te akarsz, kellene csinálnod egy saját államot. :)
Ezt a verekedős bazseválást én nem hangsúlyoznám a helyedben, olyan balkáni fílingje van, az meg már nem divat.

@csepke: Vagy húz egy strigulát a vezetőnéni neve mellé, hogy már megint az ő idejét rabolták, mert ez nem tudott valamit megoldani. Aztán a következő kirúgásihullámnál átnézi, kinek vannak strigulái. (persze ez csak az én rosszindulatú magánvéleményem:) ).

Maitre 2013.03.01. 13:31:36

@Jyll: Ezen nem tudsz változtatni sajnos, csak a saját hozzáállásodon. Problémák jövőre is lesznek, meg azután is, akármilyen kormány lesz. Nem valószínű, hogy jobbat tudnak kihozni a helyzetből, de megválaszthatjuk hogy odafigyelünk arra is, ami jó, vagy pokollá tesszük egymás életét, és rámegy a saját egészségünk a dühöngésre.

" és ki vizsgálná ki a félelmeket,"
Gondolom mindenki magának.

csepke 2013.03.01. 13:33:48

@Maitre: igen most így működik, de ettől ez még nem jó. A jó változat az lenne, ha képviselő képviselne, és felelőssége is lenne, és leváltható is lenne. De egy biztos, aki épp benne van, annak pont így jó. Változtatni is lehetne éppen, de ahhoz több kéne mint ez a fajta fásult legyintés. De mondom, ez is érthető az egyén szempontjából. Csak az lenne a jó ha az emberek legalább nem egymást bántanák tehetetlenségükben.

sjános 2013.03.01. 13:35:05

@Maitre: Nem nem, a Balkán az babazsúr ahhoz képest ami itt van! A Boss is megmondta! Fél-Ázsia!
Nahhh én nem akarok ott élni!
És miért ne mondhatnám amit gondolok?? Mert?? Csak nem listáznak??
Kapok egy jelölést az adatlapomon a belügyben??? Hmm...nem kapok jutalmat?? Kitől is?? Esetleg nem veszik fel a fiamat iskolába??? Most akkor kell félnem vagy sem??? Döntsd már el..:) Kezdesz egy vágányon mozogni!
És igenis azt gondolom az állam, a benne élő minden! állampolgárért van! Nem csak azokért akik "kedvesek" nekem mert a hatalomba segítettek!

Maitre 2013.03.01. 13:38:20

@csepke: Szerintem pusztán szervezésileg az lenne jobb, meg főleg gyorsabb, ha nem úgy működne a dolog, hogy egy ideges hivatalnok kiadná az utasítást, hogy "Oldjátok meg ahogy tudjátok". Egyszerűen szólnál az intézményvezetőnek, aki tudja mit lehet csinálni, és csinálná.

"De egy biztos, aki épp benne van, annak pont így jó. Változtatni is lehetne éppen, de ahhoz több kéne mint ez a fajta fásult legyintés. "
A kormány éppen változtatni próbál. Ezen vagyunk kiakadva.

"Csak az lenne a jó ha az emberek legalább nem egymást bántanák tehetetlenségükben."
Igen, idáig jó lenne eljutni.

cso zsi 2013.03.01. 13:39:42

@lacimol: "Férőhely 10 éve több van, mint amennyi óvodás korú. Ez helyenként változhat, de összességében ez a helyzet."

A "helyenként változhat" úgy néz ki, hogy kinőnek a lakóparkok, és nincs a közelben, vagy épp lebontásra került a műintézmény.
A gyerek most harmadikos. Sejthető, hogy bőven belefér a 10 évedbe.
Elvileg nem kellett volna iskolába mennie, de az óvodavezetés közölte, hogy ő, és 10 másik társa vagy iskolába megy ősztől, vagy bekerülnek egy olyan csoportba, akik akkor még középsősök voltak. Ahonnan egy évvel korábban a koruk, fejlettségük, értelmi szintjük miatt ki lettek emelve.
Óvodába első körben a lakóhely szerint illetékes helyre lehet vinni a gyereket, ill. annak kötelessége felvenni a gyereket. Ennek ellenére az óvoda tele volt agglomerációs gyerekekkel, mert "hirtelen született egy rokon" a közelben.
Középsős korában megkeresték a közeli iskolából a gyerekeket, és a szülőket, hogy majd milyen jó lesz, ha oda járnak. Már a beiratkozás, és az előkészítők gondolatával foglalkoztunk, amikor lebontották a sulit. Nem falu, hanem a főváros egyik legnagyobb kerülete.

csepke 2013.03.01. 13:41:44

@Maitre: A kormány a kormány...A kormány addig semmit nem csinál, amíg nem oldja meg, hogy a képviselők visszahívhatók legyenek. Ez nincs így már huszonéve, oldalfüggetlen. A többi porhintés.

cso zsi 2013.03.01. 13:42:22

@Maitre: " NEKEM nem volt több eszem egy szaladgáló karalábénál 3 évesen."
Most mennyi idősnek tetszik lenni? Mert pár gondolatod alapján...

sjános 2013.03.01. 13:44:22

@Maitre: Egyébként meg, megmondtam neki szemtől szembe..a T. Polgármester Úrnak!...én vettem a fáradtságot és elmentem egy közmeghallgatásra! TE voltál már?? Nagy kabaré..érdemes elmenni...:)
Szóóóóval...elmondtam a véleményem és hogy mégis talán hol kellett volna kezdeni a kerületben...és mivel....hogy a hitetlenek is meggyőzze...talán nem rossz ló! A válasz?? ElmúltnyóvévMSZPGyurcsánymutyi...
Ja, és azóta valahogy sosem jutok be...elvész az emiles jelentkezés, mert ugye csak szűrve mehet be az állampolgár egy közmeghallgatásra! Mert még jót kérdez a végén! Mert még épeszű válasz vár?? De itt lakik a közelemben! Néha összefutunk! Csak jobban szeretném a demokratikus, hivatalos utat!

Maitre 2013.03.01. 13:45:29

@sjános: Igen, az állampolgárért van. Az összesért, nem Teérted.
Ezért néha kompromisszumokat kell hozni. Nekem pl. feleslegesek az óvodák, mert én nem tartok óvodás gyereket, szerinted meg felesleges például a fogyatékosotthon, mert nem fogyatékos a gyereked.

"És miért ne mondhatnám amit gondolok?? Mert??"

Esetleg pár hülyeállatot bevadítasz vele, "hát hő, ő is montamán he, hát miért ne mehetnénk, he, na gyerünk" alapon, és esetleg tényleg nekiindulnak vadulni, akkor pedig valami lesz velük, ami nem simogatás. Pedig te csak hőzöngtél "ártatlanul", az a barom meg megerősítésnek vette, és megfogadta.
Aztán azt fogod hinni hogy a hatalom a gonosz, pedig csak kezelte azt a helyzetet, amit te indítottál el. ;)

Viselkedj már felnőttként.

csepke 2013.03.01. 13:46:51

@cso zsi: ez az ügyeskedés nemzeti sport. Én ismerek olyan házaspárokat hogy Xné lakcíme Y úréval egyezik, Ynéé X úréval. Két különböző kerületben lakik a két baráti házaspár, de az egyik kerületben jó ovi van, a másikban meg jó iskola. Most mit mondjak, persze ügyesek, de....Szóval jó lenne előbb elhagynunk ezt a fajta balkáni tempót.

