2015.04.22.
20:32

Írta: lbm

Köszönöm NER, hogy bliccelhetek!

Üdv újra NER-társak!

Mielőtt megint elkezdek itt NER-kedni, röviden vázolom eltűnésem okát, csak, hogy magyarázattal szolgáljak: betegség, műtét, gerincbe csavarok, távtartók, csontpótlás, majd pedig hosszú, hosszú rehabilitáció. Ennyit erről.

No de csapjunk a lovak közé: bűnös bliccelő lettem. A pofámról le sül a bőr, úgyhogy gondoltam megírom mi a szitu, hátha valaki olyan is olvassa, akinek szintén szégyenkeznie kéne, bár neki nem azért mert bliccel (ő autóval jár.... ).

Az eset egyszerű: a szociális szférában dolgozom. Igen, ott ahol az átlagfizetések megrekedtek a nettó 75-80 ezer havi apanázs szintjén. Mi vagyunk azok, akik a pici gyerekeket az idős felnőtteket, demenseket illetve a szegényeket meg egyéb ellátásra szoruló embertársainkat gondozzuk. Még jó, hogy mi legalább érezzük, hogy szükség van ránk, mert a NER nem igazán. Na, nem is a NER igen tisztelt parlamenti képviselői miatt dolgozunk. Én speciel a Kati nénik, meg a Tibi bácsik egy-egy mosolyáért. Mind a mellett azért gyarló módon szeretnék megélni valamiből, és ha lehetek pofátlanul válogatós, akkor szeretnék a munkámból. Ezen elvhez ragaszkodva jutottam odáig, hogy ebben a hónapban felmerült a kérdés (persze csak szigorúan magamban...), hogy miután mindenféléket kifizettem a fizetésemből, a maradékból bérletet vegyek-e avagy kajára költsem. Végül az utóbbit szavaztam meg magamnak és kis családomnak.

Arra gondoltam, hogy ha már minden nap hajnal 4-kor kelek, napi három óránál is többet utazom, cserébe pedig annyika fizetést kapok, amennyiért Lázár úr, meg Balog emberi erőforrás góré és társai fel sem kelnének (nemhogy egy hónapig dolgoznának…), akkor csak jár annyi, hogy egyek. Az a szomorú, hogy ez nem vicc. Több hónapnyi betegállományom után, , amikor ennek a könnyfakasztó fizetésnek is csak a töredékét kaptam, eljött ez a helyzet. (Tényleg csak zárójelben említem meg, hogy nem extrémsport okozta sérülés tette tönkre a gerincemet, hanem az én szakmám bizony magában rejti az ilyen kockázatokat...)

Miközben én az évek alatt lemondtam már a színházról, könyvvásárlásról, ruháról meg szinte mindenről, ami nem számla vagy étel, aközben Balog úr tavaly ősszel pironkodás nélkül mondta le azt a tárgyalást, mely a szociális szféra kétségbeejtő helyzetén változtathatott volna, mert nincs pénz, csak a stadionok sokasodnak, a Lázár ember meg kioktat arról, hogy ki mennyit ér... Ja, és még jól is teljesítünk.

Én meg nem szeretném kioktatni a tisztelt kormányt, csak úgy simán közlöm, hogy Balog úrnak szívből köszönöm azt a jó nagy semmit, amit tett a szakmámért meg értem, és ha megbüntetnek a bliccelésért a Vitézy gyerek dolgozói, akkor a csekket majd az Emberi Erőforrások Minisztériumába küldetem. Lázárt csak szeretném felvilágosítani arról, hogy bizony azt, hogy mennyim van, ő és a haverjai döntik el, midőn meghatározzák, hogy mennyi legyen a fizetésem; így az értékemet is. Azért büszkén állíthatom, hogy hála Istennek az értékrendszerünk igen csak távol áll egymástól…

 

Összességében a NER-nek meg azt üzenném, hogy abszolút nem nevezném jó teljesítménynek azt, amikor már nem csak a rokkantakat, hajléktalanokat, munkanélkülieket és egyéb nehézsorsúakat hagynak az út szélén, de már azokat is, akik becsülettel dolgoznak.

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr197390264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2015.04.23. 11:28:15

ha az mszp maradt volna kormányon most bizonyára nagyon jól élnél.

bad_boomer 2015.04.23. 12:29:40

@$$$=$$$: Mivel a minimálbért Fidesz adóztatta meg, úgy kb. 10-15 ezerrel több maradt nála az MSZP kormányzása alatt.

