2013.02.28.
19:00

Írta: lbm

Minden hat évest iskolába küldenek?

003_1362074415.jpg_259x194

Megy a vita az új köznevelési törvény óvodásokkal kapcsolatos „részeiről”.  Ugyebár egyrészt elő akarják írni, hogy 3 éves korban minden kisded menjen szépen óvodába, másrészt viszont nincs elég hely most sem. Már megszokta a rendes NERtárs, hogy itt turulisztánban előbb döntenek, aztán meg rohangálnak mint pók a falon, hogy akkor ezt most hogy?...,  ám eme probléma igen érdekesnek bizonyul. Egy pedagógiai szakértő (nevezetesen Bakonyi Anna) csúnya dolgokra mutatott rá az üggyel kapcsolatban.

A történet lényege a következő: kéne felvenni sok-sok három éves gyermeket az Óvodákba, hely meg – mint fentebb említettem - nincs. Viszont a törvény kimondatott, és ez a mi okos vezetésünk visszakozni csak a legvégső esetben szokott, (de inkább nem…) így belepumpáltak a projektbe még 9-10 milliárdot. Na az úgy még mindig kevésnek bizonyult a megoldáshoz, tehát kitalálták, hogy akkor ezentúl a 3 négyzetméter/fő helyett 2 négyzetméter/ fő-re szabályozzák a befogadóképességet egy -  egy ilyen intézményben. Ez úgy másfélszeres, immáron tömegnek nevezhető létszámot eredményez az óvodákban. Na most nem tudom, hogy az illetékes NERtársak jártak-e már oviban… Én ezt őszintén kétlem, mivel ha úgy lenne, akkor pontosan tudnák, hogy mekkora a személyzet, és úgy egyébként is, ekkora létszám valamiféle káoszként jelenik meg a képzeletemben, ahol kizárt, hogy a sok izgő-mozgó életvidám csöppségekre megfelelően tudnak majd figyelni. Nem azért mert az óvónők, dadusok nem jól végzik a dolgukat, hanem pusztán csak azért, mert ez lehetetlen. Természetesen ha valóban az arányoknak megfelelő mennyiségű szakembert  alkalmaznának az óvodákban akkor még akár meg is nyugodhatna a szülő, de nem hinném, hogy anyagi fedezet erre lenne. Ezek ismeretében már nem is tűnik irreálisnak a feltételezés , hogy szinte minden hat évest majd elküldenek iskolába, azokat is akik még nem iskolaérettek, és kéne nekik még az a plusz egy év. Bakonyi Anna erre mutatott rá. Az illetékesek pedig természetesen cáfolnak. Kicsit gyermetegen, mint az ovisok, de azért mégis… Hogyaszongya’:

„- Példátlan állítás, hogy helyhiány miatt akár egyetlen gyermeket is iskolába küldenének azok a szakemberek, akik a bírálóbizottság tagjaiként hivatásukat gyakorolják - így reagált a szakember mondataira lapunknak a helyettes államtitkár, aki szerint a jövőben ugyanolyan iskolaérettségi vizsgálat alapján lépnek iskolába a gyermekek, mint ezelőtt - "a különbség csupán annyi, hogy a valóban iskolaérett gyermekek óvodai visszatartását nem részesíti előnyben a rendszer."

Miért? A helyettes államtitkár szerint eddig az amúgy iskolaérett gyerekeket holmi szeszélyből nem küldték iskolába?...

A bajom még a dologgal, hogy az óvodákban nem ám csak a testi épség megtartásával szoktak foglalkozni. Nem bizony! Fejlesztik a gyerekeket, felkészítik őket az iskolára, az iskolai közösségre, azaz foglalkoznak velük ahogy csak lehet. Másfélszeres létszámnál ez óhatatlanul el fog tűnni. Márpedig akkor belekerülhetünk egy negatív mókuskerékbe, ahol a nem megfelelően felkészített gyerekek nagy része (több mint eddig) hat évesen esetleg nem lesz iskolaérett, ám ha szükségből mégis odaküldik őket, akkor borzasztó nehéz lesz a közoktatás helyzete.

Az országnak okos, értelmes új generációkra van szüksége. Márpedig ez a  törvény, ilyen irreális megoldásokkal balul sülhet el a jövő szempontjából…

 

314 komment

Címkék: NERlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr605110486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sjános 2013.03.01. 13:35:05

@Maitre: Nem nem, a Balkán az babazsúr ahhoz képest ami itt van! A Boss is megmondta! Fél-Ázsia!
Nahhh én nem akarok ott élni!
És miért ne mondhatnám amit gondolok?? Mert?? Csak nem listáznak??
Kapok egy jelölést az adatlapomon a belügyben??? Hmm...nem kapok jutalmat?? Kitől is?? Esetleg nem veszik fel a fiamat iskolába??? Most akkor kell félnem vagy sem??? Döntsd már el..:) Kezdesz egy vágányon mozogni!
És igenis azt gondolom az állam, a benne élő minden! állampolgárért van! Nem csak azokért akik "kedvesek" nekem mert a hatalomba segítettek!

Maitre 2013.03.01. 13:38:20

@csepke: Szerintem pusztán szervezésileg az lenne jobb, meg főleg gyorsabb, ha nem úgy működne a dolog, hogy egy ideges hivatalnok kiadná az utasítást, hogy "Oldjátok meg ahogy tudjátok". Egyszerűen szólnál az intézményvezetőnek, aki tudja mit lehet csinálni, és csinálná.

"De egy biztos, aki épp benne van, annak pont így jó. Változtatni is lehetne éppen, de ahhoz több kéne mint ez a fajta fásult legyintés. "
A kormány éppen változtatni próbál. Ezen vagyunk kiakadva.

"Csak az lenne a jó ha az emberek legalább nem egymást bántanák tehetetlenségükben."
Igen, idáig jó lenne eljutni.

cso zsi 2013.03.01. 13:39:42

@lacimol: "Férőhely 10 éve több van, mint amennyi óvodás korú. Ez helyenként változhat, de összességében ez a helyzet."

A "helyenként változhat" úgy néz ki, hogy kinőnek a lakóparkok, és nincs a közelben, vagy épp lebontásra került a műintézmény.
A gyerek most harmadikos. Sejthető, hogy bőven belefér a 10 évedbe.
Elvileg nem kellett volna iskolába mennie, de az óvodavezetés közölte, hogy ő, és 10 másik társa vagy iskolába megy ősztől, vagy bekerülnek egy olyan csoportba, akik akkor még középsősök voltak. Ahonnan egy évvel korábban a koruk, fejlettségük, értelmi szintjük miatt ki lettek emelve.
Óvodába első körben a lakóhely szerint illetékes helyre lehet vinni a gyereket, ill. annak kötelessége felvenni a gyereket. Ennek ellenére az óvoda tele volt agglomerációs gyerekekkel, mert "hirtelen született egy rokon" a közelben.
Középsős korában megkeresték a közeli iskolából a gyerekeket, és a szülőket, hogy majd milyen jó lesz, ha oda járnak. Már a beiratkozás, és az előkészítők gondolatával foglalkoztunk, amikor lebontották a sulit. Nem falu, hanem a főváros egyik legnagyobb kerülete.

csepke 2013.03.01. 13:41:44

@Maitre: A kormány a kormány...A kormány addig semmit nem csinál, amíg nem oldja meg, hogy a képviselők visszahívhatók legyenek. Ez nincs így már huszonéve, oldalfüggetlen. A többi porhintés.

cso zsi 2013.03.01. 13:42:22

@Maitre: " NEKEM nem volt több eszem egy szaladgáló karalábénál 3 évesen."
Most mennyi idősnek tetszik lenni? Mert pár gondolatod alapján...

sjános 2013.03.01. 13:44:22

@Maitre: Egyébként meg, megmondtam neki szemtől szembe..a T. Polgármester Úrnak!...én vettem a fáradtságot és elmentem egy közmeghallgatásra! TE voltál már?? Nagy kabaré..érdemes elmenni...:)
Szóóóóval...elmondtam a véleményem és hogy mégis talán hol kellett volna kezdeni a kerületben...és mivel....hogy a hitetlenek is meggyőzze...talán nem rossz ló! A válasz?? ElmúltnyóvévMSZPGyurcsánymutyi...
Ja, és azóta valahogy sosem jutok be...elvész az emiles jelentkezés, mert ugye csak szűrve mehet be az állampolgár egy közmeghallgatásra! Mert még jót kérdez a végén! Mert még épeszű válasz vár?? De itt lakik a közelemben! Néha összefutunk! Csak jobban szeretném a demokratikus, hivatalos utat!