Maitre 2013.03.01. 13:49:35

@sjános: Nem tudom, mégis mire számítottál. A közmeghallgatás nem arra való, hogy majd jól számon kérd a vezetést.

@cso zsi: Négynek. Más kérdés?

Dokinő 2013.03.01. 13:52:12

@Jyll: azt az azért ne felejtsük el, hogy az igények is nőttek :-) Szóval valóban elég visszás ez a kérdés és nem lehet 2 mondattal elintézni. Jómagam több országban éltem már, sajnos ott élni meg elmenni 2 hétre és kívülről látni dolgokat, nem ugyanaz.

Maitre 2013.03.01. 13:52:45

@sjános: De persze elmondhatni elmondhatod, csak olyan mittudomén. Szóval ha tökösfaszacsávónak akarsz tűnni, aki bátor, azt nem így kell.

sjános 2013.03.01. 13:53:59

@Maitre: Jajjj már vártam ezt a viselkedj felnőtten maszlagot! :)
Egyéb érv??:) Ok...okozat?
Nem vadítok én senkit!
Itt élek 45 éve és hergelnek 23 éve mindenféle maszlaggal! Jobb és baloldalról is!
Gondolom másokat is!
És bizony van amikor tele lesz a pohár.....lásd 2006....akkor, az egy jogos felháborodás fizikai kirobbanása volt!? A gyújtogatás, az MTV büféjének kirablása..:)..ajjaj de gáz!...mármint a mostani hatalom szerint jogos volt! Akkor mit lepődünk meg ha más is úgy érzi jogosan nyúl az erőszakhoz???

Maitre 2013.03.01. 13:54:30

@Dokinő: Lehet hogy vissza kéne menned akkor oda.

csepke 2013.03.01. 13:57:30

@Maitre: "Szerintem pusztán szervezésileg az lenne jobb, meg főleg gyorsabb, ha nem úgy működne a dolog, hogy egy ideges hivatalnok kiadná az utasítást, hogy "Oldjátok meg ahogy tudjátok". Egyszerűen szólnál az intézményvezetőnek, aki tudja mit lehet csinálni, és csinálná.
" Te nem érted? Az ovi fala nincs gumiból még az intézményvezető kedvéért sem, sem a képviselő kedvéért. De eszköze az ovoda méretének növelésére viszont csak a fenntartónak van aki dönthet úgy hogy épít! egy új szárnyat, nem pedig csak odaszól hogy rakjanak be mégegy ágyat. Ahhoz valóban bőven elég az óvoda vezető. Sőt akkor képviselőből sem kell egy sem. Eddig a pontig nem tűnt fel hogy direkt értesz félre, de most látom de. Sajnálom.

Maitre 2013.03.01. 13:59:36

@sjános: Egy frászkarikát volt jogos. A csőcselék elszabadulása volt, és szerintem jóval keményebben kellett volna bánni velük, mint ahogy tették. Arról nem is beszélve, hogy mennyibe került.

Tüntessen ha ráér, vagy értelmét látja, de törni, zúzni, rongálni, gyújtogatni, rendőröket dobálni, megengedhetetlen, aki másképp gondolja, az egyszerűen elmebeteg. Eleve már az is, hogy szerencsétlen rendőröket berángatják a szabadnapjukon, mert a hülyék nem bírnak magukkal, aztán elvárjuk tőlük, hogy megvédjenek minket...

Mondjuk a büférablás, az vicces volt. :)

sjános 2013.03.01. 14:01:28

@Maitre: Nofene...hogy kell lenni, hogy kéne változtatni??...Úgy ahogy TE?..bólogatva...besimulva?..mindenkit megértve.....sajnos nincs jó megoldás...a kisebbik rossz elfogadására ösztönözve?? Az én demokrácia felfogásomban pont ez a lényeg...bármikor bárhol elmondhatom a véleményem! Nem hagyom magam megfélemlíteni! És remélem a fiamat is erre tudom majd nevelni! Hogy nyissa ki a száját ha valami nem tetszik neki! Ne lapuljon! Ne másra várjon! Ő tegyen magáért...és másokért is ha megteheti! Pont ez hiányzik a magyar társadalomból! Működnek a régi pártállami reflexek! A ne szólj szám, nem fáj fejem! Jééé...ez is csak egy magyar mondás! Más népnél nincs ilyen!

Dokinő 2013.03.01. 14:01:57

@Maitre: Honnan tudod hogy most hol vagyok? :-D

Maitre 2013.03.01. 14:01:57

@csepke: Szárnyat építeni sokba kerül, és nem megy holnapra. Van néhány sürgetőbb probléma is ennél. Mire elkészülne, a gyereked már nem is járna oda.

sjános 2013.03.01. 14:03:53

@Maitre: Na megyek, mert még be kell lapátolnom pár milliót a Simicska-Nyerges duó zsebébe...áttételesen...

prizmas 2013.03.01. 14:06:13

@Maitre:
Kedves Viktor! Köszönjük, hogy időt szántál ránk. Rendkívül tanulságos volt.

Maitre 2013.03.01. 14:06:56

@sjános: Én nem érzem, hogy különösebben bólogatnék. :) Vannak dolgok amikkel nem értek egyet, titkolni sem szoktam őket, de ami hasznos, az az. Persze lehet hogy ha súlyosan és közvetlenül érintene ez itt például, másképp látnám. De az is lehet, hogy nem, én hiszek abban, hogy ha nem tetszik valami, én alakulok. Ha nem megy, lelépek, de nem a világot rángatom a saját torzképemre. :)

Téged senki nem akar megfélemlíteni, viszont amikor a gyereked majd jön haza az iskolából, és beleszaladva egy tüntetésbe, valaki véletlenül fejbedobja egy törött sörösüveggel, ő meg megvakul, akkor majd állj szépen elé, és mondd büszkén, hogy hát fiam, én elmondtam amit akartam, te meg így jártál. Ez a demokrácia.

Maitre 2013.03.01. 14:09:27

@sjános: Szia.

@prizmas: Ezt itt ne kezdd el, jó? :)

sjános 2013.03.01. 14:12:38

@Maitre: Jajj, ezt most hagyjuk már tényleg...:)..már nagyon félreszalad...hogy ha...meg tüntetés..meg fejbe dobják...jó hogy nem temeted már el a fiamat???
És honnan veszed hogy az én világképem a torz??
Messzire mentünk az ovitól...de sajnos ma Magyarországon minden ilyen! Velejéig rohadt, opportunista, átpolitizált!