OkoskaTo:rp 2015.04.23. 12:41:53

@bad_boomer: Viszont így a sok "vállalkozó" legalább a minimálbér adóját befizeti.

bad_boomer 2015.04.23. 12:59:33

Aki addig is ügyeskedett, azután is azt csinálta, be sem jelentette magát vagy az alkalmazottját, vagy csak 4 órára stb. Itt a posztban egy szociális szférában dolgozó és iszonyatosan kevés pénzt kereső emberről van szó, akinek esélye sincs, hogy többet keressen, idézem: "Balog úr tavaly ősszel pironkodás nélkül mondta le azt a tárgyalást, mely a szociális szféra kétségbeejtő helyzetén változtathatott volna".

nevetőharmadik 2015.04.23. 13:13:57

@OkoskaTo:rp: Ebből is látszik, hogy a minimálbér nem a dolgozóért, hanem az államért van. A minimálbér ugyanis csak minimáladó.

Terézágyú 2015.04.23. 14:33:18

Majd jön a következő cikk, hogy "köszönöm, hogy lophatok"?....

KUHULIN 2015.04.23. 15:23:56

"és ha megbüntetnek a bliccelésért a Vitézy gyerek dolgozói"
Mikor íródott ez a cikk?

fifibá55 2015.04.23. 16:31:24

Ez a bérezés a mindenkori regnáló kormányok működésének szomorú következménye, méghozzá olyan következmény, amelyet egyetlen soron következő hatalom/kormány sem fog tudni gyorsan orvosolni. Ez a folyamatosan csökkenő számú aktív lakosság számára tragédia, a folyamatosan növekvő számú nyugdíjas réteget hidegen hagyja ("Mi se kaptunk többet, mégis megéltünk..."), és ez feltehetőleg a választások során is befolyásol tényező.

Rokon területen dolgozó ismerős ebből a csapdából úgy próbál kilépni, hogy mellette magánban is vállal ezt-azt. Ezzel meg is van a napi 15-17 óra, előnye, hogy nem kell sokat gondolkodnia a szabadidő hasznos eltöltésén.

Zsuzsi25 2015.04.23. 17:57:14

Minden tisztelet mellett, de te valasztottad magadnak ezt a szakmat. Tudtad mire vallalkozol.
(mielott mindenki beszolna, en is ezt a szakmat vegeztem, csak aztan inkabb HR.es lettem csaladsegitos vagy gyerm.joletis helyett. Nyugi, ha tudsz nyelvet a szocialpedagogia/szocialismunkas vegzettseg siman eladhato HR.nek) Javaslom valts palyat, itt nem lesz jobb. (Tovabba a munkanknak(nad) az egvilagon semmi ertelme nincs. (Nem azert mert nem csinalod jol, hanem mert egyszeruen eredmenytelen. Eredmenytelen az eszkozok hianya miatt, eredmenytelen a kliensek hozzaallasa miatt (mind a kotelezett, mind az onkentes kliensek koreben) es eredmenytelen, mert a munkad 90%.a papirozas, kesobb pedog eredmenytelen, mert teljesdn kiegsz. Szivbol kivanom, hogy sikeruljon a valtas (a sajat-es csaladod erdekeben is.)... Magyaraorszag en igy nem szeretlek...

nemszólokmégegyszer 2015.04.23. 18:51:49

@$$$=$$$: Gyökér. Nem erről szól. Olvasni nem tanítottak meg, csak írni, Te droid?

lbm · http://nertars.blog.hu 2015.04.23. 19:01:17

Kedves Zsuzsa! Köszönöm szavaidat, ám csak a félreértések elkerülése végett: az én munkám nem papírozásból áll, mivel hús-vér emberekkel dolgozom. Idősekkel. Nem mondanám, hogy hiába, mivel eléggé kockázatos lenne a Kati néni meg a Pista bácsi számára már az is, ha hibát vétenék. Ezen felül pedig még csak nem is szociális végzettséggel művelem mindezt. Egészségügyi szakdolgozó vagyok, olyan mint akik a kórházakban dolgoznak. A különbség az, hogy amikor az egészségügyben némileg emeltek a fizetéseken, akkor én abból kimaradtam azzal az indokkal, hogy hiába vagyok eü. Szakdolgozó, nekem kuss van, mert a szociális szférában dolgozom, és az már valóban a vicc kategória, hogy ennek ellenére kötelező kamaratagnak lennem, annak díját fizetnem... Összességében pedig nem gondolnám, hogy amikor a bölcsibe beviszi valaki a gyerekét, akkor bárkinek is megfordulna a fejében, hogy tök fölösleges munkát végeznek ott. Amúgy meg én inkább szeretnék továbbra is valakiknek az idős szüleiről, nagyszüleiről gondoskodni, mivel ezt a munkát szeretem.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.04.23. 19:31:57

Értem én, hogy ebből szeretnél megélni, de nyilvánvalóan nem lehet. Én is szeretnék mondjuk étterem és koktéltesztelésből megélni, -ugyan nem próbáltam- de szerintem nem lehet.
Ilyenkor úgy döntöttem, hogy a világ bekaphatja, és olyasmit csinálok, ami fizet. Hobbiból meg szorgosan tesztelem az étterem és koktélkínálatot.
Ha napi 3 órát utazol, akkor -és ragaszkodsz a munkádhoz- költözz közelebb, mert a családod nehezen tolerálja, hogy nemnagyon lát. Ez érték szerintem.

