2015.05.15.
19:53

Írta: lbm

A KLIK meg a közmunka

Az úgy volt, hogy mi szóltunk. Jó hamar, amikor még csak terv volt a közmunka. Írtuk, meg mondtuk is, hogy baromság az egész program, mivel sok lóvéba kerül, még csak véletlenül sem segít abban, hogy az emberek visszakerüljenek a normál munkaerőpiacra, de legalább tudható, hogy a mai magyarországi morál mellett visszaélések lesznek ennek kapcsán.

Miután eme "jövőbe látók" le lettek idegenszívűlibsibolsigyurcsánybérenc-ezve, a közmunka program szépen el is indult a maga útján. S hogy-hogy nem, lassan de biztosan elkezdtek szivárogni a hírek, miszerint egy-egy polgármester gyönyörűen dolgoztatja a közmunkásokat a saját földjén, mert mekkora üzlet már, ha az ember olyanokkal dolgoztat, akiknek a bérét az állam finanszírozza. Még a hülyének is megéri...  Nosza mindjárt gondolt egyet némelyik önkormányzat, hogy hát ha a polgármesterek ilyen rafináltak, mi meg még rafináltabbak leszünk: egy-két dolgozót kirúgunk, a helyükre meg felveszünk közmunkásokat. Tiszta haszon. Közben - persze kizárólag erkölcsi alapon...- simán megalázó helyzetek alakultak ki, "Itt majd megtanultok dolgozni!"- felkiáltásokkal... És miközben robogott a közmunka, a kormány meg tökönveregette magát nagy büszkeségében, hogy mekkora királyság ez, aközben persze kiderült, hogy hihetetlen pénzeket emészt fel, melynek a nagy részét nem a közmunkabér teszi ki, hanem az eszközök, meg az adminisztráció. Az meg még csak fel sem merült, hogy ebből a pénzből mennyi munkanélkülit lehetne átképezni, hogy valóban munkaerőpiac képes legyen. Ja de volt ilyen! : ott felhőcskéket kellett rajzolni felnőtt embereknek... Komolyan a magasságos NER adja, hogy ettől az oktatástól valaki el tudjon helyezkedni a munkaerő piacon, de sajnos erről pontos adatokat nem találtam, pedig kerestem, de nagyon...  Szóval én nem ilyen képzésre gondolok, hanem érettségikre, meg szakmai képzésekre, ott is azokra, ahol nem kosárfonást, meg háztáji állattartást tanítanak, mivel láthatóan nem keresnek ilyen oklevéllel rendelkező munkatársakat egyik álláskereső portálon sem, a panel meg mégis csak kicsi egy kecske tartásához ...

Na de haladjunk tovább! Midőn már elég nagy volt a hangzavar a közmunka program szemétségeit illetően, (úgy a program elindulása után másfél-két évvel később),  azt mondta a kormány, hogy ejnye -bejnye, majd egy megnyugtató mosollyal megígérte, hogy most aztán már kivizsgálja, mi a fityfene van itt kérem szépen. Ebbe maradtunk. Hatása meg nem volt, mert ha lett volna, akkor most nem lehetne arról olvasni, hogy a KLIK újabb okossággal spékelte meg a közmunka program adta lehetőségeket. Tény hogy okosabb volt minden eddigi lúzernél, aki ezzel akart stiklizni. A KLIK a hírek szerint szépen elbocsájtott pár munkaerőt, de nem helyettük vett fel közmunkásokat, hanem a kirúgott emberkéket vette vissza saját pozíciójukba, csak immáron közmunkás státuszban. Remek! Ez az igazi munkásember megbecsülése... 

A KLIK persze úgy spórol ahogy akar, de azért ha egy kicsit ráérnek készítsenek már egy tanulmányt arról, hogy ez erkölcsileg mennyire helytálló; mennyiben segíti ez a munkanélküliek visszatérését a munkaerőpiacra; illetve, hogy mégis milyen mértékű rász@rás uralkodik a KLIK berkeiben azon emberek fejére, akik ott nekik, értük dolgoznak.

Ami engem némileg felhúz ebben az ügyben, az az, hogy kihasználva a hatalmas munkanélküliséget, bármit megtehetnek a munkáltatók a munkavállalókkal szemben; mely tényt már eddig is tudtam (egy egész könyvet szántam a témára), de egy KLIK, ami mégsem egy kismagyar vállalkozó, hanem egy nagy horderejű kormányzati program része, miért is ekkora surmó?....

 

Azért nyugodjunk meg NERtársak, bizonyára majd ezt is jól kivizsgálják...

9 komment

Címkék: NERség

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr317462410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.05.16. 10:12:58

Figyelemelterelés ez a lázas semmittevés. Álca, hogy látszódjon dolgoznak valamit a fijjugg. Közben több a kár mint a haszon.
A legnagyobb kára ennek az egésznek az, hogy az amúgy is béka segge alatti magyar béreket még tovább nyomja lefelé. Amikor Magyarországon a legnagyobb a foglalkoztatás adója, mert alacsony bérekből csak magas kulccsal lehet adót beszedni. Meg úgy, hogy szopatják a munkaadót még mennyit fizessen a melós után. Ezt a nem kis problémát kellett volna megoldani. De a balfasz orbán rezsim is elbaszott 5 évet az életünkből a nagy büdös semmire.

Az olyan pógi meg aki a saját földjén közmunkásokat foglalkoztat az egy tolvaj bűnöző. Fel kell jelenteni aztán lecsukni...

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.16. 11:41:08

Nem értem miért siránkozol. A közmunkások már bérelhetők is a fideszes földesuraknak napszámba.
Lassan eljutunk egy fejlettebb társadalomba ahol földesurak és jobbágyok lesznek, némi polgársággal a városokban.
Viktor meg majd kiadja az új Aranybullát. Ahhoz nem kell kétharmad.

csak egy néző 2015.05.16. 12:20:33

Nem lenne ezzel semmi baj, ha az a sok köcsög képviselő is közmunkásként ücsörögne a parlamenteben.

solo 2015.05.16. 12:36:24

Egyszer talán már egy ilyen megalázott embernek nyakon kéne szúrnia a megalázóját egy tompa kanállal.Kezdetnek.Aztán,mikor a harmadik pökhendi g.ci jár így, talán a negyedik elgondolkodna rajta,hogy hol lehet a hiba a renccerben.

gizmo26666 2015.05.16. 13:25:39

@solo: Téged kéne inkébb torkon szúrni, amiért ilyen hülyeségeket találsz ki.
süti beállítások módosítása