fizetekmegegysort 2013.03.01. 14:26:57

Lassan három gyerekesként van véleményem a dologról. Nagyjából elolvastam - na jó, inkább átfutottam - a kommenteket, és azokkal értek egyet, akik szerint nem is maga az életkor a fő probléma, hanem már megint a végrehajtás.
Ovi ügyben elég világos, hogy az új szabályozás mögött az a szándék áll, hogy az amúgy hátrányos helyzetű gyerekeket, akiknek esélye sincs családon belül normálisan szocializálódni a minél korábbi ovira kötelezéssel integrálni próbáljuk. Persze a kivitelezés megint félresikerült, mert nincs férőhely. Az integrációnak viszont éppen az volna az alapja, hogy a problémás gyerekeket kis csoportban, szoros (tehát számos) pedagógusi felügyelet mellett fejlesztjük. Annak az égvilágon semmi értelme, hogy az amúgy fogkefét még nem, vagy csak ritkán látott három évest berakjuk a 30 vele egykorú vagy idősebb közé, és csodát várunk a 2 pedagógustól, mindezt 60 nm-en, majd mossuk kezeinket, hogy dehát mi biztosítottuk az esélyt. Ennek csak annyi lesz a vége, hogy a normális gyerekek szülei lázadozni fognak, a hátrányos helyzetű szülő pedig még inkább önigazolja magát, hogy őt és gyerekét kirekesztik, a pedagódus pedig megőrül.
Ugyanez a helyzet a sulival. Igen, hat évesen a gyerek ujjízülete pl. még nem érett arra, hogy írni tanuljon. Arra sem, hogy vonalak között tartsa a ceruzát. Mégsem abban látom a problémát, hogy a hat éves, amúgy iskolaérett gyereket suliba küldjük. A gond szerintem az, hogy egyrészt a suli első néhány éve nem a "bevezetésről", a tanulni tanulásról szól játékosan, hanem már hat évesen a versenyistállókban találják magukat a gyerekek. Ahol az a fontos, hogy félév végére igenis tudjon olvasni meg írni, és ahol minimális lehetőségük van a koruknak megfelelő tevékenység végzésére: mozgásra és szabad játékra, rajzra, gyurmázásra, alkotásra, környzet - ismeretre, a szó azon értelmében, amikor a gyerek tapasztalhat, nem csak könyvet olvas, és közben fokozatosan egyre "iskolásabb" feladatokkal vezetik át az iskolára, tanulásra. Szóval szerintem az egyik probléma a tanterv.
A másik maga az iskolaérettségi vizságlat. Nem hiszek abban, hogy bármilyen jó szakember föl tudja mérni egyetlen rövid vizsgálat alatt, hogy a gyereknek milyen iskolára van szüksége, ha egyáltalán érett. Azt gondolom, hogy ha kötelezővé tesszük hat éves kortól az iskolát annak, aki iskolaérett, akkor sokkal alaposabb és hosszabb vizsgálat kéne hogy megelőzze ezt a döntést, valóban bevonva az óvónőt, szülőt, külsős szakembert. Pl. Finnországban ezt így csinálják. Végig az oviban követik a gyerek fejlődését, nem csak az óvónők, hanem külsős szakemberek is. Minden félévben visszajelzést kap a szülő, és mire a sulira kerül a sor, átfogó képet kapnak arról, hogy a gyerek milyen iskolatípusban tudna jól fejlődni. Az adott szakemberek pedig olyan típusú iskolát ajánlanak, ami a gyereknek a legjobb ahhoz, hogy a maximális fejlődést kihozzák belőle.
Mert ne felejtsük el: a gyerekek nem egyformák, így aztán hiba azt kijelenteni, hogy az állami - uniformizált - oktatás mindenkinek a legjobb, akinek meg nem az deviáns, vagy nem normális.
Jóindulatú szeretnék lenni, és szeretném azt feltételezni, hogy jó szándék van az intézkedés mögött (teszem ezt annak ellenére, hogy aki 2nm- ben határozza meg egy 3-6 éves egészségesen fejlődő gyerek helyigényét, azt bezárnám egy ponosan ekkora irodába egy hétre, és utána érdeklődnék a hogyléta felől...). De a kivitelezés annyira amatőr, annyira buta, és annyira dilettáns, hogy biztos vagyok benne: ezzel sokkal inkább ártani fogunk a gyerekeinknek, mint azzal, ha a szülők még oviban tartják. Így ez nem a gyerekek érdekét szolgálja, pedig itt nem lehetne más szempont.

Dokinő 2013.03.01. 14:33:56

@fizetekmegegysort: szépen összefoglaltad :-) Az integrációval egyetértek, a problémát abban látom, hogy a gyerek hiába van x órát az oviban/iskolában, hazamegy, és otthon nem azt látja, nem az a minta, újra és újra vissza fog esni.
A nyugatot nem kell utánozni, de ami láthatóan jól működik, azon érdemes mondjuk elgondolkodni, hogy átültethető-e magyar viszonylatba.

KovA 2013.03.01. 14:39:21

Az az igazság, hogy elterjedt a jaj - haadd legyen még egy évvel tovább gyerek szemlélet.
Jobb lesz neki ha később kezdi stb.

Ennek súlyos következményei vannak.
Az az 1 év egy évvel tovább eltartottság.
1 évvel később kezdett egzisztenciamegalapozás.
1 évvel előbbi kiöregedés a munkerőpiacon.
1 évvel kevesebb termelékeny év után nyugdíj.

Az az 1 év mindenütt hiányozni fog - ha észrevevődik, ha nem.
1 évvel tovább eltartottnak lenni jelentős veszteség és megkétszereződik azáltal, hogy még egy évvel kevesebb ideig lesz termelékeny.
Így az 1 év mindjárt kettő - az egyiket a szülő állja, a másikat a gyermek bukja.

Azért bizony azon kell lenni, hogy az iskolaérett gyermek időben kerüljön iskolába.
Az alsótagozatban gyorsan érik - a 4. év végére eltűnnek azok a különbségek ami esetleg fél év fejlődésbeli szóródásból adódtak - és előtűnnek a tehetsébeli különbségek.
4. végére már nem azért nem lesz valaki nem osztályelső vagy netán lesz utolsó mert túl korán adták iskolába - ha egyébként iskolaérett volt.

tomwar 2013.03.01. 14:43:45

@lacimol: Erdekes...nekunk szolt a vedono, hogy iratkozzunk beidoben, ha bolcsodet szeretnenk...kb. 6 hetes volt a gyerek...es amikor elmentunk a bolcsodebe, es rakerdeztunk, lelkesen bologattak, hogy bizony-bizony, most kell jelentkezni! Es kb. 31 vagy 36 ezer lesz....mar nem emlekszem pontosan. Budapest, XI. ker.

tomwar 2013.03.01. 14:45:52

@fizetekmegegysort: Gratulalok, valahogy ilyen gondolataim vannak nekem is...csak egy gyerek minuszban vagyok:-))

Lencsés István 2013.03.01. 14:48:39

@stf!: Nem érdekel a véleményed , pláne hogy nincs ogazad te anonim geci . :) ;) :D

Dokinő 2013.03.01. 14:48:56

@KovA: bár bejegyzéssel feljebb leírta valaki szépen, hogy alapjában véve NEM a korral van a baj.
Amúgy egyet tudok érteni a leírtakkal, de erősen kétlem, hogy ezt majd ez az egy év fogja megoldani :-)

tomwar 2013.03.01. 14:50:17

@csepke: Viszonylag egyszeru lenne...az allami intezmenyek KOTELESEK lennenek a kozelukben lakokat felvenni, kerulettol fuggetlenul. Az onkorisok valogassanak...
Ha iskolakat lehet allamosita az egyseges magas szinvonalu oktatas dumajaval, akkor az ovodakat is, nem?

lacimol · http://www.lacimol.hu 2013.03.01. 14:53:25

@tomwar: Én viszont óvodáról írtam...

