2013.03.31.
17:10

Írta: lbm

"Jól teljesítünk" mert még nem állunk a sorban a "blahán"...

sonka_1364742508.jpg_705x480

Így húsvét ünnepén, amikor mindenki aki teheti, a sonkaevés meg a locsolkodás ünnepének adja át magát, boldogan olvastam arról, hogyan készülődik a szent-Orbán-család is erre a kellemes hétvégére. Bevallom idilli a kép, és egy kis időre külön tudok választani két Viktort. Van a kemény, cinikus, akarnok, öltönyös fickó, aki „az akkor is enyém az utolsó szó, ha nincs igazam” alapelv szerint kormányoz; meg van a rendes, békés családi életet élő férfi, aki ha nem ülne a parlamentben maga lenne az eszményi példakép.

Ám ahogy olvasom a róla írt húsvéti cikket, mégis kellemetlen érzésem támad. Az jut eszembe, hogy vajon mit csinálok rosszul?

Tulajdonképpen egy elég rendes polgár vagyok. Legalábbis a NER útmutatásainak úgy ahogy megfelelek. Törvényes házasságban élek, már jövőbeni adófizetőt is gyártottam az urammal, (aki ugyan nem ver amiért nem szültem egy egész almot neki, de hát senki sem lehet tökéletes...) és valamilyen csoda folytán még munkánk is van. A mai viszonyokat figyelembe véve pedig ennek borzasztóan örülünk is. Még pár év ebből a "jól teljesítünk" kormányzásból és lassan már fizetni is hajlandó leszek azért, hogy dolgozhassak... Szóval egy igazi kis NER-család vagyunk, a NER-valóság közepén. Akár azt is mondhatnánk, hogy hasonlítunk a szent-Orbán famíliára. De mégsem…

Náluk a menü a darabolt bárány, meg a 15 kilós sonka, és finom bor. Villányi meg szekszárdi. Mi vettünk egy gyorsérlelt füstölt, főtt lapockát, szigorúan a legkisebbet, hogy egy ezresből megússzuk. Ebből készült kreatívan egy hidegtál, főtt tojással, egy-két darab retekkel, paprikával, kígyóuborkával, és pár szelet sajttal. Az ünnepi lapockának a felét pedig megmentettem, így finom bableves is jut belőle az asztalra. Jó lesz, elégedetten fogjuk megenni, és szerencsések vagyunk, mert nem állunk sorba a "blahán". Mindössze csak az jutott eszembe, hogy mit tudhat arról ez az eszményi családapa miniszterelnök, hogy az átlag keresetű emberek, vagy az az alatti színvonalon élő családok, hogyan élnek. ( A 47 000-ből tengődőkre már rá sem térnék…) Imígyen pedig hogyan is tudná azt, hogy hogyan lenne jobb, élhetőbb az állampolgárok élete. Nem kell ezt félreérteni. Nem sajnálom az Orbán-családtól amije van, (konkrétan fogalmam sincs, mit kezdenék 15 kiló sonkával, mivel annyit az életben nem ennénk meg…), csak kicsi szúrásokat érzek az oldalamban attól, hogy ezt büszkén tárja a nyilvánosság elé, miközben hosszú idők óta nem volt annyi ingyen ételért sorban álló állampolgár ebben az országban, mint most húsvétkor.  

De például a minap beszélgettem egy emberkével amikor is az egyik legcikibb dolog bukott ki belőlünk: melóból hazafelé néha (és kimondottan ritkán) elcsábulunk egy-egy 80-160 ft. összegű péksütire, megesszük, majd pedig erős lelkiismeret furdalás lesz úrrá rajtunk. A szomorú az, hogy nem a testsúlyunkat féltjük... Őrlődésünk oka a következő gondolat: ennyi pénzből négy-öt zsemlét is tudnánk venni... Hát nem ciki?  Aztán az egyik ismerősömmel sopánkodtunk valamelyik nap, hogy itt a húsvét, de közben meg hónap vége is van, és egyikünknél 3000 ft, másikunknál meg még annál is kevesebb pénz lapult a tárcában. Egyébként pedig minden hónap utolsó hete így alakul.