Maitre 2013.03.01. 13:45:29

@sjános: Igen, az állampolgárért van. Az összesért, nem Teérted.
Ezért néha kompromisszumokat kell hozni. Nekem pl. feleslegesek az óvodák, mert én nem tartok óvodás gyereket, szerinted meg felesleges például a fogyatékosotthon, mert nem fogyatékos a gyereked.

"És miért ne mondhatnám amit gondolok?? Mert??"

Esetleg pár hülyeállatot bevadítasz vele, "hát hő, ő is montamán he, hát miért ne mehetnénk, he, na gyerünk" alapon, és esetleg tényleg nekiindulnak vadulni, akkor pedig valami lesz velük, ami nem simogatás. Pedig te csak hőzöngtél "ártatlanul", az a barom meg megerősítésnek vette, és megfogadta.
Aztán azt fogod hinni hogy a hatalom a gonosz, pedig csak kezelte azt a helyzetet, amit te indítottál el. ;)

Viselkedj már felnőttként.

csepke 2013.03.01. 13:46:51

@cso zsi: ez az ügyeskedés nemzeti sport. Én ismerek olyan házaspárokat hogy Xné lakcíme Y úréval egyezik, Ynéé X úréval. Két különböző kerületben lakik a két baráti házaspár, de az egyik kerületben jó ovi van, a másikban meg jó iskola. Most mit mondjak, persze ügyesek, de....Szóval jó lenne előbb elhagynunk ezt a fajta balkáni tempót.

Maitre 2013.03.01. 13:49:35

@sjános: Nem tudom, mégis mire számítottál. A közmeghallgatás nem arra való, hogy majd jól számon kérd a vezetést.

@cso zsi: Négynek. Más kérdés?

Dokinő 2013.03.01. 13:52:12

@Jyll: azt az azért ne felejtsük el, hogy az igények is nőttek :-) Szóval valóban elég visszás ez a kérdés és nem lehet 2 mondattal elintézni. Jómagam több országban éltem már, sajnos ott élni meg elmenni 2 hétre és kívülről látni dolgokat, nem ugyanaz.

Maitre 2013.03.01. 13:52:45

@sjános: De persze elmondhatni elmondhatod, csak olyan mittudomén. Szóval ha tökösfaszacsávónak akarsz tűnni, aki bátor, azt nem így kell.

sjános 2013.03.01. 13:53:59

@Maitre: Jajjj már vártam ezt a viselkedj felnőtten maszlagot! :)
Egyéb érv??:) Ok...okozat?
Nem vadítok én senkit!
Itt élek 45 éve és hergelnek 23 éve mindenféle maszlaggal! Jobb és baloldalról is!
Gondolom másokat is!
És bizony van amikor tele lesz a pohár.....lásd 2006....akkor, az egy jogos felháborodás fizikai kirobbanása volt!? A gyújtogatás, az MTV büféjének kirablása..:)..ajjaj de gáz!...mármint a mostani hatalom szerint jogos volt! Akkor mit lepődünk meg ha más is úgy érzi jogosan nyúl az erőszakhoz???

Maitre 2013.03.01. 13:54:30

@Dokinő: Lehet hogy vissza kéne menned akkor oda.

csepke 2013.03.01. 13:57:30

@Maitre: "Szerintem pusztán szervezésileg az lenne jobb, meg főleg gyorsabb, ha nem úgy működne a dolog, hogy egy ideges hivatalnok kiadná az utasítást, hogy "Oldjátok meg ahogy tudjátok". Egyszerűen szólnál az intézményvezetőnek, aki tudja mit lehet csinálni, és csinálná.
" Te nem érted? Az ovi fala nincs gumiból még az intézményvezető kedvéért sem, sem a képviselő kedvéért. De eszköze az ovoda méretének növelésére viszont csak a fenntartónak van aki dönthet úgy hogy épít! egy új szárnyat, nem pedig csak odaszól hogy rakjanak be mégegy ágyat. Ahhoz valóban bőven elég az óvoda vezető. Sőt akkor képviselőből sem kell egy sem. Eddig a pontig nem tűnt fel hogy direkt értesz félre, de most látom de. Sajnálom.

Maitre 2013.03.01. 13:59:36

@sjános: Egy frászkarikát volt jogos. A csőcselék elszabadulása volt, és szerintem jóval keményebben kellett volna bánni velük, mint ahogy tették. Arról nem is beszélve, hogy mennyibe került.

Tüntessen ha ráér, vagy értelmét látja, de törni, zúzni, rongálni, gyújtogatni, rendőröket dobálni, megengedhetetlen, aki másképp gondolja, az egyszerűen elmebeteg. Eleve már az is, hogy szerencsétlen rendőröket berángatják a szabadnapjukon, mert a hülyék nem bírnak magukkal, aztán elvárjuk tőlük, hogy megvédjenek minket...

Mondjuk a büférablás, az vicces volt. :)

sjános 2013.03.01. 14:01:28

@Maitre: Nofene...hogy kell lenni, hogy kéne változtatni??...Úgy ahogy TE?..bólogatva...besimulva?..mindenkit megértve.....sajnos nincs jó megoldás...a kisebbik rossz elfogadására ösztönözve?? Az én demokrácia felfogásomban pont ez a lényeg...bármikor bárhol elmondhatom a véleményem! Nem hagyom magam megfélemlíteni! És remélem a fiamat is erre tudom majd nevelni! Hogy nyissa ki a száját ha valami nem tetszik neki! Ne lapuljon! Ne másra várjon! Ő tegyen magáért...és másokért is ha megteheti! Pont ez hiányzik a magyar társadalomból! Működnek a régi pártállami reflexek! A ne szólj szám, nem fáj fejem! Jééé...ez is csak egy magyar mondás! Más népnél nincs ilyen!

Dokinő 2013.03.01. 14:01:57

@Maitre: Honnan tudod hogy most hol vagyok? :-D

Maitre 2013.03.01. 14:01:57

@csepke: Szárnyat építeni sokba kerül, és nem megy holnapra. Van néhány sürgetőbb probléma is ennél. Mire elkészülne, a gyereked már nem is járna oda.

sjános 2013.03.01. 14:03:53

@Maitre: Na megyek, mert még be kell lapátolnom pár milliót a Simicska-Nyerges duó zsebébe...áttételesen...

prizmas 2013.03.01. 14:06:13

@Maitre:
Kedves Viktor! Köszönjük, hogy időt szántál ránk. Rendkívül tanulságos volt.

Maitre 2013.03.01. 14:06:56

@sjános: Én nem érzem, hogy különösebben bólogatnék. :) Vannak dolgok amikkel nem értek egyet, titkolni sem szoktam őket, de ami hasznos, az az. Persze lehet hogy ha súlyosan és közvetlenül érintene ez itt például, másképp látnám. De az is lehet, hogy nem, én hiszek abban, hogy ha nem tetszik valami, én alakulok. Ha nem megy, lelépek, de nem a világot rángatom a saját torzképemre. :)

Téged senki nem akar megfélemlíteni, viszont amikor a gyereked majd jön haza az iskolából, és beleszaladva egy tüntetésbe, valaki véletlenül fejbedobja egy törött sörösüveggel, ő meg megvakul, akkor majd állj szépen elé, és mondd büszkén, hogy hát fiam, én elmondtam amit akartam, te meg így jártál. Ez a demokrácia.