Tudom, hogy nemes amit csinálsz, tudom, hogy érték, tudom, hogy a kormány geci (tényleg), de szembe kell nézni a valósággal. Néha.

Az evolúció itt is érvényesül, survival of the fittest. Adaptability.

Ps: Ha mégiscsak a kati nénik és Tibi bácsik mosolya éltet, tudom, félmegoldás, de Nyugat európában ugyanezért nagyságrendekkel többet kaphatsz, amiből emelt fővel anyázhatod az otthoni politikusokat. Igaz, ott Monsieur Pierre, Börgstrom urak és James-ek vannak, Herr Hortenshultz-al.

Zsuzsi25 2015.04.23. 19:36:58

@lbm: felre ertettel. Nem azt mondtam, hogy ez igy jol van, hanem azt mondtam, mivel igy van, dontened kell, azt csinalod amit szeretsz, vagy olyat amibol megelsz. Sajnalom, hogy nem hatarozhatom meg, hogy mire menjem az adom. (Nem stadinokra szeretnem) En is jobban szeretnek(tem volna) idosekkel foglalkozni. (mentalhigiene) De mast csinalok.
Nekem volt valasztasom. Ha neked lenne, valtanal? Valtanal masra? Amit nem annyira szeretsz, de jut konyvre, szinhazra, "berletre" ?

lbm · http://nertars.blog.hu 2015.04.23. 20:00:29

@Zsuzsi25: Értem amit felvázolsz, csak érzem, hogy igenis kell az ilyenfajta tevékenység is a társadalomnak, hiszen ha mindenki váltana ki vigyázna azokra akik önmagukat már képtelenek ellátni, és majd ha oda kerülök akkor ki vigyázna majd mondjuk rám? Márpedig ha szükséges ez a munka, akkor nem érzem, hogy fel kéne adnom, hisz kellek. Amúgy megpróbáltam váltani: nem éreztem jól magam a bőrömben. És majd csak lesz valahogy, de sérelmezem azt, hogy miközben az a jelszó, hogy gondoskodni kell az öregről, a betegről, és csinálni kell sok pici "jövőbeni adófizetőt" (copy by Matolcsy...), akkor azokat akik vigyáznak ezekre az emberekre nem kapnak semmi féle megbecsülést. És az is cáfolható, hogy gazdaságilag mi nem teremtünk semmit, mivel, ha a két évesre, vagy a magatehetetlenre nem vigyáznánk mi amíg a család többi tagja GDP-t termel, akkor eme dolgozó emberek vigyázhatnának rájuk, ahelyett, hogy végeznék a gazdaságilag oly pozitív tevékenységeiket.

anyadmajma 2015.04.23. 20:41:05

@lbm: Hát, elég jól kiestél a ritmusból, sokáig lehettél tényleg beteg. A takonypóc vitézi már felfelé bukott, most országosan teszi tönkre a tömegközlekedést.
Aztán, ne haragudj, de te tehetsz róla, miért kórházba mentél, orvoshoz? Miért nem stadionba meccset nézni? Mert ha a kórházba lehetne gyógyulni, akkor inkább annak adnának pénzt.
Viszont félretéve a viccet, egy biztos: az egészségügy és a szociális háló csak és kizárólag Tőled és a hozzád hasonló elhivatott, lelkiismeretes emberektől működik még.
Le a kalappal előttetek. Bár tudom, ezzel nem sokra mentek.

Zsuzsi25 2015.04.23. 20:50:06

Senki! Ha oda kerulsz, senki nem fog gondoskodni rolad. (Bocs hogy tolem tudtad meg, hogy nincs mikulas) Gazdasagilag indirekt modon, nyilvan hozzajarulsz a GDP.hez, de az en velemenyrm nem szamit. Az szamit amit epp kital az aktualis diktator. En ehhez alkalmazkodtam.

phaszfej 2015.04.23. 21:00:51

mi a tököm az a ner?

Zsuzsi25 2015.04.25. 08:25:11

@nevetőharmadik: a minimalado, jelenesetben nem ado. (marmint ha az allamtol kapod a fizetesed, lenydgeben nem adozol) ibdirekt modon teszel a kozosbe

nevetőharmadik 2015.04.25. 11:00:42

@Zsuzsi25: A közszféra esetében tényleg így van, általánosságban értettem (versenyszférát beleértve).

Zsuzsi25 2015.05.24. 08:51:47

@phaszfej: nemzeti egyuttmukodes rendszere" de egy faszsag. A kerdoiv amit mostanaban postaztak.....a bevandorlokkal kapcsolatban. Na az pl egy "ner"
süti beállítások módosítása