Pedig dolgozunk. Mindnyájan. A fizetésünk igaz ami igaz, minden hónapban megjön. De hiába. Kilőve a mozi, színház, könyv, meg minden ami nem számla vagy kaja. A BKV bérletet még megvesszük, mert azt muszáj. Félre tennünk esélytelen. Szóval dolgozunk, és próbálunk élni. A kosarunk a boltban pedig egyre üresebb, pedig 3-4 ezer alatt nem úszunk meg egy vásárlást. Inkább ritkábban is megyünk… De a tej csak elfogy, meg kenyér is. Két tej meg egy kiló kenyér, és egy kis felvágott már egy ezres. Ha húst is vesz az ember, meg egy olajat, és esetleg egy doboz tojást, akkor már túl is teljesítettük a napi költhető keretet. Nem éhezünk, de sz@rul élünk. Valóban „ jól teljesítünk”! Legalábbis mi állampolgárok, mert még így is elvagyunk. Valahogy…

Nem az a fájó pont, hogy az Orbán-család méltón ünnepel, csak az a megválaszolatlan kérdés, hogy mi a különbség? Reggel felkelünk, elvisszük a gyereket az iskolába, elmegyünk dolgozni, keményen húzzuk az igát, hazajövünk, megvacsorázunk, lefekszünk.  Pont úgy mint Viktor. Mi mégsem úgy ünnepelünk.

Mit csinálunk rosszul?

39 komment

Címkék: NERlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr455185939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blanka99 2013.04.01. 15:43:21

Azt csinálod rosszul, hogy nem hagyod itt az országot. Magyarországon a "rendszerváltás" eredményeként feudalizmus alakult ki. Az egyik lányom 4 nyelvtudással, magyar pénzügyszakos közgazdászdiplomával évek óta Olaszországban pincérkedik. Múlt évben nem dolgozott 2-3 hónapnyit, erre most kapott 3500 € munkanélküli segélyt. Több, mint 1 millió forint adómentesen, mindenmentesen, segélyként. Ha az Orbán Viktorok államférfiként viselkedtek volna és nem csak a saját meggazdagodásukat tartják szem előtt percéletű politikai szélkakasként 23 évvel a "rendszerváltás" után már nekünk is lehetne olasz életszínvonalunk. Én 2017-ben megyek innen.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.01. 16:32:09

A kis majom, az adventi koszorút rakta fel a plafonra.
A haza érdekében Orbánnak mennie kell.
Mindenhonnan csak a szivatást kapjuk, ez az ocsmány, sunyi, aljas diktatúra nem kell már.
Soha többé kétharmadot, ezek ellen össze kell fogni mindenáron!

bulista 2013.04.01. 17:05:11

Gondolom, hogy a Nemzet Törpéje azért áll fel cipőben a konyhaasztalra, hogy valahogy elérje a plafont, amely eddig még összes imánk ellenére sem szakadt rá...

aleb19 2013.04.01. 17:12:32

"Mit csinálunk rosszul?"
kezdj el nacizni mint gerendas peter, hatha neked is dobnak csontot

thelizardking 2013.04.01. 17:19:47

- Mit csinálunk rosszul?
- Rossz helyre húzzuk az x-et a választásokon.

TheRminator 2013.04.01. 17:45:26

"Mi vettünk egy gyorsérlelt füstölt, főtt lapockát, szigorúan a legkisebbet, hogy egy ezresből megússzuk."

Szigorúan a tecsoból ugye? Ha kimész a piacra, kapsz tisztességes sonkát is ennyiért. Magyart. De edd a szar szlovákot, lengyelt, spanyolt.

"Aztán az egyik ismerősömmel sopánkodtunk valamelyik nap, hogy itt a húsvét, de közben meg hónap vége is van, és egyikünknél 3000 ft, másikunknál meg még annál is kevesebb pénz lapult a tárcában. Egyébként pedig minden hónap utolsó hete így alakul."

