2013.08.26.
13:50

Írta: lbm

2/3 vs. 2/3

margitsziget_1377517773.jpg_640x427

Most kiderül, hogy valóban számít-e az állampolgárok véleménye. A Margitsziget sorsdöntő szavazáson van túl. A tét az volt, hogy a Margitsziget a 13. kerület fennhatóságában maradjon, avagy a főváros kezelésébe kerüljön. A lakók pedig megtették amit lehetett; hatalmas részvételi aránnyal ( 66.6 százalék )- szavaztak. A voksok 100 százaléka döntött úgy, hogy fityiszt mutat a fővárosnak, azaz szívesebben tartozik ezen túl is a 13. kerülethez. A Margitszigeten hivatalosan bejelentett lakcímmel rendelkezők száma 3, ebből ketten éltek állampolgári jogaikkal, és elmentek eme sorsdöntő szavazásra. (A harmadik lakos állítólag már elköltözött.) A történelmi pillanatokat az index stábja hihetetlenül izgalmasan örökítette meg; igazán nem mondhatjuk rájuk, hogy nem veszik komolyan a híradást.

Akárhogy is nézzük, jelenleg a 2/3-ad néz farkasszemet a 2/3-addal: a Margitsziget lakosainak 2/3-a és a nagy nemzeti 2/3… Nyugodt, normál esetben személy szerint lezártnak tartanám az ügyet, hisz a lakosok voksoltak, mi meg demokrácia vagyunk, ahol minden állampolgár véleménye számít. Mert ugye a NER visszaadta a döntés jogát az állampolgárok kezébe, meg konzultál is velünk ha kell ha nem, ilyen módon pedig a további lépések abszolút kiszámíthatóak… lennének… Ne vess meg NERtárs, ha mégis kételkedem az ügy kimenetelével kapcsolatban!

 A történet szerint a főváros főmuftija kigondolta, hogy a Margitsziget meg annak a bevétele kell a fővárosnak. Ezt pedig tett követte, azaz meg is lettek téve az első lépések az átruházással kapcsolatban. Ám Áder János köztársasági elnökünk visszadobta az erről szóló jogszabályt az Országgyűlésnek. Viszont a szándék erős: kell a fővárosnak a Margitsziget. Márpedig ha ezt megaszondták’ , akkor a nagy nemzeti 2/3-ad megcselekedte amit kell, imígyen a jogszabályt változtatások nélkül elfogadta.

Erre a fránya 13. kerület meg előhozakodott a demokrácia kártyával, és szavazást tartott az ügyben. A margitszigeti magyar állampolgár meg odáig fajult, hogy még el is ment a szavazóhelyiségbe, leadta a voksát, és, de még csak nem is úgy szavazott ahogy azt a nagy nemzeti 2/3 szája íze kívánta volna.

Sajnos a NER-t megismerhettük, megismertették velünk az elmúlt években, és lássuk be, sok mindent lehet mondani a rendszerre de azt nem, hogy gyenge lenne. Természetesen az állampolgárok véleménye eddig is mindig számított, ám ha az nem egyezett a kormány álláspontjával, akkor kiderült, hogy vannak idegenszívűek, meg kommunista ivadékok, Bajnai-bérencek és Gyurcsányisták, egyébként pedig panaszokkal forduljunk a bohócügyi államtitkárhoz…  Néha jött egy-egy békemenet, és végül pedig ami eldöntetett, az véghez is vitetett…

Jelen esetben azért nem gondolom, hogy a Margitsziget kapcsán hasonló megnyilvánulások lesznek, mindössze érzékeltetni akartam, hogy az elmúlt években hogy jött át nekem az állampolgárok véleményére való odafigyelés, és ezzel azt hiszem meg is magyaráztam, mért merült fel bennem a kétkedés picike árnyéka.

Tehát a tétel egyszerű: a fővárosnak kell a Margitsziget, a margitszigeti lakosok pedig véleménynyilvánító szavazáson erre nemet mondtak. Izgalommal várom a továbbiakat. Vajon két állampolgár a maga 2/3-ával le tudja-e nyomni azt a nagy nemzeti 2/3-ot?  Tényleg minden állampolgár szava számít, és az ezt hangoztató kormány eszerint cselekszik, avagy inkább tudtunkra adják, hogy nem minden 2/3 egyenlő?...

13 komment

Címkék: NERlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr825477736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ofélia . 2013.08.26. 13:54:41

Erre most tényleg kiváncsi leszek mivel a két lakos akár az eu-hoz is mehet meg mindenféla bíróságokra:DD

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2013.08.26. 13:58:35

Bocs, de ez most komoly? "Most kiderül, hogy valóban számít-e az állampolgárok véleménye."
Annak a kettő embernek a véleményére gondolsz? Neked feltűnt, hogy egy-egy jobb napon akár több ezren vannak kint a szigeten? Én legyek az utolsó, aki a regnáló kormány demokratikus elhivatottságáról regél, de basszus, miért kellene a hivatalosan ott lakó abszolút szuperkisebbségnek döntenie a tömegek helyett, akik oda látogatnak?
És ha már itt tartunk: miért pont a XIII. kerület, valóban? Az új uszitól kezdve az atlétikai centrumon keresztül a felújított szökőkútig nem emlékszem semmire, amit a kerület tett volna a Margitszigetért, csak akkor az övék, amikor a bevételekről van szó?