Maitre 2013.03.01. 14:09:27

@sjános: Szia.

@prizmas: Ezt itt ne kezdd el, jó? :)

sjános 2013.03.01. 14:12:38

@Maitre: Jajj, ezt most hagyjuk már tényleg...:)..már nagyon félreszalad...hogy ha...meg tüntetés..meg fejbe dobják...jó hogy nem temeted már el a fiamat???
És honnan veszed hogy az én világképem a torz??
Messzire mentünk az ovitól...de sajnos ma Magyarországon minden ilyen! Velejéig rohadt, opportunista, átpolitizált!

fizetekmegegysort 2013.03.01. 14:26:57

Lassan három gyerekesként van véleményem a dologról. Nagyjából elolvastam - na jó, inkább átfutottam - a kommenteket, és azokkal értek egyet, akik szerint nem is maga az életkor a fő probléma, hanem már megint a végrehajtás.
Ovi ügyben elég világos, hogy az új szabályozás mögött az a szándék áll, hogy az amúgy hátrányos helyzetű gyerekeket, akiknek esélye sincs családon belül normálisan szocializálódni a minél korábbi ovira kötelezéssel integrálni próbáljuk. Persze a kivitelezés megint félresikerült, mert nincs férőhely. Az integrációnak viszont éppen az volna az alapja, hogy a problémás gyerekeket kis csoportban, szoros (tehát számos) pedagógusi felügyelet mellett fejlesztjük. Annak az égvilágon semmi értelme, hogy az amúgy fogkefét még nem, vagy csak ritkán látott három évest berakjuk a 30 vele egykorú vagy idősebb közé, és csodát várunk a 2 pedagógustól, mindezt 60 nm-en, majd mossuk kezeinket, hogy dehát mi biztosítottuk az esélyt. Ennek csak annyi lesz a vége, hogy a normális gyerekek szülei lázadozni fognak, a hátrányos helyzetű szülő pedig még inkább önigazolja magát, hogy őt és gyerekét kirekesztik, a pedagódus pedig megőrül.
Ugyanez a helyzet a sulival. Igen, hat évesen a gyerek ujjízülete pl. még nem érett arra, hogy írni tanuljon. Arra sem, hogy vonalak között tartsa a ceruzát. Mégsem abban látom a problémát, hogy a hat éves, amúgy iskolaérett gyereket suliba küldjük. A gond szerintem az, hogy egyrészt a suli első néhány éve nem a "bevezetésről", a tanulni tanulásról szól játékosan, hanem már hat évesen a versenyistállókban találják magukat a gyerekek. Ahol az a fontos, hogy félév végére igenis tudjon olvasni meg írni, és ahol minimális lehetőségük van a koruknak megfelelő tevékenység végzésére: mozgásra és szabad játékra, rajzra, gyurmázásra, alkotásra, környzet - ismeretre, a szó azon értelmében, amikor a gyerek tapasztalhat, nem csak könyvet olvas, és közben fokozatosan egyre "iskolásabb" feladatokkal vezetik át az iskolára, tanulásra. Szóval szerintem az egyik probléma a tanterv.
A másik maga az iskolaérettségi vizságlat. Nem hiszek abban, hogy bármilyen jó szakember föl tudja mérni egyetlen rövid vizsgálat alatt, hogy a gyereknek milyen iskolára van szüksége, ha egyáltalán érett. Azt gondolom, hogy ha kötelezővé tesszük hat éves kortól az iskolát annak, aki iskolaérett, akkor sokkal alaposabb és hosszabb vizsgálat kéne hogy megelőzze ezt a döntést, valóban bevonva az óvónőt, szülőt, külsős szakembert. Pl. Finnországban ezt így csinálják. Végig az oviban követik a gyerek fejlődését, nem csak az óvónők, hanem külsős szakemberek is. Minden félévben visszajelzést kap a szülő, és mire a sulira kerül a sor, átfogó képet kapnak arról, hogy a gyerek milyen iskolatípusban tudna jól fejlődni. Az adott szakemberek pedig olyan típusú iskolát ajánlanak, ami a gyereknek a legjobb ahhoz, hogy a maximális fejlődést kihozzák belőle.
Mert ne felejtsük el: a gyerekek nem egyformák, így aztán hiba azt kijelenteni, hogy az állami - uniformizált - oktatás mindenkinek a legjobb, akinek meg nem az deviáns, vagy nem normális.
Jóindulatú szeretnék lenni, és szeretném azt feltételezni, hogy jó szándék van az intézkedés mögött (teszem ezt annak ellenére, hogy aki 2nm- ben határozza meg egy 3-6 éves egészségesen fejlődő gyerek helyigényét, azt bezárnám egy ponosan ekkora irodába egy hétre, és utána érdeklődnék a hogyléta felől...). De a kivitelezés annyira amatőr, annyira buta, és annyira dilettáns, hogy biztos vagyok benne: ezzel sokkal inkább ártani fogunk a gyerekeinknek, mint azzal, ha a szülők még oviban tartják. Így ez nem a gyerekek érdekét szolgálja, pedig itt nem lehetne más szempont.

Dokinő 2013.03.01. 14:33:56

@fizetekmegegysort: szépen összefoglaltad :-) Az integrációval egyetértek, a problémát abban látom, hogy a gyerek hiába van x órát az oviban/iskolában, hazamegy, és otthon nem azt látja, nem az a minta, újra és újra vissza fog esni.
A nyugatot nem kell utánozni, de ami láthatóan jól működik, azon érdemes mondjuk elgondolkodni, hogy átültethető-e magyar viszonylatba.

KovA 2013.03.01. 14:39:21

Az az igazság, hogy elterjedt a jaj - haadd legyen még egy évvel tovább gyerek szemlélet.
Jobb lesz neki ha később kezdi stb.

Ennek súlyos következményei vannak.
Az az 1 év egy évvel tovább eltartottság.
1 évvel később kezdett egzisztenciamegalapozás.
1 évvel előbbi kiöregedés a munkerőpiacon.
1 évvel kevesebb termelékeny év után nyugdíj.

Az az 1 év mindenütt hiányozni fog - ha észrevevődik, ha nem.
1 évvel tovább eltartottnak lenni jelentős veszteség és megkétszereződik azáltal, hogy még egy évvel kevesebb ideig lesz termelékeny.
Így az 1 év mindjárt kettő - az egyiket a szülő állja, a másikat a gyermek bukja.