Mi ketten keresünk 180e Ft-ot, ebből fizetjük a lakáshitelt, mindent, de a hónap végén mindig van mit enni. Húsvétkor is be tudtunk vásárolni, pedig nem vagyunk milliomosok.

"Nem az a fájó pont, hogy az Orbán-család méltón ünnepel, csak az a megválaszolatlan kérdés, hogy mi a különbség? Reggel felkelünk, elvisszük a gyereket az iskolába, elmegyünk dolgozni, keményen húzzuk az igát, hazajövünk, megvacsorázunk, lefekszünk. Pont úgy mint Viktor. Mi mégsem úgy ünnepelünk.

Mit csinálunk rosszul?"

Képzeld, hogy OV-ék még szép szerényen húsvétoznak. Vannak olyan roma családok, akiknél a húsvét többszázezres lakodalomhoz hasonlit, rongyrázással, 5 féle kajával, 4 féle borral.

Tele van a tököm a sok siránkozóval. Mi is meg tudunk élni, más is meg tud. És még nyaralunk is minden évben. Igaz a balatonon, de 1 hét belefér. Mi hárman vagyunk, fejenként 60e Ft jut. Mások is képesek megélni, és nem sirnak.

KenSentMe 2013.04.01. 17:50:45

Ez a poszt tiszta demagogia. A bankigazgato, a vezeto beosztasu menedzser es a miniszterelnok mindig jobb szinvonalon fog elni, mint az atlagember, akkor is, ha raketakent szarnyal a gazdasag es ha mindenkinek duzzad a kosara a Tesco sonkatol. A boldogulast, a sorsod jobbra fordulasat meg soha ne a politikatol vard, ugyanis ok nem a javadat akarjak, hanem egyszeruen beloled elnek.

Ha magad nem tudsz boldogulni, esetleg meg bizhatsz a szocializmus meg a kommunizmus eljoveteleben - bar megsugom, ott valoszinuleg hus sem lesz.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.04.01. 18:12:44

Konkrétan mi is számolgatunk már hónap végén és konkrétan ehhez a kormányhoz tudom kötni.

Az elmúlt két és fél évben szinte az összes állandó és megbízható megrendelőmet gallyra vágták.

Pedig épp abban bíztam, hogy mivel elég széles a spektrum, mindig lesz, aki életben marad.

Hogy csak néhány nagyobb csoportot említsek: nyugdíjpénztárak, energiaital-gyártók, játékautomata-gyártók, takarékszövetkezetek.

Maradtak még egyelőre a borászok (de az idényfüggő).

vezér01 2013.04.01. 18:16:30

Ilyen a világ.Fletó anyukája meg csak ül az előszobában és a gázórát olvassa.

TóthAttila 2013.04.01. 18:51:00

@magyar ember teli szájjal:
Mert Orbán térdre csuhások Viktor bizony sokat imádkozhat. ExMSzMP-s párttitkár apjával a háta mögött.

Kennysp2 2013.04.01. 19:12:57

Talán azért van ez mert nem te vagy a miniszterelnök hanem basztál tanulni fiatalkorodban!

beedoc 2013.04.01. 19:13:26

@TheRminator: Majd, ha ti is nem csak HÁRMAN lesztek, nem fog erre telleni 180 ezerből. És ugye többen lesztek mert 0. Viktor királyunk a NER-esktől azért 3 gyermeket vár el. Matolcsy Urunk ennek alapjait már lefektette a gazdaságban. Úgy hogy ti még mínusz kettőben vagytok. Hajrá!!!

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.04.01. 19:13:30

Érdekes. Piacképes képesítés, szakma, tapasztalat, nyelvtudás - és akár itthon is tisztesen megélhettek. Persze kis szerencse és proaktivitás sem árt.

Az, hogy dolgoztok, az viszont már önmagában dicséretes. Fel a fejjel!

sterimar 2013.04.01. 19:23:53

Ez a poszt annyira ostoba és demagóg, hogy már fáj.

polly graph 2013.04.01. 19:40:43

Propagandafotók és propagandaduma. Egy szinten mozog azokkal az "ellesett" pillanatokat megörökítő reptéri fotókkal, amiken a 43 kilós, 12 centis stiletto sarkakon egyensúlyozó Angelina Jolie három jóllakott gyereket cipel, gondosan olyan szögben tartva őket, hogy azért érvényesüljön az alakja.