csepke 2013.03.01. 15:00:50

@tomwar: most hirtelen nem tudom pontosan melyik részletre írtad, csak tippelek. A lakcím átjelentkezőre gondolok hirtelen. Na ez pont emiatt volt, jelenleg úgy van, legalábbis utolsó infóim még ezek, hogy van valamiféle körzete az ovinak, ahonnan az ott lakcímmel rendelkezőket köteles felvenni, az esetleges maradék helyekre meg felvehet bárkit. Felkapott ovi esetén ugye csak úgy biztos a bejutás, ha az óvoda, és az iskola, körzetébén lakcímmel rendelkező lakos vagy. Alapesetben van egy (valós) lakcímed, de így akkor csak egy helyen vagy körzetes (kötelezően felveendő) gyerek. Ezt lehet kicsit kitágítani azzal, hogy apának itt van lakcíme, anyának ott, így a gyerek két helyen is körzetes tud lenni. Erről szólt az a hozzászólás. Holott a házaspár együtt él. Nem törvénytelen a dolog, de a jóízlés határesete. Nekem legalábbis.

tomwar 2013.03.01. 15:01:29

@lacimol: Addig azert el is kell jutni...nem mindenki hederezhet 3 evig otthon.
Ha gondolod, hetore megkerdezem, mennyi hely van az ovi(k)ban?

tomwar 2013.03.01. 15:03:41

@lacimol:

"Továbbra is napirenden az óvodai férőhely-bővítés Gazdagréten

Az óvodai férőhely bővítés tükrében bejárást tartottunk a Csikihegyek Iskolában és megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy az iskola melléképületében kialakítanánk egy 2-3 csoport férőhelyet a piciknek. Ezzel tehermentesítenénk a környék meglévő, túlzsúfolt óvodáit és sehol sem menne 30 fő fölé a csoportlétszám. Ráadásul a Szivárvány óvoda visszakaphatná végre a tornatermét! Sajnos ez az ötletem nem megvalósítható műszaki és költséghatékonysági okok miatt. Másik lehetőség, ami viszont már csak jövő szeptemberre tud megvalósulni: a Szivárvány Óvoda kibővítése 4 csoporttal. Ehhez már megvannak a tervek, csak anyagi forrás kell hozzá és el kell indítani a közbeszerzési eljárást, ami több hónapot vesz igénybe. Ebben az esetben a kerti udvart mindenképpen kibővítenék, hogy legyen elég hely a futkározásra."
Forras: kiralynora.hu/article/cikk-jelent-meg-a-ret-ujsagban-kiraly-norarol

Na szoval, mintha nekem lenne igazam...es meg hol van a matolcsy-fele babyboom!

KovA 2013.03.01. 15:05:02

@Dokinő: Az 1év ami effektíve 2. :-)
Persze - rendben van - nem a korral - de hogy ügyelni kell rá, hogy aki lehet elérje az iskolaérettséget, ha kell óvodákba beruházás árán.

tomwar 2013.03.01. 15:05:43

@csepke: Igen, ilyesmire gondoltam...
Ha rosszak a szabalyok, persze, hogy megprobaljak megkerulni oket. Mit varunk az egyszeri emberektol, ha az orszag legfobb iranyitoja is magasrol szarik a torvenyekre, birosagi iteletekre, stb.?

csepke 2013.03.01. 15:13:35

@tomwar: "Ha rosszak a szabalyok, persze, hogy megprobaljak megkerulni oket." na lehet hogy én vagyok az értetlen. Rosszak? De pont nem ezt mondtad egyel feljebb hogy kötelező legyen felvenni a körzetest? Én inkább azt látom hogy az a nem jó, hogy van egy adott populációra (legyen ovoda körül 10 utcában élő emberek) méretezett óvoda. A méretezés alapja az ott születettek, tapasztalati út, ennyien gyerek szokott lenni...bármi. De rejtélyes módon a 3 évesek létszáma a félévvel ezelőtti 2,5 évesekből nem levezethető módon megugrik. Ovinak kötelező felvenni hiszen körzetes, gumifalak, bezsúfolt ágy. És kiderül hogy amiatt zsúfolódnak mert még legalább két kerületből áthordják oda a gyerekeket. Nem tudom mi a megoldás persze. De vagy vannak szabályok és betartjuk őket, vagy nincsenek ilyen kikötések hogy körzetes, ez esetben nyilván lenne valamilyen szempontú felvételi. Szóval kicsit szemforgatónak érzem, hogy nekem járjon, de mások rovására, de azért teljesen piaci alapú ne legyen, mert ott esetleg anyagi helyzetem okán labdába sem rúgnék. Erre értettem a balkáni tempót.

Reszelő Aladár 2013.03.01. 15:20:36

Eddig ugye azért volt jó az évvesztsség intézménye, mert így nagyobb lehetett a gyerek, amikor iskolába ment. A 7 éves pedig tényleg előnyben volt a 6 évessel szemben. De ezek után, ha minden 6 évesnek suliba kell menni, akkor ez az előny eltűnik.

Az a baj, hogy megszoktuk, hogy egy kisebbség küzd a többség számára szükségtelen jogokért. Vagy tömegesen nem engedjük 3 évesen óvodába a gyereket???

tomwar 2013.03.01. 15:30:07

@csepke: Ugyanazt gondoljuk az ugyeskedesrol. Sokan azert ugyeskednek, mert a szomszedban levo ovoda mar masik kerulet, es oda nem mehet a gyerek...szerintem a korzetes dolog nem rossz, csak neha ki kellene menni fogadoorara. A vedonot is koteles vagyok beengedni... Talan akkor megszunne a papiron-koltozes....es termeszetesen egy korzet meghatarozasanal nem az aktualis allapot lenne mervado... Csak otletelek, nem ertek hozza, csak azt latom, hogy a jelenlegi rossz, es a valtoztatasok rosszabba teszik, nem jobba. Ez bosszant, nem az, hogy milyen partkonyve van annak, aki kitalalta...
Anno az is bosszantott, amikor 2 ev lett a gyed, de nuku bolcsode...azt hogy? Oldd meg?

csepke 2013.03.01. 15:39:00

@tomwar: én sem értek hozzá, de itt fentebb valaki konkrét számokat hozott, hivatkozott forrással, hogy tulajdonképp a óvodáskorúakkal majdnem cakkra egyező az óvodai férőhely. Tehát valahogy mégiscsak jól tud méretezni az, aki méretezi. Ennek ellenére sokan azt tapasztalják hogy nincs hely a kinézett oviban. Na hát szerintem ilyen okok miatt nincs, de ez tervezhetetlen. És hát méretezni meg akkor is muszáj, ez nem olyan ha hirtelen beesik a vendég a vasárnapi ebédhez hát legfeljebb még két bögre vizet hozzáöntök gyorsan a húsleveshez.

fizetekmegegysort 2013.03.01. 15:43:07

@KovA: igazad van, mindenhonnan hiányzik az az egy év. Éppen ezért, ha én volnék az "illetékes elvtárs", nem azt feltételeznèm, hogy a szülők egyszerre hülyültek meg, inkább kutakodnék a jelenség okairól. Hamar kiderülne, hogy a feszített tanterv, a terhelés, elvárások nem "hatéves kompatibilisek". Talán akkor a rendszeren kéne változtatni? És még a spanyolviaszt se kéne feltalálni, csak alaposabban megvizsgálni a nálunk sikeresebb oktatási rendszereket - van néhány.