Azért bizony azon kell lenni, hogy az iskolaérett gyermek időben kerüljön iskolába.
Az alsótagozatban gyorsan érik - a 4. év végére eltűnnek azok a különbségek ami esetleg fél év fejlődésbeli szóródásból adódtak - és előtűnnek a tehetsébeli különbségek.
4. végére már nem azért nem lesz valaki nem osztályelső vagy netán lesz utolsó mert túl korán adták iskolába - ha egyébként iskolaérett volt.

tomwar 2013.03.01. 14:43:45

@lacimol: Erdekes...nekunk szolt a vedono, hogy iratkozzunk beidoben, ha bolcsodet szeretnenk...kb. 6 hetes volt a gyerek...es amikor elmentunk a bolcsodebe, es rakerdeztunk, lelkesen bologattak, hogy bizony-bizony, most kell jelentkezni! Es kb. 31 vagy 36 ezer lesz....mar nem emlekszem pontosan. Budapest, XI. ker.

tomwar 2013.03.01. 14:45:52

@fizetekmegegysort: Gratulalok, valahogy ilyen gondolataim vannak nekem is...csak egy gyerek minuszban vagyok:-))

Lencsés István 2013.03.01. 14:48:39

@stf!: Nem érdekel a véleményed , pláne hogy nincs ogazad te anonim geci . :) ;) :D

Dokinő 2013.03.01. 14:48:56

@KovA: bár bejegyzéssel feljebb leírta valaki szépen, hogy alapjában véve NEM a korral van a baj.
Amúgy egyet tudok érteni a leírtakkal, de erősen kétlem, hogy ezt majd ez az egy év fogja megoldani :-)

tomwar 2013.03.01. 14:50:17

@csepke: Viszonylag egyszeru lenne...az allami intezmenyek KOTELESEK lennenek a kozelukben lakokat felvenni, kerulettol fuggetlenul. Az onkorisok valogassanak...
Ha iskolakat lehet allamosita az egyseges magas szinvonalu oktatas dumajaval, akkor az ovodakat is, nem?

lacimol · http://www.lacimol.hu 2013.03.01. 14:53:25

@tomwar: Én viszont óvodáról írtam...

csepke 2013.03.01. 15:00:50

@tomwar: most hirtelen nem tudom pontosan melyik részletre írtad, csak tippelek. A lakcím átjelentkezőre gondolok hirtelen. Na ez pont emiatt volt, jelenleg úgy van, legalábbis utolsó infóim még ezek, hogy van valamiféle körzete az ovinak, ahonnan az ott lakcímmel rendelkezőket köteles felvenni, az esetleges maradék helyekre meg felvehet bárkit. Felkapott ovi esetén ugye csak úgy biztos a bejutás, ha az óvoda, és az iskola, körzetébén lakcímmel rendelkező lakos vagy. Alapesetben van egy (valós) lakcímed, de így akkor csak egy helyen vagy körzetes (kötelezően felveendő) gyerek. Ezt lehet kicsit kitágítani azzal, hogy apának itt van lakcíme, anyának ott, így a gyerek két helyen is körzetes tud lenni. Erről szólt az a hozzászólás. Holott a házaspár együtt él. Nem törvénytelen a dolog, de a jóízlés határesete. Nekem legalábbis.

tomwar 2013.03.01. 15:01:29

@lacimol: Addig azert el is kell jutni...nem mindenki hederezhet 3 evig otthon.
Ha gondolod, hetore megkerdezem, mennyi hely van az ovi(k)ban?

tomwar 2013.03.01. 15:03:41

@lacimol:

"Továbbra is napirenden az óvodai férőhely-bővítés Gazdagréten

Az óvodai férőhely bővítés tükrében bejárást tartottunk a Csikihegyek Iskolában és megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy az iskola melléképületében kialakítanánk egy 2-3 csoport férőhelyet a piciknek. Ezzel tehermentesítenénk a környék meglévő, túlzsúfolt óvodáit és sehol sem menne 30 fő fölé a csoportlétszám. Ráadásul a Szivárvány óvoda visszakaphatná végre a tornatermét! Sajnos ez az ötletem nem megvalósítható műszaki és költséghatékonysági okok miatt. Másik lehetőség, ami viszont már csak jövő szeptemberre tud megvalósulni: a Szivárvány Óvoda kibővítése 4 csoporttal. Ehhez már megvannak a tervek, csak anyagi forrás kell hozzá és el kell indítani a közbeszerzési eljárást, ami több hónapot vesz igénybe. Ebben az esetben a kerti udvart mindenképpen kibővítenék, hogy legyen elég hely a futkározásra."
Forras: kiralynora.hu/article/cikk-jelent-meg-a-ret-ujsagban-kiraly-norarol

Na szoval, mintha nekem lenne igazam...es meg hol van a matolcsy-fele babyboom!

KovA 2013.03.01. 15:05:02

@Dokinő: Az 1év ami effektíve 2. :-)
Persze - rendben van - nem a korral - de hogy ügyelni kell rá, hogy aki lehet elérje az iskolaérettséget, ha kell óvodákba beruházás árán.

tomwar 2013.03.01. 15:05:43

@csepke: Igen, ilyesmire gondoltam...
Ha rosszak a szabalyok, persze, hogy megprobaljak megkerulni oket. Mit varunk az egyszeri emberektol, ha az orszag legfobb iranyitoja is magasrol szarik a torvenyekre, birosagi iteletekre, stb.?

csepke 2013.03.01. 15:13:35

@tomwar: "Ha rosszak a szabalyok, persze, hogy megprobaljak megkerulni oket." na lehet hogy én vagyok az értetlen. Rosszak? De pont nem ezt mondtad egyel feljebb hogy kötelező legyen felvenni a körzetest? Én inkább azt látom hogy az a nem jó, hogy van egy adott populációra (legyen ovoda körül 10 utcában élő emberek) méretezett óvoda. A méretezés alapja az ott születettek, tapasztalati út, ennyien gyerek szokott lenni...bármi. De rejtélyes módon a 3 évesek létszáma a félévvel ezelőtti 2,5 évesekből nem levezethető módon megugrik. Ovinak kötelező felvenni hiszen körzetes, gumifalak, bezsúfolt ágy. És kiderül hogy amiatt zsúfolódnak mert még legalább két kerületből áthordják oda a gyerekeket. Nem tudom mi a megoldás persze. De vagy vannak szabályok és betartjuk őket, vagy nincsenek ilyen kikötések hogy körzetes, ez esetben nyilván lenne valamilyen szempontú felvételi. Szóval kicsit szemforgatónak érzem, hogy nekem járjon, de mások rovására, de azért teljesen piaci alapú ne legyen, mert ott esetleg anyagi helyzetem okán labdába sem rúgnék. Erre értettem a balkáni tempót.

Reszelő Aladár 2013.03.01. 15:20:36

Eddig ugye azért volt jó az évvesztsség intézménye, mert így nagyobb lehetett a gyerek, amikor iskolába ment. A 7 éves pedig tényleg előnyben volt a 6 évessel szemben. De ezek után, ha minden 6 évesnek suliba kell menni, akkor ez az előny eltűnik.

Az a baj, hogy megszoktuk, hogy egy kisebbség küzd a többség számára szükségtelen jogokért. Vagy tömegesen nem engedjük 3 évesen óvodába a gyereket???

tomwar 2013.03.01. 15:30:07

@csepke: Ugyanazt gondoljuk az ugyeskedesrol. Sokan azert ugyeskednek, mert a szomszedban levo ovoda mar masik kerulet, es oda nem mehet a gyerek...szerintem a korzetes dolog nem rossz, csak neha ki kellene menni fogadoorara. A vedonot is koteles vagyok beengedni... Talan akkor megszunne a papiron-koltozes....es termeszetesen egy korzet meghatarozasanal nem az aktualis allapot lenne mervado... Csak otletelek, nem ertek hozza, csak azt latom, hogy a jelenlegi rossz, es a valtoztatasok rosszabba teszik, nem jobba. Ez bosszant, nem az, hogy milyen partkonyve van annak, aki kitalalta...
Anno az is bosszantott, amikor 2 ev lett a gyed, de nuku bolcsode...azt hogy? Oldd meg?

csepke 2013.03.01. 15:39:00

@tomwar: én sem értek hozzá, de itt fentebb valaki konkrét számokat hozott, hivatkozott forrással, hogy tulajdonképp a óvodáskorúakkal majdnem cakkra egyező az óvodai férőhely. Tehát valahogy mégiscsak jól tud méretezni az, aki méretezi. Ennek ellenére sokan azt tapasztalják hogy nincs hely a kinézett oviban. Na hát szerintem ilyen okok miatt nincs, de ez tervezhetetlen. És hát méretezni meg akkor is muszáj, ez nem olyan ha hirtelen beesik a vendég a vasárnapi ebédhez hát legfeljebb még két bögre vizet hozzáöntök gyorsan a húsleveshez.

fizetekmegegysort 2013.03.01. 15:43:07

@KovA: igazad van, mindenhonnan hiányzik az az egy év. Éppen ezért, ha én volnék az "illetékes elvtárs", nem azt feltételeznèm, hogy a szülők egyszerre hülyültek meg, inkább kutakodnék a jelenség okairól. Hamar kiderülne, hogy a feszített tanterv, a terhelés, elvárások nem "hatéves kompatibilisek". Talán akkor a rendszeren kéne változtatni? És még a spanyolviaszt se kéne feltalálni, csak alaposabban megvizsgálni a nálunk sikeresebb oktatási rendszereket - van néhány.