Nos, Orbán Viktor családi élete is nagyjából kimerül ebben a sonkatartó pózolásban és a gyerekekkel való rapid vigyormámorban.

A következő pillanatban a mi kis pocakos family guy-unk már tárgyalt valamelyik hasonszőrű "vippel". Nehogy már bevegyétek ezt a parasztvakítást, az ő napja is csak 24-ből áll.

Az a nagy sódar nekem speciel nem kellene. Baromi egészségtelen ennyi vörös hús!

Snoopyka 2013.04.01. 19:50:06

"(aki ugyan nem ver amiért nem szültem egy egész almot neki, de hát senki sem lehet tökéletes...) "

Szanyi Tibor minden ujját megnyalja, ha ezt olvassa,
ízléstelen, demagóg, buta írás az egész

B79 2013.04.01. 20:13:24

Nekem sem marad pénzem a hó végére, de szívesen küldök egy kis sonkát, vagy valami ünnepit, a sajátomból az éhező bloggernek. Ez ne legyen baj!

Sziszifusz 2013.04.01. 22:00:34

Most van rajta sapka vagy nincs? De hát mindegy is, nem?

billy reed 2013.04.01. 23:09:16

@TheRminator: Látom "megértette" a posztot.

@OrangeOrder: "Érdekes. Piacképes képesítés, szakma, tapasztalat, nyelvtudás - és akár itthon is tisztesen megélhettek. Persze kis szerencse és proaktivitás sem árt.

Az, hogy dolgoztok, az viszont már önmagában dicséretes. Fel a fejjel!"

Nem tudom melyik a rosszabb: ha komolyan gondolja, amit ír, vagy ha cinikus.
Próbálja ezt ilyen könnyeden előadni Nógrádban, az Ormánságban, Békésben mondjuk egy szülői értekezleten.
Azt hiszem megdöntené a hosszútávfutás kozmoszcsúcsát.

@sterimar: Konkrét cáfolat: Blaha, ételosztás.

"Ostoba és demagóg"? Nem azok ostobák és/vagy demagógok, akik nem veszik észre, hogy rohad szét az ország, és hirdetik tele szájjal az ellenkezőjét? Vagy látják, de mégis az ellenkezőjét mondják?
Pont mint (cseppet sem) szeretett kormányunk...

the music man 2013.04.01. 23:21:23

Ezt a szöveget csak egy orbánfóbiás maszop hívő eszi meg!!! Szánalom!!!!
Na megyek eszek egykis sonkát (igazit)tormával! :))))

Mészáros Laci 2013.04.02. 04:12:55

" szigorúan a legkisebbet, hogy egy ezresből megússzuk" - a laptopot, amin ablogot írod, mennyből úsztad meg, drága hipókrétai barátom? :-)

Mészáros Laci 2013.04.02. 04:18:57

@billy reed:

" Konkrét cáfolat: Blaha, ételosztás."

Örömmel olvastam, hogy van annyi jószándékú ember, hogy az alapítvány önkéntesei 400 ezer adag élelmiszert tudnak szétosztani az országban.

Az adakozók minden bizonnyal boldogan látják, hogy segítőkészségük melegénél mások a politikai csemegéjüket sütögetik.

TheRminator 2013.04.02. 09:03:45

@beedoc: A háromból kettő már kiröpült, én teljesítettem, amit megkövetelt a haza.

politikailagnemkorrekt 2013.04.02. 09:42:23

Iggen! K...va annyát a zorbánnak amiért sonkát zabál! És ráadásul 15 kilósat! Ami alsó hangon is 25-30 rongy! Ha viszont 10-150 évig félretenné a zárát nekije, akkor má egy lélegeztetőgépet vehetne belőle a kórház számára. De nem, a rohadék csak hízik, csak hízik, a mi zsírunkon. Ebben a zországban meg lassan már mindenki éhezik, már a Leisztinger is csak csirkenyakat hámoz, de ez a gazember még mindeig sonkát zabál. Hárt mit képzel ez, mikor már ország miniszterelnökei rég kenyéren és vízen élnek?! De ez... ez csak dőzsöl, habzsol és képmutat. Fúj, fúj! De nem baj, fog ez még száraz kenyeret enni, maj' mi megmutattyuk, hol lakik a jóisten, ugye-ugye?