KovA 2013.03.01. 15:50:34

@fizetekmegegysort: Igen - kellene.
Az óvoda, meg az alsótagozat kissé felzárkoztató is a felsőtagozat követelményeihez és kinek kinek egyénileg a saját képességeihez.
Kellene változtatni a rendszeren - de nem én tudom megmondani, hogy hogyan.
Én úgy érzem, hogy két indítékprobléma van - az egyik az illetékesek idealista naiv álomkergetése - a másik pedig a pénzszűke.
El is van szaladva a tanagyag/módszertan - meg több is van spórolva az oktatáson a kelleténél.
Ez csak az én benyomásom. A legnagyobb baj - szerintem nem az alsótagozatnál van.
Óvodai férőhelyeket kellene garantálni - és a felsőtagozatos tananyagot megvizsgálni.

fizetekmegegysort 2013.03.01. 15:50:52

@csepke: szerintem a megoldás a jól fizetett pedagógus, aki motivált, plusz egyenletes ellátás, így egyformán magas színvonalú ovik. Nálunk speciel még a csoportok között is van olyan óvónéni, aki nagyon gáz, a kerületben meg tudható melyik oviban mi a szemlélet. Ha nagyobb egység lenne nem lenne átjelentgezgetés.

Jyll 2013.03.01. 15:50:54

@csepke: Szia Csepke. Például az is egy megoldás lenne, ha nem kényszerítenének be minden gyerkőcöt 3 éves kortól az óvodába.

Nekünk a nappalink nagyobb, mint amekkorán 26 óvodás gyereknek és két óvónőnek + dadus kell osztoznia, feltéve, ha mindegyik egészséges, mert maga az óvoda ilyen körülmények között egy fertő. Vegyes csoport, háromtól hatig (két hat éves gyerkőc van, na aztán nekik a "legjobb"...).

Ezek után mondja valaki a szemembe, hogy jobb a gyermekeknek kötelezően az óvodában, mint otthon - már aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy nem lenne muszáj börtöncelláknál is zsúfoltabb helyre vinnie a gyermekét, ahol hétről hétre különböző járványok tombolnak - főleg, hogy a többség lázas betegen is becipeli a gyerekét (gondolom, mert muszáj neki, különben annyi a munkahelyének)!

tomwar 2013.03.01. 15:56:01

@csepke: Nos, ugy latszik onkritikus napunk van:-)) lacimol irta, hogy eleg hely van az orszagban....ami csak azert santit, mert a szegedi ures helyek szamomra nem jelentenek segitseget... A statisztika mar csak ilye, ket het szekrekedes es ket het hasmenes statisztikailag egy atlagos honap...csakhat....

csepke 2013.03.01. 16:00:19

@Jyll: Itt írta valaki, hogy feltehtően azért vannak törekvések arra hogy kötelező legyen az ovi, mert az iskolákban nem tudnak mit kezdeni a szocializálatlan cigánygyerekekkel. Az viszont nem működik, hogy a cigánygyerekeknek kötelező csak az ovi. Ezért. Az persze talán működhetne, hogy környezettanulmány, neked kötelező, neked nem stb., de gyanítom ebben meg benne lenne előbb-utóbb az is, hogy ti például, mert nagyon kulturált nagyon egészséges a környezet, nem is lennétek jogosultak ovira, és passzióból meg nem járhatna, vagy csak nagyon sok pénzért. Na az milyen lenne?

csepke 2013.03.01. 16:04:09

@fizetekmegegysort: egyszer valahol olvastam de forrást nem tudnék hozzá, hogy Japán azért olyan sikeres ország, mert órási hangsúlyt fektetnek a képzésre. A társadalom legmegbecsültebb tagjai azok akik a gyerek nevelésével foglalkoznak. És minél kisebb a gyerek annál inkább, hiszen tudható hogy minél kisebb a gyerek annál több múlik a jó a pedagóguson. Ilyenformán a rangsor, és fizetésben is, óvónőtől az egyetemi tanárig tart.

Maitre 2013.03.01. 16:21:58

@fizetekmegegysort: "hat évesen a gyerek ujjízülete pl. még nem érett arra, hogy írni tanuljon. Arra sem, hogy vonalak között tartsa a ceruzát" Király, akkor nekem túlfejlett ujjizületeim voltak. :D

Az iskolaérettségi vizsgálatnak meg semmi köze az érettséghez, csak valaki valamiért így nevezte el. Mégsem lehetett rámondani, hogy mázsálómustra.
Finnországhoz szerintem nincs nagy értelme mérni magunkat, Japánhoz sem, de még az USA-hoz sem, ők gazdag és fejlett országok, mi meg egy másik versenyszámban indulunk. Lehet róla nem tudomást venni, de attól még ez van.

Én nem tudom, mennyire van az mögötte amit leírtál... éppen elképzelhető, de nekem más jött le.

@Jyll:
Óvodánál nincs olyan, mint később a "magántanuló"?

Jyll 2013.03.01. 16:23:10

@csepke: Köszönöm, hogy "szóba hoztad", mert nem olvastam az általad említett hozzászólást.

Erről az egészről az jutott eszembe, hogy miért nem rögvest a szülőszobában ragadják ki az anya kezéből a gyereket, mert a családok jelentős része nem képes megfelelő életkörülményeket biztosítani a gyermekének, akkora a szegénység?

Amúgy nem csupán a romákat érinti a nélkülözés, most hogy milliós számokat hallani létminimum alatt élés kapcsán, szerintem kár ezügyben "cigánygyerekezni".

Csepke, miután én magam szükségtelen rossznak tartom az óvodát (már ami az én gyermekeimet illeti), örömtáncot jártam volna, ha mindegyik megússza.

Persze, megértem, ha az anyának vissza kell mennie dolgozni, hogy akkor kényszerhelyzetben van ő is, a gyermeke is. Rákényszerül, hogy idegen emberekre bízza a kicsit, reménykedve abban, hogy nem sérül komolyan sem fizikailag, sem lelkileg attól, ami odabent vár rá. Optimális esetben ugyanis legjobb helye a szülei mellett lenne a gyereknek, a legtöbb sír is, mint a záporeső a "beszoktatatási időszaban", és nem véletlenül...

Maitre 2013.03.01. 16:23:59

@csepke: Na de ott hogy merné a kedvesszülő felpofozni a gyerek tanárát? :) Különben a japán iskolások elég fegyelmezettek, gyerekkorukban legalábbis. Aztán azokkal is elszabadul a pokol, de legalább ott tudnak viselkedni, ahol muszáj.

Jyll 2013.03.01. 16:26:36

@Maitre: Jó kérdés, remélem van. :)

Maitre 2013.03.01. 16:28:42

@Jyll: Ha van, akkor megvan a probléma megoldása.

Dokinő 2013.03.01. 17:06:59

@csepke: Hát nem tudom mennyire sikeresek a Japánok, nézőpont kérdése :-) Durva elmagányosodás, kiégés, napi jóval mint 12 óra munka, aztán hazamegy (az átlag) a 10nm2-be. Talán meg kéne őket kérdezni, hogy úgy boldogok-e? :-)

nemecsek ernő áruló 2013.03.01. 17:08:40

@sfi: Pontosan. Előbb ezzel kéne kezdeni valamit, mielőtt a köznevelési törvénybe beletaknyolnak. De NERisztánban az nem úgy megy.

Halkan teszem hozzá, voltak már vezetőink, akik a realitásokkal mentek szembe, és duna megfordításról, meg alföldi rizs termesztésről szőttek fantazmagóriákat. Sajátos, hogy a jelenlegit megelőzően csak nekik volt tervhivataluk.

Egyébként én élek a gyanúperrel, hogy mire elkezdi éreztetni a hatását a törvény, úgyse lesz lényeges, hiszen ma sokkal kevesebb gyerek születik, mint a nemzetvesztők idején.