KovA 2013.03.01. 15:50:34

@fizetekmegegysort: Igen - kellene.
Az óvoda, meg az alsótagozat kissé felzárkoztató is a felsőtagozat követelményeihez és kinek kinek egyénileg a saját képességeihez.
Kellene változtatni a rendszeren - de nem én tudom megmondani, hogy hogyan.
Én úgy érzem, hogy két indítékprobléma van - az egyik az illetékesek idealista naiv álomkergetése - a másik pedig a pénzszűke.
El is van szaladva a tanagyag/módszertan - meg több is van spórolva az oktatáson a kelleténél.
Ez csak az én benyomásom. A legnagyobb baj - szerintem nem az alsótagozatnál van.
Óvodai férőhelyeket kellene garantálni - és a felsőtagozatos tananyagot megvizsgálni.

fizetekmegegysort 2013.03.01. 15:50:52

@csepke: szerintem a megoldás a jól fizetett pedagógus, aki motivált, plusz egyenletes ellátás, így egyformán magas színvonalú ovik. Nálunk speciel még a csoportok között is van olyan óvónéni, aki nagyon gáz, a kerületben meg tudható melyik oviban mi a szemlélet. Ha nagyobb egység lenne nem lenne átjelentgezgetés.

Jyll 2013.03.01. 15:50:54

@csepke: Szia Csepke. Például az is egy megoldás lenne, ha nem kényszerítenének be minden gyerkőcöt 3 éves kortól az óvodába.

Nekünk a nappalink nagyobb, mint amekkorán 26 óvodás gyereknek és két óvónőnek + dadus kell osztoznia, feltéve, ha mindegyik egészséges, mert maga az óvoda ilyen körülmények között egy fertő. Vegyes csoport, háromtól hatig (két hat éves gyerkőc van, na aztán nekik a "legjobb"...).

Ezek után mondja valaki a szemembe, hogy jobb a gyermekeknek kötelezően az óvodában, mint otthon - már aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy nem lenne muszáj börtöncelláknál is zsúfoltabb helyre vinnie a gyermekét, ahol hétről hétre különböző járványok tombolnak - főleg, hogy a többség lázas betegen is becipeli a gyerekét (gondolom, mert muszáj neki, különben annyi a munkahelyének)!

tomwar 2013.03.01. 15:56:01

@csepke: Nos, ugy latszik onkritikus napunk van:-)) lacimol irta, hogy eleg hely van az orszagban....ami csak azert santit, mert a szegedi ures helyek szamomra nem jelentenek segitseget... A statisztika mar csak ilye, ket het szekrekedes es ket het hasmenes statisztikailag egy atlagos honap...csakhat....

csepke 2013.03.01. 16:00:19

@Jyll: Itt írta valaki, hogy feltehtően azért vannak törekvések arra hogy kötelező legyen az ovi, mert az iskolákban nem tudnak mit kezdeni a szocializálatlan cigánygyerekekkel. Az viszont nem működik, hogy a cigánygyerekeknek kötelező csak az ovi. Ezért. Az persze talán működhetne, hogy környezettanulmány, neked kötelező, neked nem stb., de gyanítom ebben meg benne lenne előbb-utóbb az is, hogy ti például, mert nagyon kulturált nagyon egészséges a környezet, nem is lennétek jogosultak ovira, és passzióból meg nem járhatna, vagy csak nagyon sok pénzért. Na az milyen lenne?

csepke 2013.03.01. 16:04:09

@fizetekmegegysort: egyszer valahol olvastam de forrást nem tudnék hozzá, hogy Japán azért olyan sikeres ország, mert órási hangsúlyt fektetnek a képzésre. A társadalom legmegbecsültebb tagjai azok akik a gyerek nevelésével foglalkoznak. És minél kisebb a gyerek annál inkább, hiszen tudható hogy minél kisebb a gyerek annál több múlik a jó a pedagóguson. Ilyenformán a rangsor, és fizetésben is, óvónőtől az egyetemi tanárig tart.

Maitre 2013.03.01. 16:21:58

@fizetekmegegysort: "hat évesen a gyerek ujjízülete pl. még nem érett arra, hogy írni tanuljon. Arra sem, hogy vonalak között tartsa a ceruzát" Király, akkor nekem túlfejlett ujjizületeim voltak. :D

Az iskolaérettségi vizsgálatnak meg semmi köze az érettséghez, csak valaki valamiért így nevezte el. Mégsem lehetett rámondani, hogy mázsálómustra.
Finnországhoz szerintem nincs nagy értelme mérni magunkat, Japánhoz sem, de még az USA-hoz sem, ők gazdag és fejlett országok, mi meg egy másik versenyszámban indulunk. Lehet róla nem tudomást venni, de attól még ez van.

Én nem tudom, mennyire van az mögötte amit leírtál... éppen elképzelhető, de nekem más jött le.

@Jyll:
Óvodánál nincs olyan, mint később a "magántanuló"?

Jyll 2013.03.01. 16:23:10

@csepke: Köszönöm, hogy "szóba hoztad", mert nem olvastam az általad említett hozzászólást.

Erről az egészről az jutott eszembe, hogy miért nem rögvest a szülőszobában ragadják ki az anya kezéből a gyereket, mert a családok jelentős része nem képes megfelelő életkörülményeket biztosítani a gyermekének, akkora a szegénység?

Amúgy nem csupán a romákat érinti a nélkülözés, most hogy milliós számokat hallani létminimum alatt élés kapcsán, szerintem kár ezügyben "cigánygyerekezni".

Csepke, miután én magam szükségtelen rossznak tartom az óvodát (már ami az én gyermekeimet illeti), örömtáncot jártam volna, ha mindegyik megússza.

Persze, megértem, ha az anyának vissza kell mennie dolgozni, hogy akkor kényszerhelyzetben van ő is, a gyermeke is. Rákényszerül, hogy idegen emberekre bízza a kicsit, reménykedve abban, hogy nem sérül komolyan sem fizikailag, sem lelkileg attól, ami odabent vár rá. Optimális esetben ugyanis legjobb helye a szülei mellett lenne a gyereknek, a legtöbb sír is, mint a záporeső a "beszoktatatási időszaban", és nem véletlenül...

Maitre 2013.03.01. 16:23:59

@csepke: Na de ott hogy merné a kedvesszülő felpofozni a gyerek tanárát? :) Különben a japán iskolások elég fegyelmezettek, gyerekkorukban legalábbis. Aztán azokkal is elszabadul a pokol, de legalább ott tudnak viselkedni, ahol muszáj.

Jyll 2013.03.01. 16:26:36

@Maitre: Jó kérdés, remélem van. :)

Maitre 2013.03.01. 16:28:42

@Jyll: Ha van, akkor megvan a probléma megoldása.