ratatAta 2013.04.02. 10:00:17

Mit csinálsz rosszul? Pesszimista vagy. Ha nem irigykednél, helyette pozitívan gondolkodnál, esetleg nem sajnáltatnád önmagad, sokkal jobb irányba fordulna az életed. Próbáld ki egy hónapig. Amíg a másik szájából sajnálod az ételt, addig nem lesz változás az életedben. Béke!

lbm · http://nertars.blog.hu 2013.04.02. 10:49:57

Mindenkinek aki szerint irígykedek: a posztokat nem csak olvasni, hanem értelmezni is kell! A téma úgymond a következő: egy ember önreklámként hírdeti az idilli húsvétját. Egy olyan ember aki bűnözőt csinált a hajléktalanokból, kicsinálta a rokkantak ellátását, és kormányzása alatt a családok nagy részének az életszínvonala erősen lecsökkent. Ami pedig anyagi helyzetet illeti: ez nem rinya, hanem tény. Nem az én esetem, hanem mások által is elmondott panasz. Egyébként pedig én egészségügyi dolgozó vagyok, de a pedagógus ugyanígy él. Tehát itt olyan emberekről van szó akik tanultak is, dolgoznak is. A sajnálatos az, hogy nem demagóg a poszt, pusztán a hétköznapokról szól a NERvalóság közepén...

2013.04.02. 11:48:48

Komunisták!

Mostan ez van, nektek kisebb a sonka. Kérjetek gyurcsányitól, aki miatt most nélkülöztök.

De Miniszterelnök Úr is szívesen ad a magáéból, csak kérjetek, mert ő nem komunista.

Egyébként se a sonka kicsi, hanem a pofátok nagy

katkati 2013.04.02. 11:54:05

Egyetértek, buta és demagóg írás. De ha lehet még fokozni (lefelé), akkor a blogger kommentben megnagyarázza, hogy az bizony úgy van, ahogy ő láttya, és aki mégsem ért egyet vele, az nincs birtokában az értő olvasásnak, amivel képes lenne felfogni az írás, sőt Írás üzenetét. Ennél már tényleg nem nagyon van lejjebb, kedves blogger, amikor de facto funkcionális analfabétának minősítesz mindenkit, aki nem ért egyet veled. Az értés nem vonja maga után automatice az EGYETértést, csak szólok.

Sárga Király 2013.04.02. 12:34:53

@Kennysp2: Ja, a felettébb okos elgondolásod alapján most százezer miniszterelnöke lehetne az országnak.

Azoknak pedig, akik most nekiálltak kommunistázni, üzenem, igenis fájhat, hogy valaki 15 kilós sonkát villant, és közpénzből - érted, a tiédből is- reklámozza, hogy mennyire idilli náluk a húsvét. Miközben nálad és 2 millió másik magyarnál rohadtul nem az. Ha így sem érthető, segítek: küldjetek nekem fejenként egy ezrest, én meg küldök nektek egy fotót, amin egy luxusétteremben zabálok. Deal?

Epokit Drive 2013.04.02. 12:53:24

Én egy hentesnél vettem sonkát, és mivel volt rá külön, e célra félretett keret, 3320 Ft-ot költöttem el. Ez a Te ezresedre fordítva bő fél kiló sonkát jelentett volna, ami kevés, de finom, magyar, háztáji stb. Ezt egy háziasszonynak magyarázzam?

A húsvétról jó előre tudtuk, hogy idén március 31-re esik majd. De eszébe jutott valakinek január-februárban félretennie két-háromezer forintot, amikor épp semmi más fontosra nem kellett, hogy majd épp jókor legyen jó helyen?