Dokinő 2013.03.01. 17:08:59

@Jyll: valószínűleg ezért van az, hogy sok más országban nincs is 5-6 éves kor alatt "kötelező" óvoda.

Dokinő 2013.03.01. 17:12:14

@nemecsek ernő áruló: Á, már babyboom van!!! :-D Idén kétezerrel több gyerek született!! :-)

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 17:19:00

@873ujr3rk: Azt hiszem ez magyarázatra szorul. Tehát eddig egy gyerekre 3 négyzetméter jutott, most azt mondják elég lesz egy főre 2 négyzetméter is. Ez azt jelenti egy gyerekre kevesebb hely jut, viszont tény, hogy így máris többen lehetnek egy csoportban...

csepke 2013.03.01. 17:26:26

@Dokinő: Hát hogy boldogok-e, nem tudom. Miért mi azok vagyunk? Hát elég csak itt olvasgatni. :) Viszont cserébe rólunk soha nem lehetett még ilyet írni(vonatkozó év 2011): "A harmadik legnagyobb gazdaság Japán az Egyesült Államok és Kína után, Németországot megelőzve a világ harmadik legnagyobb gazdasága (ha az Európai Unió gazdaságát egynek vennénk, akkor negyedik lenne), tavalyi gazdasági teljesítménye nagyjából 5390 milliárd dollár volt. Az ország az egy főre jutó GDP alapján összeállított listákon az elmúlt években rendre a legjobb húszban szerepelt, a 2010-es IMF-listán a 17. helyen állt 42 325 dollárral." Valamit csak tudhatnak.

Dokinő 2013.03.01. 17:30:28

@csepke: Bocs, de mi köze a GDP-nek a boldogsághoz? :-) Mert én azt nem abban mérem :-)

csepke 2013.03.01. 17:32:08

@Dokinő: Semmi. De nem is abból indult a dolog, hanem a sikerességből.

Dokinő 2013.03.01. 17:40:39

@csepke: nem kötekedni akartam :-)
De azért hallottam Japánban élt embertől, hogy azért így kívülről az is szebbnek látszik, mint amilyen valójában. Viszont az érdekes, hogy a japánok nagyon nagy hangsúlyt fektetnek már kiskorban a művészetek oktatására. Vajon ez hol marad Mo.-on?

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 17:43:25

@sjános: Mert ma már úgy szól a fáma, hogy törvényesen tilos az intézményeknek kötelezően kérni bármit is a szülőktől, ezért nálunk így fogalmazták meg : ha a szülők maguktól adományoznának... És így mi vittük adományból a wc-papírt, a szalvétát, zsebkendőt, meg még a gyümölcsöt, zöldséget is.

csepke 2013.03.01. 17:47:51

@Dokinő: én sem. :) Hát igen Japán csodaként emlegetik a II. világháborútól a 80-90 évekig tartó szakaszt néha 10%os GDP növekedésekkel tarkítva, ezért meg kellett dolgozni az biztos. De hogy visszakanyarodjak a blog eredeti témájához, jó lét, nagy tyúkketrec, egy ovisra nagyobb m2, kiscsoportos személyreszabott iskola...stb. mind-mind GDPből lesz. Áttételesen de a boldogság forrása bizony a gazdagság. Ami pont arra való, hogy szabadidőt vásárolhasson az ember magának amelyben csupa csupa olyan "haszontalansággal" pl. művészet, foglalkozhat amivel relaxál, amivel kiteljesedhet.

blue angel 2013.03.01. 17:58:18

Nem olvastam vegig, de ha vki jaratos a kerdesben, legyen szives valaszolni. Akkor is mennie kell oviba 3 evesen a gyereknek, ha a kistestvere miatt az anyuka otthon van?
Akkor nem lehet ez alol felmentest kerni?

Dokinő 2013.03.01. 18:02:12

@csepke: keresgéltem a világ legboldogabb országait, de különböző felmérések - különböző eredmények jöttek ki. Pl. ott élőtől tudom, hogy Svédországban (köztudottan egy jó helyzetben lévő ország), mégis sok a depis (én amúgy nem is gondoltam volna). Jártam Mo.-nál jóval szegényebb országokban is, és azt mondanám, ha a boldogságot valóban a gazdagságban mérjük, akkor a magyaroknak jóval boldogabbaknak kéne lenniük, mert azokhoz az országokhoz viszonyítva sokkal gazdagabbak vagyunk. De ugye tudjuk, hogy ez nem így van :-)

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 18:09:47

@Maitre: "Az emberek meg megijedtek, hogy mi lesz, ha innentől nekik ennyi sem jut, és zsigerből támadják." Zsigerből...
Az ovikba óhatatlanul megnő a létszám, mivel a 3 éveseknek kötelező lesz oda járniuk. Mivel annyi pénz nincs amennyi kéne az új óvodák építésére ( van olyan település ahol nincs is ilyen...) törvényesen kompatibilissé teszik a már meglévő óvodák befogadóképességét a "3 helyett most már elég lesz 2 négyzetméter terület is a gyereknek" megoldással. Márpedig ekkora óvodai túlterheltségnél már mért ne fordulhatna elő, hogy kényszermegoldásként szinte mindenkit iskolába küldenek 6 évesen? És annak a veszélyébe bele sem gondoltunk, hogy esetleg ezzel az iskolák is túlterhelődnek. Egy időre biztosan. Na most iskolás a fiam. Tudom, hogy az önkormányzat azt mondja: " jön még két gyerek" és ha tetszik ha nem azt az iskolának be kell fogadnia. És nem számít, hogy már 29-en vannak egy osztályban. Szóltak, és a törvény előírja, hogy akkor nincs mese.
Ez nem zsigerből megijedés, hanem egy olyan probléma ami valós, és 2014-től csak fokozódik, ha ezt így bevezetik.

Dokinő 2013.03.01. 18:12:21

@blue angel:

Az óvodába járás

2014. szeptember 01-jétől 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő a Nemzeti köznevelési törvény.
NKt. 8. §
(2) „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”
A kötelező óvodába járás 2014. szeptember 01-től hatályos, tehát azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2011-ben születtek és 2014. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket. Lehetséges felmentést kapni a 3. éves kortól történő óvodába járás alól. A felmentést a szülő kezdeményezheti és a jegyző adhatja meg az óvodavezető és a védőnő egyetértésével.
NKt. 8. §
„A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

csepke 2013.03.01. 18:16:40

@Dokinő: A boldogság talán a frusztráció mentességet jelenti. És mi ettől nagyon-nagyon messze vagyunk, egész életünk egy örök szorításban telik, amit egyrészt belső kényszer(nekem is legyen meg az ami a nagy átlagnak), nagyon nagy részt viszont külső kényszer(napi megélhetés) okoz. Hogy a svédekkel mi lehet? hát szerintem a fél évig nappal, fél évig éjszaka nem igazán vidám dolog. A déli népek valóban gondtalanabbak, de őszintén, én is az lennék ha nem lenne pl. fűtésszámlám.:)

Dokinő 2013.03.01. 18:21:05

@csepke: igen, ez így van, a napsütés rengeteget nyom a latban :-) Viszont, ahogy írod: "nekem is legyen meg az ami a nagy átlagnak" - ez akkor mégiscsak egy öngerjesztés, mert miért kéne annyinak lennie? :-) Egy csomóan pont emiatt vállalnak erőn felül túl sokat, és egyáltalán nem figyelnek, hogy mennyi feleslegre dobnak ki pénzt. Kisebb igények=kevesebb munka és már nincs örök szorítás :-)