Dokinő 2013.03.01. 17:06:59

@csepke: Hát nem tudom mennyire sikeresek a Japánok, nézőpont kérdése :-) Durva elmagányosodás, kiégés, napi jóval mint 12 óra munka, aztán hazamegy (az átlag) a 10nm2-be. Talán meg kéne őket kérdezni, hogy úgy boldogok-e? :-)

nemecsek ernő áruló 2013.03.01. 17:08:40

@sfi: Pontosan. Előbb ezzel kéne kezdeni valamit, mielőtt a köznevelési törvénybe beletaknyolnak. De NERisztánban az nem úgy megy.

Halkan teszem hozzá, voltak már vezetőink, akik a realitásokkal mentek szembe, és duna megfordításról, meg alföldi rizs termesztésről szőttek fantazmagóriákat. Sajátos, hogy a jelenlegit megelőzően csak nekik volt tervhivataluk.

Egyébként én élek a gyanúperrel, hogy mire elkezdi éreztetni a hatását a törvény, úgyse lesz lényeges, hiszen ma sokkal kevesebb gyerek születik, mint a nemzetvesztők idején.

Dokinő 2013.03.01. 17:08:59

@Jyll: valószínűleg ezért van az, hogy sok más országban nincs is 5-6 éves kor alatt "kötelező" óvoda.

Dokinő 2013.03.01. 17:12:14

@nemecsek ernő áruló: Á, már babyboom van!!! :-D Idén kétezerrel több gyerek született!! :-)

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 17:19:00

@873ujr3rk: Azt hiszem ez magyarázatra szorul. Tehát eddig egy gyerekre 3 négyzetméter jutott, most azt mondják elég lesz egy főre 2 négyzetméter is. Ez azt jelenti egy gyerekre kevesebb hely jut, viszont tény, hogy így máris többen lehetnek egy csoportban...

csepke 2013.03.01. 17:26:26

@Dokinő: Hát hogy boldogok-e, nem tudom. Miért mi azok vagyunk? Hát elég csak itt olvasgatni. :) Viszont cserébe rólunk soha nem lehetett még ilyet írni(vonatkozó év 2011): "A harmadik legnagyobb gazdaság Japán az Egyesült Államok és Kína után, Németországot megelőzve a világ harmadik legnagyobb gazdasága (ha az Európai Unió gazdaságát egynek vennénk, akkor negyedik lenne), tavalyi gazdasági teljesítménye nagyjából 5390 milliárd dollár volt. Az ország az egy főre jutó GDP alapján összeállított listákon az elmúlt években rendre a legjobb húszban szerepelt, a 2010-es IMF-listán a 17. helyen állt 42 325 dollárral." Valamit csak tudhatnak.

Dokinő 2013.03.01. 17:30:28

@csepke: Bocs, de mi köze a GDP-nek a boldogsághoz? :-) Mert én azt nem abban mérem :-)

csepke 2013.03.01. 17:32:08

@Dokinő: Semmi. De nem is abból indult a dolog, hanem a sikerességből.

Dokinő 2013.03.01. 17:40:39

@csepke: nem kötekedni akartam :-)
De azért hallottam Japánban élt embertől, hogy azért így kívülről az is szebbnek látszik, mint amilyen valójában. Viszont az érdekes, hogy a japánok nagyon nagy hangsúlyt fektetnek már kiskorban a művészetek oktatására. Vajon ez hol marad Mo.-on?

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 17:43:25

@sjános: Mert ma már úgy szól a fáma, hogy törvényesen tilos az intézményeknek kötelezően kérni bármit is a szülőktől, ezért nálunk így fogalmazták meg : ha a szülők maguktól adományoznának... És így mi vittük adományból a wc-papírt, a szalvétát, zsebkendőt, meg még a gyümölcsöt, zöldséget is.

csepke 2013.03.01. 17:47:51

@Dokinő: én sem. :) Hát igen Japán csodaként emlegetik a II. világháborútól a 80-90 évekig tartó szakaszt néha 10%os GDP növekedésekkel tarkítva, ezért meg kellett dolgozni az biztos. De hogy visszakanyarodjak a blog eredeti témájához, jó lét, nagy tyúkketrec, egy ovisra nagyobb m2, kiscsoportos személyreszabott iskola...stb. mind-mind GDPből lesz. Áttételesen de a boldogság forrása bizony a gazdagság. Ami pont arra való, hogy szabadidőt vásárolhasson az ember magának amelyben csupa csupa olyan "haszontalansággal" pl. művészet, foglalkozhat amivel relaxál, amivel kiteljesedhet.

blue angel 2013.03.01. 17:58:18

Nem olvastam vegig, de ha vki jaratos a kerdesben, legyen szives valaszolni. Akkor is mennie kell oviba 3 evesen a gyereknek, ha a kistestvere miatt az anyuka otthon van?
Akkor nem lehet ez alol felmentest kerni?

Dokinő 2013.03.01. 18:02:12

@csepke: keresgéltem a világ legboldogabb országait, de különböző felmérések - különböző eredmények jöttek ki. Pl. ott élőtől tudom, hogy Svédországban (köztudottan egy jó helyzetben lévő ország), mégis sok a depis (én amúgy nem is gondoltam volna). Jártam Mo.-nál jóval szegényebb országokban is, és azt mondanám, ha a boldogságot valóban a gazdagságban mérjük, akkor a magyaroknak jóval boldogabbaknak kéne lenniük, mert azokhoz az országokhoz viszonyítva sokkal gazdagabbak vagyunk. De ugye tudjuk, hogy ez nem így van :-)

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 18:09:47

@Maitre: "Az emberek meg megijedtek, hogy mi lesz, ha innentől nekik ennyi sem jut, és zsigerből támadják." Zsigerből...
Az ovikba óhatatlanul megnő a létszám, mivel a 3 éveseknek kötelező lesz oda járniuk. Mivel annyi pénz nincs amennyi kéne az új óvodák építésére ( van olyan település ahol nincs is ilyen...) törvényesen kompatibilissé teszik a már meglévő óvodák befogadóképességét a "3 helyett most már elég lesz 2 négyzetméter terület is a gyereknek" megoldással. Márpedig ekkora óvodai túlterheltségnél már mért ne fordulhatna elő, hogy kényszermegoldásként szinte mindenkit iskolába küldenek 6 évesen? És annak a veszélyébe bele sem gondoltunk, hogy esetleg ezzel az iskolák is túlterhelődnek. Egy időre biztosan. Na most iskolás a fiam. Tudom, hogy az önkormányzat azt mondja: " jön még két gyerek" és ha tetszik ha nem azt az iskolának be kell fogadnia. És nem számít, hogy már 29-en vannak egy osztályban. Szóltak, és a törvény előírja, hogy akkor nincs mese.
Ez nem zsigerből megijedés, hanem egy olyan probléma ami valós, és 2014-től csak fokozódik, ha ezt így bevezetik.