Mellesleg, ezt mindig így gondoltam, nem afféle Orbán-érás jelenség: egy miniszterelnök (bankvezér, gyárigazgató, főorvos stb.) helyzetéhez hozzátartozik a jómód. Vagy Te hagynád magad szidni minimálbérért? Döntenél milliárdokról havi százezerért? Kerülnél a címlapra, miközben még csak jól sem keresel, és mégis köpködnek? Arról, hogy többségünknek nincs elég esze sem, hogy a fenti pozíciókat betöltse, már nem is beszélek. De a húsvéti sonka az felfogható mindenki számára közös nevezőként, így rögtön tudjuk sajnálni magunkat. És kiderül: annyit érünk, amennyink van... És semmi rosszindulat nincs bennem, rám is igaz.

Nem akarok senkit bántani, néha jó kicsit elkenődni, de azért van ennél rosszabb, tudjuk mind.

Kennysp2 2013.04.02. 13:00:31

@Sárga Király: Hát nem ezt mondtam, nem kötelező, hogy miniszterelnök legyél... Én mondjuk programozó gyakornokként is elég jól meg tudnék venni egy 15 kilós sonkát miközben egyetemre járok meg tanulok....

regress 2013.04.02. 13:00:40

@Kalmár Lajos: neked sem az agyad nagy,a fejed kicsi

Ló Elemér 2013.04.02. 13:29:04

Ahhoz, hogy megértsük, miért tart ott az ország, ahol tart, nem a cikket kell elolvasni, hanem a kommenteket. Én nem is írok!

micsoda? 2013.04.02. 13:33:55

@TheRminator: Nos igen. Ha nem lenne ilyen poszt, és nem sírnánk /ahogy említed/ Te is 47 ezerből élnél.

@Epokit Drive:
"De eszébe jutott valakinek január-februárban félretennie két-háromezer forintot, amikor épp semmi más fontosra nem kellett, hogy majd épp jókor legyen jó helyen? "
Hogyne, eszembe jutott, csak elromlott a bojlerom, meg volt fűtés számlám is.

Némelyik hozzászóló nagyon messze van a magyar valóságtól.

gabcigirl 2013.04.02. 13:34:20

Azért nagyon demagóg ez a "mindenki válasszon piacképes szakmát", mert ha mindenki a tyűdemarhára piacképes területen tevékenykedne, 2 Ft-ot sem adnának a munkájáért, mert az adott szakmára jellemző túltermelés élből ki is zárná a piacképességet.

Sárga Király 2013.04.02. 13:36:44

@Kennysp2: A programozók nem ebben az országban élnek, legalábbis az átlagfizetés szempontjából. Körülbelül rájuk van még igazán szükség a szolgáltatóiparban, a többiek meg örüljenek, hogy élnek, oszt jónapot.

Epokit Drive 2013.04.02. 13:51:00

@micsoda?: Mindig van kifizetni valónk, és mindig kevés, ami épp van, tudom, én is így élek. A háromezres sonkám az épp 4.3 doboz Viceroy (jól írtam?) cigaretta, ami az olcsóbbik, ha jól tudom, és amiből szintén elmegy egyeseknél egy doboz/nap. Tudom, pont azok sosem cigiznek, akik itt kommentelnek, csak úgy általában írom. :)

Netszamuráj 2013.04.02. 17:07:29

@gabcigirl: "Azért nagyon demagóg ez a mindenki válasszon piacképes szakmát" >> Hagyjad, ezeknek mondhatod. Elképzelem az országot, ahol mindenki mélytengeri hegesztő, meg programozó, meg politikus. Az oltást a mélytengeri hegesztő adja be a nővérke helyett, a gyerekeket a politikus tanítja erkölcstanra, a magyarórákat meg a programozó tartja.

Hiszen nincs se pedagógus, se nővérke, mert mindenki csak piacképes dolgot tanul. ;) És igen, nyilván marha sokat fog keresni egy Java programozó majd akkor, ha eldobsz egy követ, és egy Java programozót találsz el. ;)
süti beállítások módosítása