Vilmos Sándor 2013.03.01. 18:22:53

Ettől a feudálfasiszta disznókondától, amely most qrmányon van, csak okosabb, értelmesebb generációra van szükség.Ezek a zorbánuszfényezők menjenek a picsába, de már ma, NEM holnap!

csepke 2013.03.01. 18:28:30

@Dokinő: Relatív szegénységnek hívják azt, ha az adott társadalomban szokásostól elmaradnak a javaid. Holott persze pl. fekete afrikában a harmadannyiért is hálaimát rebegnének, de ez itt téged nem vigasztal. Szerintem erős jellemnek kell lenni ahhoz, hogy ne vedd fel az ilyesmit, de igen, én ezt úgy szoktam mondani hogy megpróbálok annak örülni ami van. Jó persze az ember törekedjen mindig többre, de ezt nem feltétlenül a tárgyakon kell kiélni.:)

Dokinő 2013.03.01. 18:33:19

@csepke: igen, ehhez fel kell nőni. De Mo.-on éles harc megy ebből a szempontból. Milyen telefonod van, milyen autód, van-e az, az, amaz, márkás cipőd, márkás ruhád, hova jársz nyaralni - és erről ítélik meg az embert. És ez már az iskolába is simán begyűrűzik. Én sokmindenről "lemondtam" (de nem lemondásnak élem meg, csak nem tudok rá jobb szót), és sokkal jobb. Nem irigykedem senkire, mert nem látom, hogy a másik jobban érezné magát a bőrében attól, hogy mondjuk egy vadiúj Passattal jár és IPhone-ja van. Annak más gondja van :-D

apanna 2013.03.01. 18:54:01

Amikor két évre csökkent a gyes akkor sem volt elég ovi, mi mégis simán bejutottunk.

Cáfolnám a 6 éves korban kötelező iskolát:
Legkisebb fiam szeptemberben kezdi az első osztályt, igen érett már most is.
A csoportban 4 gyerek van ,akiket nem engednek iskolába, javasolnak még 1 év óvodai nevelést.
Van akinél szakértői bizottság fogja eldönteni, hogy mehet e iskolába, vagy sem.

Tehát, nem kötelező annak aki nem érett.
De: valóban "divat" volt a szülő részéről, hogy "még egy évet, játsszon a gyerek, mert olyan kicsi még". Aztán ebből lettek azok a túlkoros diákok, akiknek egy része az iskolában élte ki agresszív hajlamát a nála kisebbeken.
Mert már akkor érett volt, amikor az óvoda javasolta.....

Az óvodák nagyságáról nem vitatkoznék, valóban sok a gyerek szűk a hely. Végre itt a tavasz és lehet játszani az udvaron.

csepke 2013.03.01. 18:55:58

@Dokinő: jól elvittük más irányba. :) mit írhatnék, csak bólogatok, de az meg hülyén hangzana. találjunk valami egyetnemértő témát.:)

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 18:58:17

@Maitre: Egyébként ez így korrekt. Mármint hogy a dolgokban próbálod megkeresni a logikát. Nem is azzal van a baj, hanem a kivitelezéssel. Mint például amikor az előző kormány alatt átalakították az egészségügyet. Abszolút nem vagyok fidesz szavazó, most meg már véletlenül sem fordulhatna velem elő, hogy az legyek, de azt én is bűnnek éreztem amit az előző kormány az eü-vel tett. És ott sem a azzal volt a bajom amit akartak ezzel, hanem ahogy kivitelezték. Hülyén, logikátlanul. Jelenlegi poszt is azért íródott, mert a kivitelezés az nagyon gáz így, ahogy ezt el akarják intézni. Három éves korban ha oviba megy a gyerek az szerintem tök jó. Mindenképp jobb, mint az " anya most főz, takarít nem ér rá, játsszál kisfiam!"... és hihetetlenül tud fejlődni egy gyerek a közösségben. Csak én ( ahogy Bakonyi Anna is) belegondoltam abba, hogy amivel meg akarják oldani a helyhiányt az milyen hatásokkal járhat.

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 19:04:18

@lacimol: Tehát 10 éve több a hely. :-DDD Ezt írták? nekem meg gyerekem van Pesten... Úgyhogy én meg úgy tudom nincs. De én meg azt olvastam, ( ha már te is olvastál) hogy van olyan vidéki település ahol még óvoda sincs nem hogy férőhely...

Dokinő 2013.03.01. 19:06:05

@csepke: tudom ja, egy blogban csak köpködni illik a másikra ;-)

csepke 2013.03.01. 19:11:28

@Dokinő: nem, csak azt viszonylag rövidre lehet zárni hogy: ugye? ugye. A beszélgetésben/megbeszélésben én azt szeretem, ahogy látod hogy a másik gondolkodik kb. mint egy sakkjátszma lép valamit, te is, próbálod kitalálni mit fog legközelebb..stb. A köpködés az nem jó, de a beszélgetés igen.

fizetekmegegysort 2013.03.01. 19:17:27

@Maitre: nem voltak túlfejlett ujjízületeid. Nem azt mondtam, hogy a gyerek nem képes elsajátítani, hanem hogy nem érett rá. Hogy olyasmire kényszerítjük (fél év alatt írjon vonalak között) ami nem az életkorának megfelelő. Ettől még megtanulhatja, maximum utálni fogja. És kudarcos lesz. És az egész suli/tanulás/munka dologra bevésődik neki az utálom és muszáj attitűd. Hány felnőtt is van, aki így dolgozik, így éli az életét? Gyerekkorban szoktatjuk rá őket erre. Szerintem ez baj. Az oktatásnak a sikerekről és fejlődésről kéne szólnia.
Szerintem meg igenis van értelme ezekhez az országokhoz hasonlítani magunkat. Pl a Finnek nem is olyan régen még templom egere szegények voltak... Aztán láss csodát. Esetleg megnézhetnénk, hogy csinálták? Igen. Tanulhatnánk tőlük? Igen. Mi döntünk arról, hogy a pénzt oktatásba vagy máshová költjük? Igen. Vajon a drasztikus forráskivonás+ központosítás+ hülye (értsd:forráskivonás mellett végrehajthatatlan) törvények előre visznek? Szerintem nem, de ezt mindenki döntse el maga.

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 19:28:06

@Dokinő: @csepke: Annyira értelmes és érdekes beszélgetést folytattok, és ezt még kulturáltan is teszitek! Nem jönnétek ide többször is? :-)
Persze én érdekesnek tartom az éles vitákat is, mert véleményem szerint a blogok kommentjei piciben mutatják egy ország társadalmát. Csak figyeljétek meg! De ahogy ti eszmecserét folytattok, az szintén nagyon tetszik. :-)

Dokinő 2013.03.01. 19:50:43

@csepke: abszolút :-) Csak úgy megállapítom olykor, ahogy mások egymásnak szegezve a kést ölik egymást egy-egy blogválaszban, főleg ami politika. Nyilván nem érthetünk egyet mindenkivel, mindenki más szinten nézi ugyanazt a problémát, mások a privilégiumok is, viszont ilyenkor kéne belépnie az elfogadásnak - hát ez sajnos nem működik Mo.-on :-(

Dokinő 2013.03.01. 19:52:49

@lbm-NERtárs -): ha gyerek téma van, szívesen:-)

"blogok kommentjei piciben mutatják egy ország társadalmát" - hát ez biza így van :-) Akik agyonfröcsögnek egy nekik nem tetsző írást, azok gondolom életben is hasonlóképpen viselkednek.