Dokinő 2013.03.01. 18:12:21

@blue angel:

Az óvodába járás

2014. szeptember 01-jétől 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő a Nemzeti köznevelési törvény.
NKt. 8. §
(2) „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.”
A kötelező óvodába járás 2014. szeptember 01-től hatályos, tehát azokra a gyermekekre vonatkozik, akik 2011-ben születtek és 2014. augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket. Lehetséges felmentést kapni a 3. éves kortól történő óvodába járás alól. A felmentést a szülő kezdeményezheti és a jegyző adhatja meg az óvodavezető és a védőnő egyetértésével.
NKt. 8. §
„A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

csepke 2013.03.01. 18:16:40

@Dokinő: A boldogság talán a frusztráció mentességet jelenti. És mi ettől nagyon-nagyon messze vagyunk, egész életünk egy örök szorításban telik, amit egyrészt belső kényszer(nekem is legyen meg az ami a nagy átlagnak), nagyon nagy részt viszont külső kényszer(napi megélhetés) okoz. Hogy a svédekkel mi lehet? hát szerintem a fél évig nappal, fél évig éjszaka nem igazán vidám dolog. A déli népek valóban gondtalanabbak, de őszintén, én is az lennék ha nem lenne pl. fűtésszámlám.:)

Dokinő 2013.03.01. 18:21:05

@csepke: igen, ez így van, a napsütés rengeteget nyom a latban :-) Viszont, ahogy írod: "nekem is legyen meg az ami a nagy átlagnak" - ez akkor mégiscsak egy öngerjesztés, mert miért kéne annyinak lennie? :-) Egy csomóan pont emiatt vállalnak erőn felül túl sokat, és egyáltalán nem figyelnek, hogy mennyi feleslegre dobnak ki pénzt. Kisebb igények=kevesebb munka és már nincs örök szorítás :-)

Vilmos Sándor 2013.03.01. 18:22:53

Ettől a feudálfasiszta disznókondától, amely most qrmányon van, csak okosabb, értelmesebb generációra van szükség.Ezek a zorbánuszfényezők menjenek a picsába, de már ma, NEM holnap!

csepke 2013.03.01. 18:28:30

@Dokinő: Relatív szegénységnek hívják azt, ha az adott társadalomban szokásostól elmaradnak a javaid. Holott persze pl. fekete afrikában a harmadannyiért is hálaimát rebegnének, de ez itt téged nem vigasztal. Szerintem erős jellemnek kell lenni ahhoz, hogy ne vedd fel az ilyesmit, de igen, én ezt úgy szoktam mondani hogy megpróbálok annak örülni ami van. Jó persze az ember törekedjen mindig többre, de ezt nem feltétlenül a tárgyakon kell kiélni.:)

Dokinő 2013.03.01. 18:33:19

@csepke: igen, ehhez fel kell nőni. De Mo.-on éles harc megy ebből a szempontból. Milyen telefonod van, milyen autód, van-e az, az, amaz, márkás cipőd, márkás ruhád, hova jársz nyaralni - és erről ítélik meg az embert. És ez már az iskolába is simán begyűrűzik. Én sokmindenről "lemondtam" (de nem lemondásnak élem meg, csak nem tudok rá jobb szót), és sokkal jobb. Nem irigykedem senkire, mert nem látom, hogy a másik jobban érezné magát a bőrében attól, hogy mondjuk egy vadiúj Passattal jár és IPhone-ja van. Annak más gondja van :-D

apanna 2013.03.01. 18:54:01

Amikor két évre csökkent a gyes akkor sem volt elég ovi, mi mégis simán bejutottunk.

Cáfolnám a 6 éves korban kötelező iskolát:
Legkisebb fiam szeptemberben kezdi az első osztályt, igen érett már most is.
A csoportban 4 gyerek van ,akiket nem engednek iskolába, javasolnak még 1 év óvodai nevelést.
Van akinél szakértői bizottság fogja eldönteni, hogy mehet e iskolába, vagy sem.

Tehát, nem kötelező annak aki nem érett.
De: valóban "divat" volt a szülő részéről, hogy "még egy évet, játsszon a gyerek, mert olyan kicsi még". Aztán ebből lettek azok a túlkoros diákok, akiknek egy része az iskolában élte ki agresszív hajlamát a nála kisebbeken.
Mert már akkor érett volt, amikor az óvoda javasolta.....

Az óvodák nagyságáról nem vitatkoznék, valóban sok a gyerek szűk a hely. Végre itt a tavasz és lehet játszani az udvaron.

csepke 2013.03.01. 18:55:58

@Dokinő: jól elvittük más irányba. :) mit írhatnék, csak bólogatok, de az meg hülyén hangzana. találjunk valami egyetnemértő témát.:)

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 18:58:17

@Maitre: Egyébként ez így korrekt. Mármint hogy a dolgokban próbálod megkeresni a logikát. Nem is azzal van a baj, hanem a kivitelezéssel. Mint például amikor az előző kormány alatt átalakították az egészségügyet. Abszolút nem vagyok fidesz szavazó, most meg már véletlenül sem fordulhatna velem elő, hogy az legyek, de azt én is bűnnek éreztem amit az előző kormány az eü-vel tett. És ott sem a azzal volt a bajom amit akartak ezzel, hanem ahogy kivitelezték. Hülyén, logikátlanul. Jelenlegi poszt is azért íródott, mert a kivitelezés az nagyon gáz így, ahogy ezt el akarják intézni. Három éves korban ha oviba megy a gyerek az szerintem tök jó. Mindenképp jobb, mint az " anya most főz, takarít nem ér rá, játsszál kisfiam!"... és hihetetlenül tud fejlődni egy gyerek a közösségben. Csak én ( ahogy Bakonyi Anna is) belegondoltam abba, hogy amivel meg akarják oldani a helyhiányt az milyen hatásokkal járhat.

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 19:04:18

@lacimol: Tehát 10 éve több a hely. :-DDD Ezt írták? nekem meg gyerekem van Pesten... Úgyhogy én meg úgy tudom nincs. De én meg azt olvastam, ( ha már te is olvastál) hogy van olyan vidéki település ahol még óvoda sincs nem hogy férőhely...

Dokinő 2013.03.01. 19:06:05

@csepke: tudom ja, egy blogban csak köpködni illik a másikra ;-)

csepke 2013.03.01. 19:11:28

@Dokinő: nem, csak azt viszonylag rövidre lehet zárni hogy: ugye? ugye. A beszélgetésben/megbeszélésben én azt szeretem, ahogy látod hogy a másik gondolkodik kb. mint egy sakkjátszma lép valamit, te is, próbálod kitalálni mit fog legközelebb..stb. A köpködés az nem jó, de a beszélgetés igen.

fizetekmegegysort 2013.03.01. 19:17:27

@Maitre: nem voltak túlfejlett ujjízületeid. Nem azt mondtam, hogy a gyerek nem képes elsajátítani, hanem hogy nem érett rá. Hogy olyasmire kényszerítjük (fél év alatt írjon vonalak között) ami nem az életkorának megfelelő. Ettől még megtanulhatja, maximum utálni fogja. És kudarcos lesz. És az egész suli/tanulás/munka dologra bevésődik neki az utálom és muszáj attitűd. Hány felnőtt is van, aki így dolgozik, így éli az életét? Gyerekkorban szoktatjuk rá őket erre. Szerintem ez baj. Az oktatásnak a sikerekről és fejlődésről kéne szólnia.
Szerintem meg igenis van értelme ezekhez az országokhoz hasonlítani magunkat. Pl a Finnek nem is olyan régen még templom egere szegények voltak... Aztán láss csodát. Esetleg megnézhetnénk, hogy csinálták? Igen. Tanulhatnánk tőlük? Igen. Mi döntünk arról, hogy a pénzt oktatásba vagy máshová költjük? Igen. Vajon a drasztikus forráskivonás+ központosítás+ hülye (értsd:forráskivonás mellett végrehajthatatlan) törvények előre visznek? Szerintem nem, de ezt mindenki döntse el maga.

