2013.05.11.
12:48

Írta: lbm

KLIK, pedagógusnap, Erzsébet utalvány...

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fejét büszkén felemelte és azt mondta: pedagógus napra béren kívüli juttatást adunk a tanároknak…

A közlemény így szól: „Idén átmeneti megoldásként, az egységes munkáltatói szabályozók elkészültéig a költségvetésben rendelkezésre álló éves keret (5,5 milliárd forint) 2/3 részét kapják meg Erzsébet-utalványban azok, akiknek tavaly is volt ilyen juttatásuk, 1/3-át pedig az előző évben ilyen juttatásban nem részesült pedagógusok között osztják szét”

Egyem a szívüket! A könnyem újra kicsordult a gesztusok eme netovábbját olvasva. Na most a pedagógusok (akik immár „KLIK” fennhatósága alatt dolgoznak) egy része azért nem ilyen meghatott. Bevallom, meg is értem őket. Egy kisvárosi iskola tanára így nyilatkozott erről:

„A mi iskolánkban volt béren kívüli juttatás, amit január óta nem kapunk, ez a mi esetünkben fizetéscsökkenést jelent. Aztán most megtudtuk, hogy kapunk Erzsébet-utalványt pedagógusnapra, mintha jutalom volna.” (forrás: nol.hu) 

Szüdi János jogász, közoktatási szakértő szerint amikor az iskolák az önkormányzattól állami kézbe kerültek, akkor a pedagógusok kollektív szerződéseit is átvették, márpedig azokban a béren kívüli juttatás is benne található. Mint a nol.hu írja kb. a pedagógusok 40%-ának volt ilyen szerződése az önkormányzatokkal. Azaz, fél éve nem kapják meg a kafetériát ami járna nekik, de most borzasztóan örülniük kéne, hogy majd pedagógus napon mégis…

Hogy mi itt a probléma? Először is megkérdezném, mint tudatlan NERtárs, hogy ha valóban szerződésben rögzítették a béren kívüli juttatást, és így vették át a dolgozókat, akkor milyen módon történhet az meg, hogy csak úgy egyszerűen hónapokig nem fizetik azt ki? A név nélkül nyilatkozó tanár elmondja azt is, hogy már a nyomtatóba sincs patron, mert nem futja. Igaz, hogy Hoffmann Rózsa anno csak az mondta, hogy kréta van és egyéb eszközökre nem tért ki, de azért felmerül a kérdés, hogy ha ennyire gáz a helyzet, akkor mi értelme volt az átszervezésnek, hisz ezzel a már amúgy sem tökéletes oktatást még trébb helyzetbe hozták.

Az viszont már valóban szánalmas, hogy a „KLIK” a tehetségtelenségét úgy próbálja fényezni, hogy kafetéria tartozását a pedagógusok egy része felé pedagógus napi jutalomként próbálja beállítani. (Ráadásul mint a cikkből kiderül, nem is kap minden tanár ebből.)  Már csak abban reménykedem, hogy a „KLIK” nem fog megsértődni azon, ha az „örömünnep”  hatás elmarad…

 

 

10 komment

Címkék: NERségek NERlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr115295057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.12. 16:58:49

az a durva, hogy olyan szinten nincsenek megfizetve, hogy ennek is örülnek. :S

lucernaböde 2013.05.12. 17:37:19

@doggfather: Örül a nehézség!
Ez egy juttatás, nem ajándék. Év eleje óta bosszant, hogy nem kapok étkezési utalványt, és az önkéntes nyugdíjpénztárba is saját zsebből kell befizetnem. Eddig ezeket a várostól kaptam. Ezeken kívül nem kapom meg a minőségi munkáért járó pótlékot sem. Egyik sem nagy tétel, de hiányzik a havi költségvetésből. Ráadásul eddig lebegtették, hogy lesz, v. nem lesz, mikor lesz...
Hálát ne várjanak azért, mert késve(!) kifizetik azt, ami jár.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.12. 18:06:59

@lucernaböde: nem annak, hogy adják, hanem, hogy végre adják.

firefly 2013.05.12. 18:54:06

2013. május közepe: nincs elfogadott költségvetésük a KLIK központoknak, legalább is erre hivatkozva nem lehet felvenni fizetéselőleget. Namost ha ez igaz az baromi nagy gáz, ha nem akkor meg szimpla hazugság, annak az elismerésének, hogy nincs pénz a rendszer működtetésére.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.20. 15:56:17

Ezzel az intézkedéssel a pedagógusok 60%-ának rokonszenvét elnyerik, hiszen a poszt alapján ennyien eddig nem kaptak a bérükön felül semmit. 40% eddig fel volt háborodva, de őket iscvalamennyire lecsillapítja majd ez az egyszeri kifizetés.

hócipőke 2013.05.22. 21:23:17

Aki eddig kapott, most türelmetlenül vár és méltatlankodik, de akinek eddig évek óta egyetlen fillér sem csurrant az önkormányzattól, annak nagyon jól fog esni. És egyébként miért kellene különbséget tenni a pedagógusok között aszerint, hogy ki dolgozik gazdag és ki szegény településen?
Mi itt csak kapkodjuk a fejünket, hogy bizonyos helyeken mennyi minden járt a fizetésen túl.

tlivcsi 2013.05.23. 08:12:19

A helyzet a következő: jelenleg senki sem tud hivatalos helyen arról, hogy kapnának ped. napra erzsébet utalványt a pedagógusok. És egyáltalán milyen dolog az, hogy csak a teljes munkaidősök kapnának? el van ez nagyon szúrva, átverés az egész...

zoknis cica 2013.05.25. 07:48:41

Ma már köztudott, hogy ez pedagógusonként 200 Ft-os Erzsébet utalványt jelent. MÉG EGYSZER MONDOM 200 Ft!!!!!!!!!!!!!!!!!! ez ám a megszégyenítés és a MEGALÁZÁS!
JUTALOM? BOTRÁNY!!!!!!!!!
és még nem vonultak a pedagógusok tüntetni most sem Félnek?????????? !!!!!!!!!!!!

tlivcsi 2013.05.25. 13:55:37

Ezt hol olvastad? Mert valóban felháborító!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.14. 21:53:52

@zoknis cica: Milyen 200 forint? Az ígéretekkel szemben semmit sem kapnak azok a pedagógusok, akik tavaly sem kaptak béren kívüli juttatást...
süti beállítások módosítása