csepke 2013.03.01. 20:03:14

@Dokinő: Áhh csak kieresztik a gőzt. És azt is gondolom jobb mintha mondjuk a családjukkal lennének undokok. :) De erre szoktam gondolni akkor is, amikor mondjuk a postán undok velem a postásnő. ;) Az összes utcán összeszedhető frusztráció ellenszere egyébként ha arra gondolsz, hogy biztos sok gondja van az illetőnek, hát istenem legalább a gyerekével remélhetőleg türelmesebb lesz. Bár ha dokinő vagy tényleg, akkor biztos van alkalmad elég tapasztalni az emberek ballábbal kelésének elviselését.;)

Dokinő 2013.03.01. 20:13:56

@csepke: ez csak álnév :-D Nem bírnék egészségügyis lenni. De le a kalappal, aki bírja egy életen át. Ilyen szinten nem tudnék emberekkel foglalkozni, meg ugye mindent el viselni, olvasok egy-két orvosi blogot, hát kemény. Ha mindenkire mosolyogsz (én szoktam) akkor valahogy egész más a reakció. Elég ritkán fordul elő, hogy morgás a reakció, vagy ha valamit szólok, akkor leugatnak. A meglepő (nem várt) helyzetekre a másik fél is nem várt módon reagál ;-)

Maitre 2013.03.02. 10:48:55

@fizetekmegegysort: Szerintem te már elfelejtetted milyen gyereknek lenni, egyáltalán nem éreznek annyi mindent katasztrófának, mint egy felnőtt. Ezt kell csinálni, akkor ezt kell csinálni, aki nem csinálja, az ellenség, és majd tanítónéni jól megbünteti, mi meg büszkék lehetünk arra, hogy jól csináltuk. Körülbelül ennyi a gondolkodásuk (sokan később is így maradnak, de az másik téma).
Kudarcos embereknek is lenni kell, az eszesebbje később megtanul profitálni a kudarcaiból. A többi meg úgy marad, és nem számít.
Te mint szülő annyit tehetsz, hogy eszesebbnek neveled. Vagy feldolgozod a saját kudarcaidat, hogy ne állandóan attól rettegj, hogy mi lesz, ha ő is. A kudarc az élettel jár, nem fogja megúszni a gyereked sem.

Maitre 2013.03.02. 10:50:26

@csepke: Tényleg ilyen szinten vannak a dokinők, vagy ennyire nem figyelsz arra, hogy mit ír a csaj, és hogyan? :)

Maitre 2013.03.02. 10:53:20

@lbm-NERtárs -): Én utolsó egy évben lettem az. Nincs alternatíva. Nyerni fognak.

Nyilván csupa öröm lehet úgy dolgozni, hogy akármit próbálnak, ott terem 136 nagyon hangos emberke, és fujjol. De ha megnézik, hogy a 136-ból 125 az előző kormányra is ugyanígy fujjolt, akkor lehet hogy jót nevetnek.

fizetekmegegysort 2013.03.02. 11:12:03

@Maitre: még mindig nem érted, ugye? Nem arról beszélek, hogy a gyerek hogy éli meg, hanem hogy tudásunk szerint hova vezet. A gyerek azt sem érzi katasztrófának, ha minden nap összeveri az apja. Sőt, alapvetően azt gondolja, apa jogosan teszi, mert biztos ő volt rossz. Azt gondolja, ez a természetes. És ha felnőtt korára ezt túléli, és "normális" felnőtt lesz (nem pedig maga is áldozat avagy erőszakoló) akkor kijelenthetjük, ami nem öl meg, az erősít?
Nem kell, hogy megússza a kudarcot, de ha mi "okos" felnőttek ahelyett, hogy a tudásunk alapján a lehető legtámogatóbb környezetet biztosítanánk neki, direkt kudarc esélyes rendszert hozunk létre, legalább ne legyünk büszkék magukra. Legalább ne magyarázzuk meg magunknak, hogy ez miért jó.
Nekem a te felfogásod (karalábé szint, meg azt csinálja amit mondanak neki), túlságosan lenézi a gyereket, nem tiszteli benne az embert. Én tisztelettel igyekszem a gyerekeim felé fordulni, és azt tapasztalom, hogy a 4 évesnek már komoly gondolatai vannak, és a másfél éves sem "zöldség szintű".

Maitre 2013.03.02. 16:52:30

@fizetekmegegysort: Valószínűleg kicsit elfogult lehetsz a gyerekeid felé. Ez nem baj, mindenki az, ezért nem is a szülő dolga objektíven megítélni a gyerekét. Szerinted ha tömeggyilkos lesz, akkor is világjobbító, kreatív szándék vezérelte, és védeni fogod mindenáron. Ez így helyes.

Attól még nem kell nemzethalált vizionálni minden semmiségért, nem lesz belőle semmi gond, ha egy hat éves gyereket kicsit már fegyelmeznek. Otthon úgysem csinálják eleget, nagyon elharapózott ez az én kölykömnek mindent lehet világnézet. Meg kell nézni akármelyik szabadon választott időpontban, bármelyik tömegközlekedési eszközön, hogy mi lett belőle.
Na AZ kudarc.

horgi1 2013.04.15. 11:43:41

Megszületett egy törvény, úgy,hogy a megvalósításhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányoznak. Mi ebben a különös? 2010 óta minden törvény hasonló módon írattatik.
Komolyan: ha egy 10 éves gyerek valamit úgy tesz,hogy annak a tevékenységnek nincsenek meg a személyi és a tárgyi feltételei minimum debilnek tartják és mehet a kisegítőbe,ha elsőéves főiskolás készít egy házi dolgozatot,melyben a személyi és tárgyi feltételek megléte nélkül tervez,elbukik. Az oktatáspolitikusoknak van bőr a képükön ilyen fércmunkával kiállni és nyugtatgatni a szülőket,hogy ne hisztizzenek! Miközben rájuk jellemző mérhetetlen primitív és megalázó módon sorsolgatják a gyerekeket!

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.04.15. 12:47:27

@horgi1: És sajnos ez a márciusi bejegyzésem mára számszerűsödött is: majdnem 12 000 gyerekkel többet kéne elhelyezni az iskolákban mint tavaly... Az osztályokban már így is van ahol 28-30 gyerek tanul. Hová tudják még őket zsúfolni?...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.15. 18:26:12

@lbm:

"majdnem 12 000 gyerekkel többet kéne elhelyezni az iskolákban mint tavaly."

- Tehát kijelenthető, hogy 2007 folyamán több gyerek született, mint előtte. Mi történt akkor, hogy ez bekövetkezett? (Meghagyom költőinek, de szerintem abban megállapodhatunk, hogy az ember akkor vállal gyereket, ha azt látja, hogy biztosított a gyerek jövője.)

.

.

.

.

.

MÁS!

Hol állítod be, mennyi karakter lehet egy komment?

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.04.15. 20:04:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Sehol.Legalábbis én nem emlékszem rá, hogy ilyet tettem volna. Pár napja én is csodálkozva fedeztem fel, hogy be van korlátozva. De tegnap például még csak 1000 karaktert engedett, ma meg 5000-et. Szerintem a blogmotor csinálja.
Amúgy az általad felvetett gyerek észrevétel igencsak figyelemreméltó megközelítés. Erre még nem is gondoltam. Nagyon jó vagy :-)
süti beállítások módosítása