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.03.01. 19:28:06

@Dokinő: @csepke: Annyira értelmes és érdekes beszélgetést folytattok, és ezt még kulturáltan is teszitek! Nem jönnétek ide többször is? :-)
Persze én érdekesnek tartom az éles vitákat is, mert véleményem szerint a blogok kommentjei piciben mutatják egy ország társadalmát. Csak figyeljétek meg! De ahogy ti eszmecserét folytattok, az szintén nagyon tetszik. :-)

Dokinő 2013.03.01. 19:50:43

@csepke: abszolút :-) Csak úgy megállapítom olykor, ahogy mások egymásnak szegezve a kést ölik egymást egy-egy blogválaszban, főleg ami politika. Nyilván nem érthetünk egyet mindenkivel, mindenki más szinten nézi ugyanazt a problémát, mások a privilégiumok is, viszont ilyenkor kéne belépnie az elfogadásnak - hát ez sajnos nem működik Mo.-on :-(

Dokinő 2013.03.01. 19:52:49

@lbm-NERtárs -): ha gyerek téma van, szívesen:-)

"blogok kommentjei piciben mutatják egy ország társadalmát" - hát ez biza így van :-) Akik agyonfröcsögnek egy nekik nem tetsző írást, azok gondolom életben is hasonlóképpen viselkednek.

csepke 2013.03.01. 20:03:14

@Dokinő: Áhh csak kieresztik a gőzt. És azt is gondolom jobb mintha mondjuk a családjukkal lennének undokok. :) De erre szoktam gondolni akkor is, amikor mondjuk a postán undok velem a postásnő. ;) Az összes utcán összeszedhető frusztráció ellenszere egyébként ha arra gondolsz, hogy biztos sok gondja van az illetőnek, hát istenem legalább a gyerekével remélhetőleg türelmesebb lesz. Bár ha dokinő vagy tényleg, akkor biztos van alkalmad elég tapasztalni az emberek ballábbal kelésének elviselését.;)

Dokinő 2013.03.01. 20:13:56

@csepke: ez csak álnév :-D Nem bírnék egészségügyis lenni. De le a kalappal, aki bírja egy életen át. Ilyen szinten nem tudnék emberekkel foglalkozni, meg ugye mindent el viselni, olvasok egy-két orvosi blogot, hát kemény. Ha mindenkire mosolyogsz (én szoktam) akkor valahogy egész más a reakció. Elég ritkán fordul elő, hogy morgás a reakció, vagy ha valamit szólok, akkor leugatnak. A meglepő (nem várt) helyzetekre a másik fél is nem várt módon reagál ;-)

Maitre 2013.03.02. 10:48:55

@fizetekmegegysort: Szerintem te már elfelejtetted milyen gyereknek lenni, egyáltalán nem éreznek annyi mindent katasztrófának, mint egy felnőtt. Ezt kell csinálni, akkor ezt kell csinálni, aki nem csinálja, az ellenség, és majd tanítónéni jól megbünteti, mi meg büszkék lehetünk arra, hogy jól csináltuk. Körülbelül ennyi a gondolkodásuk (sokan később is így maradnak, de az másik téma).
Kudarcos embereknek is lenni kell, az eszesebbje később megtanul profitálni a kudarcaiból. A többi meg úgy marad, és nem számít.
Te mint szülő annyit tehetsz, hogy eszesebbnek neveled. Vagy feldolgozod a saját kudarcaidat, hogy ne állandóan attól rettegj, hogy mi lesz, ha ő is. A kudarc az élettel jár, nem fogja megúszni a gyereked sem.

Maitre 2013.03.02. 10:50:26

@csepke: Tényleg ilyen szinten vannak a dokinők, vagy ennyire nem figyelsz arra, hogy mit ír a csaj, és hogyan? :)

Maitre 2013.03.02. 10:53:20

@lbm-NERtárs -): Én utolsó egy évben lettem az. Nincs alternatíva. Nyerni fognak.

Nyilván csupa öröm lehet úgy dolgozni, hogy akármit próbálnak, ott terem 136 nagyon hangos emberke, és fujjol. De ha megnézik, hogy a 136-ból 125 az előző kormányra is ugyanígy fujjolt, akkor lehet hogy jót nevetnek.

fizetekmegegysort 2013.03.02. 11:12:03

@Maitre: még mindig nem érted, ugye? Nem arról beszélek, hogy a gyerek hogy éli meg, hanem hogy tudásunk szerint hova vezet. A gyerek azt sem érzi katasztrófának, ha minden nap összeveri az apja. Sőt, alapvetően azt gondolja, apa jogosan teszi, mert biztos ő volt rossz. Azt gondolja, ez a természetes. És ha felnőtt korára ezt túléli, és "normális" felnőtt lesz (nem pedig maga is áldozat avagy erőszakoló) akkor kijelenthetjük, ami nem öl meg, az erősít?
Nem kell, hogy megússza a kudarcot, de ha mi "okos" felnőttek ahelyett, hogy a tudásunk alapján a lehető legtámogatóbb környezetet biztosítanánk neki, direkt kudarc esélyes rendszert hozunk létre, legalább ne legyünk büszkék magukra. Legalább ne magyarázzuk meg magunknak, hogy ez miért jó.
Nekem a te felfogásod (karalábé szint, meg azt csinálja amit mondanak neki), túlságosan lenézi a gyereket, nem tiszteli benne az embert. Én tisztelettel igyekszem a gyerekeim felé fordulni, és azt tapasztalom, hogy a 4 évesnek már komoly gondolatai vannak, és a másfél éves sem "zöldség szintű".

Maitre 2013.03.02. 16:52:30

@fizetekmegegysort: Valószínűleg kicsit elfogult lehetsz a gyerekeid felé. Ez nem baj, mindenki az, ezért nem is a szülő dolga objektíven megítélni a gyerekét. Szerinted ha tömeggyilkos lesz, akkor is világjobbító, kreatív szándék vezérelte, és védeni fogod mindenáron. Ez így helyes.

Attól még nem kell nemzethalált vizionálni minden semmiségért, nem lesz belőle semmi gond, ha egy hat éves gyereket kicsit már fegyelmeznek. Otthon úgysem csinálják eleget, nagyon elharapózott ez az én kölykömnek mindent lehet világnézet. Meg kell nézni akármelyik szabadon választott időpontban, bármelyik tömegközlekedési eszközön, hogy mi lett belőle.
Na AZ kudarc.

horgi1 2013.04.15. 11:43:41

Megszületett egy törvény, úgy,hogy a megvalósításhoz szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányoznak. Mi ebben a különös? 2010 óta minden törvény hasonló módon írattatik.
Komolyan: ha egy 10 éves gyerek valamit úgy tesz,hogy annak a tevékenységnek nincsenek meg a személyi és a tárgyi feltételei minimum debilnek tartják és mehet a kisegítőbe,ha elsőéves főiskolás készít egy házi dolgozatot,melyben a személyi és tárgyi feltételek megléte nélkül tervez,elbukik. Az oktatáspolitikusoknak van bőr a képükön ilyen fércmunkával kiállni és nyugtatgatni a szülőket,hogy ne hisztizzenek! Miközben rájuk jellemző mérhetetlen primitív és megalázó módon sorsolgatják a gyerekeket!

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.04.15. 12:47:27

@horgi1: És sajnos ez a márciusi bejegyzésem mára számszerűsödött is: majdnem 12 000 gyerekkel többet kéne elhelyezni az iskolákban mint tavaly... Az osztályokban már így is van ahol 28-30 gyerek tanul. Hová tudják még őket zsúfolni?...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.15. 18:26:12

@lbm:

"majdnem 12 000 gyerekkel többet kéne elhelyezni az iskolákban mint tavaly."

- Tehát kijelenthető, hogy 2007 folyamán több gyerek született, mint előtte. Mi történt akkor, hogy ez bekövetkezett? (Meghagyom költőinek, de szerintem abban megállapodhatunk, hogy az ember akkor vállal gyereket, ha azt látja, hogy biztosított a gyerek jövője.)

.

.

.

.

.

MÁS!

Hol állítod be, mennyi karakter lehet egy komment?

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.04.15. 20:04:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Sehol.Legalábbis én nem emlékszem rá, hogy ilyet tettem volna. Pár napja én is csodálkozva fedeztem fel, hogy be van korlátozva. De tegnap például még csak 1000 karaktert engedett, ma meg 5000-et. Szerintem a blogmotor csinálja.
Amúgy az általad felvetett gyerek észrevétel igencsak figyelemreméltó megközelítés. Erre még nem is gondoltam. Nagyon jó vagy :-)
süti beállítások módosítása