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.08.26. 14:06:57

@Lieutenant Bona: "de basszus, miért kellene a hivatalosan ott lakó abszolút szuperkisebbségnek döntenie a tömegek helyett, akik oda látogatnak?"
Nem tudom, de ha hozzám eljönnek látogatóba és azt mondják , hogy nekik márpedig a piros függöny tetszik, hát pont nem érdekel, mert én meg a zöldet kedvelem, és én lakom itt. A Margitszigeten lakóknak ilyen alapon abszolút joguk van beleszólni abba, hogy mi zajlik a lakhelyükön, mivel ott ők laknak, és nem az odalátogatók. Amúgy pedig a demokrácia nem lehet nézőpont kérdése.

gdpadakozo 2013.08.26. 14:13:59

A posztban, már a címében is van egy "kis" tévedés. Ez a 2/3 ugyanis nem olyan 2/3.

*rb*n 2/3-a rendesen kevesebb 2/3-nál (a választási rendszer az erősebb felé húz, ugye), míg a sziget 2/3-a valójában 100%!

Ebből következik, hogy:
f*d*sz melletti "2/3" << sziget melletti "2/3"

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2013.08.26. 14:16:53

@lbm: Ó értem. Ezek szerint én nyugodtan ráhúzhatok két emeletet a kecóra, hiszen basszus, én lakom itt, ti meg csak kívülről nézitek. Azt sem értem, miért nem lehet az utcám autóforgalom nélküli sétálóutca; de hát emberek, mi, akik itt vagyunk, mi kell, hogy döntnökök legyünk, ti itten csak átutaztok reggel-este. Amit mondani akarok az annyi, hogy az ottlakás nem tulajdon, itt nem a te függönyödről van szó, hanem, hogy egy adott közterület hova tartozzon. A szitu pedig azért igazságtalan - mondjon bármit az, akinek véletlenül ott a bejelentett lakcíme - mert réges-rég állami vagy fővárosi (vagy általuk felhajtott uniós) pénzből épül a sziget, miközben a kerület egyszerűen lelegeli a bevételt. Miközben a demokrácia élharcosai amellett érvelnek, hogy 100 hektárnyi (!) terület sorsáról két fickó döntsön.

gdpadakozo 2013.08.26. 14:18:29

Még valami:

"Blablabla ... Áder János államfő azonban megfontolásra visszaküldte azt. Arra hivatkozott:

!!!
a jogalkotás során nem teljesült az Európa Tanács önkormányzati chartájában és a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség.

Az egyezmény szerint ugyanis nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül - mutatott rá a köztársasági elnök.
!!!

Az alkotmányügyi bizottság ... blablabla."

gdpadakozo 2013.08.26. 14:29:16

@Lieutenant Bona: "Az új uszitól kezdve az atlétikai centrumon keresztül a felújított szökőkútig nem emlékszem semmire..."

Nos, hiányzott a szigetre az új uszi, meg a többi építkezés, mint a zöldterületnek egy külszini fejtés!

fludd 2013.08.26. 14:34:10

Azt a két embert meg is lehetett volna kérdezni, hogy miért így szavazta. Nem hiszem, hogy meg tudnák indokolni. A néni jelezte is, hogy csak azért lakik ott, mert nincs módja elköltözni. Tehát akkor miért határozná meg az egész sziget jövőjét az, aki az első adandó alkalommal lelép?

gdpadakozo 2013.08.26. 14:34:50

Talán épp ott van a kutya elhantolva, hogy a környékbeliek, a 13. kerületiek a zöldet szeretnék ott, a főváros meg szimplán csak a bizniszt látja benne.

Erről szól a történet.

irongrass (törölt) 2013.08.26. 14:36:33

Vicces, a nem szimpatikus hozzászólások törlésre kerültek. LOL.

feri g. 2013.08.26. 14:45:17

Ha ez a két arc nem szeretne buszforgalmat a szigeten azt is kitilthatná? Ha zavarja a kisállatkert szaga azt is bezárathatja? Zavarja a szökőkút vízcsobogása, zenéje azt is lekapcsolják miattuk? Ugyan már!

gdpadakozo 2013.08.26. 14:56:05

Helyesen:
Ha ez a két arc nem szeretne megaberuházást, zöld területek további csökkentését, fák kivágását, ...

Gyk.: nem arról van szó, hogy az eddigi állapotot akarják megváltoztatni, hanem épp az ellen vannak, hogy a főváros "átformálja" a helyiek pihenőhelyét, ahol még fel tudnak frissülni.

Persze, ha csak a pénz számít, lassan nem lesz egy négyzetméternyi zöld terület a városban (ld. pl. a városligeti megaberuházási ötleteket még).

yard 2013.08.26. 15:29:12

Mintha lankadnának a fiúk agyilag, mert nem túl bonyolult a megoldás. Ha a Margitsziget nem akar a Fővároshoz tartozni, akkor a Fővárost kell a Margitszigethez csatolni. Oszt' jó'van.
Átnevezésben meg egyébként is döntősök, mittomén: Budpesmarszi
süti beállítások módosítása