2013.03.15.
22:41

Írta: lbm

Hóhelyzet és készültségi bullshit!

ho_1363383440.jpg_281x179

Van itt Belügyminisztérium, TEK meg Katasztrófavédelem, és bárhogy próbálom finoman megfogalmazni, de mégiscsak fel merül a kérdés, hogy : minek?

Egy hete harsogja a tv, rádió, hírportálok és talán még a víz is a csapból, hogy időjárásunk gáz lesz, ám az illetékesek úgy néz ki, hogy azt gondolták, hogy ezzel talán le is tudható az e körben végzett munkájuk. Azt már tudjuk a Vitézy gyerektől, hogy a téli hóesés vis major ( a legutóbbi nagy havazáskor  ezt így szépen megfogalmazta…), de ő mégis csak egy BKK vezír, és nem hasonlítható Pintér Úrhoz, meg a társaihoz. Ám ami ebben a két napban történt, és elhangzott, arra szerintem példa nem volt még a föld kerekén. Ugye az M1 és az M7 –es autópálya helyzetéről van itt szó.

Egyrészt sms-t kaptak az emberek következő szöveggel:

„Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium”

Hát köszönjük! Mármint én nem, mivel hozzám még nem jutott el ilyen üzenet, bár kár is rá költeni, jól vagyok, melegben, biztonságban. Ugyanakkor köszöni az is akinek ugyan nincs autója, de a metróban ülve megkapta ezt az sms-t…  Hogy honnan vették az adatbázist azt nem tudom, de valahogy zavar van a kavarban, vagy micsoda… (Az index cikke szerint ennél lehetett volna egy sokkal célszerűbb megoldás is, amit elméletileg jó pénzért hasonló helyzetekre fejlesztettek ki.)

Pintér úr megmondta a tutit! Vagyis mindenki hibás, de és kizárólag, meg még véletlenül sem ők. A felelőtlen autósok, na azok szégyelljék magukat, hogy elindultak! Talán az is, aki melóból hazafelé mindössze 15 kilométert próbált megtenni, de aztán nem ment? Na és  Gíró-Szász emberünk is elakadt, mert biztosan ő is felelőtlen volt, de azt majd ők megbeszélgetik ketten egymás közt…

Mégis van egy kis gondom. Egy hete tudják az illetékesek, hogy jöhet egy katasztrófa helyzet, ám van olyan rokonom aki egy melegedőben ragadt és széken aludt. Közösségi portálokon vándoroltak az infók, és a portálok által jutott segítség: pékségből kenyér, otthonról szatyrokba pakolt élelmiszer, amit ingyen osztogatott egy fiatal pár, avagy saját készítésű házi lekvár civilektől, ki mivel tudott segíteni. Emberek vannak áram nélkül. A közösségi portálon cukorbeteg kért inzulint, hátha valahol a közelben valaki tud neki adni...Azon felül, hogy a tűzoltóknak, rendőröknek és minden hivatalos, vagy önkéntes szervezetnek csak hálával tartozunk mi polgárok a segítségért, megkérdezném a nagy Állam vezetőit, hogy egy hétig mit csináltak? A vendégházakat fel kellett volna szerintem készíteni tábori ágyakkal, egyebekkel. A kritikusnak ítélt helyeken készenlétben kellett volna tartani 10-15 perces elérési lehetőséggel hókotrókat, lánctalpasokat, és mindent ami segítség lehet egy ilyen helyzetben. Nem mondom, hogy már hétfőtől, de mondjuk szerdától már igencsak aktuális lett volna. Persze szerintem, de hát nem vagyok olyan okos mint egyesek…

Összetartásból jeles az ország, ez valóban látszik abban, ahogy egymást segítik, ahogy visznek a környék lakói amit tudnak, és egyáltalán a hozzáállásból. Most lehet büszke a Magyar, mert mégis közösség vagyunk valódi értékekkel. Két baba született a krízishelyzetben, és olyan ember is volt aki felajánlotta, hogy éjszakára befogadja a gyerekeket, akik olyan autóban ülnek ahol már elfogyott az üzemanyag. Egyéb történetek is feleleveníthetőek ebben a két napban, amiből kiderül, hogy az egyszerű állampolgár is tud megoldásokat nyújtani ha kell. Sőt! Még az Osztrákoknak is köszönettel tartozunk a segítségért. Az illetékeseknek viszont a figyelmébe ajánlanám a következő mondatokat, melyek a facebook-on terjednek:

"A vihar érkezését a meterológiai szolgálat jóval korábban jelezte" (...) "A vihar nyomában támadt káoszban úgy tűnt, az országnak nincs gazdája, csak a mentők, a tűzoltók és a rendőrök lelkiismeretes és megfeszített munkájának köszönhető, hogy a sebesülteket ellátták, és megkezdődött a rend helyreállítása. A kormánnyal ellentétben ők tudták, mit kell tenniük." Nem, ezek a szavak nem valamelyik ellenzéki politikus havazással kapcsolatos nyilatkozatából valók, hanem Navracsics Tibor Magyar Nemzetben megjelent írásából, melyben a jelenlegi miniszter a Gyurcsány-kormány 2006. augusztus 20-i teljesítményét értékelte. Az akkori, négy halálos áldozattal járó vihart követő cikkben Navracsics nemzetközi példákkal érvelt amellett, hogy a kormányzat tehetetlensége esetén illene beadnia a lemondását a felelős politikusoknak. Sőt, az akkori frakcióvezető a Nap-keltében kerek-perec ki is jelentette:

"Az Orbán-kormány idején ebben az esetben egy miniszter felajánlotta volna a lemondását" (A találat a Vastagbőr érdeme)”

 

Szólj hozzá!

Címkék: NERségek NERlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr265137118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása