2016.09.19.
19:05

Írta: lbm

NERbéremelés az egészségügyi szakdolgozóknak...

Kvíz kérdés NERtársak:

Felnőtt szakápoló vagyok, egészségügyi kamarai tagdíjfizető, és kamarai tag. Munkámat tekintve is egészségügyi szakfeladatokat látok el, mi több, azért alkalmaznak, mert hivatalosan is elő van írva, hogy az általam betöltött pozíciót csak és kizárólag egészségügyi szakember töltheti be. A kötelező szakmacsoportos tanfolyamokon részt veszek, szóval minden féle és fajta kritériumnak megfelelek, amit csak a törvény előír, elvár vagy kitalál ahhoz, hogy egészségügyi szakdolgozó legyek, és papíron is annak számítsak. Na, a kérdés: vajon jár-e nékem az új egészségügyi szakdolgozói bértábla szerinti bér?

És itt jön a csavar, mivel a törvényhozás szerint NEM. Hogy miért nem? Azért mert a szociális szférában dolgozom. Ennyi az indok…

Valamiféle anomália folytán a törvényhozó fejekben kialakult egy olyan gondolatmenet, hogy ha mondjuk, én a szociális szférában kötöm át a lábszárfekély okozta sebet, vagy a decubitus-t, esetleg injekciót is adok, netán tán kigyógyszerelek a beteg embereknek, akkor, az nem ugyanolyan munka, mintha mindezt egy kórházban, vagy rendelőintézetben tenném meg. A felelősség mértékével persze tisztában vannak, mivel azt keményen előírják, hogy a fenti feladatokat bizony nem végezheti el akárki, mert aki ezeket megteheti, annak egészségügyi szakdolgozónak kell lennie, ám valamiért a munka értékét csökkenti a "szociális szféra" jelző.

Leegyszerűsítve, ha holnap egy kórház dolgozójaként vért vennék, akkor eme tevékenység, /az én esetemben/ bruttó 30 ezer/hó.-val érne többet, mint ma itt a szociális szféra berkein belül.

Én sok mindent megértek. Azzal is tisztában vagyok, hogy a szociális szférában nem ugyanaz a munka folyik, mint az egészségügyi intézményekben. Nem is ezért alakult ki. Míg az egészségügyi intézményekben a gyógyítás a fő profil, addig a szociális területeken a gondoskodás. Ám ahogy a gyógyításba is beletartozik a gondoskodás, úgy ez fordítva is igaz: a gondoskodásba is beletartozik a gyógyítás. Olyannyira, hogy szociális intézmény, működési engedélyt sem kaphat, ha nincs biztosítva benne az egészségügyi ellátás is, és ha bizonyos tevékenységekre nem szakembert foglalkoztatnak. Úgy szeretném megkérdezni az illetékeseket, hogy akkor mégis milyen alapon diszkriminálják azokat az egészségügyi kamarai tagokat, akik a szociális szférában helyezkedtek el?

Ha a végzettségük, a tevékenységük, a kötelességeik, még a kamarai tagdíjfizetésük is ugyanaz, mint más egészségügyi szakembereknek, akkor miért nem azt a fizetési besorolást érdemelik, amit szakmatársaik? (Bár már a tagdíjfizetés megítélése sem egyforma, mivel az eü.-ben a munkáltatók innentől átvállalják a kifizetést, míg a szociális szféra továbbra is maga fizetheti, ha nem akarja elveszíteni a működési engedélyét…)

Jelenleg 16 év munkaviszonnyal, általános ápolónői, általános asszisztensi és felnőtt szakápolói végzettséggel a közalkalmazotti bértábla szerint a bérminimumot sem érné el a fizetésem. Idén megalázó módon felkerekítették arra a bizonyos 129 000 Ft.-os bruttóra az alapomat, hogy a minimumot azért hazavihessem… Tíz évet dolgoztam kórházban, a gerincem megrokkant, csavarok meg implantátumok tartják normális helyzetben, és nem bántam meg semmit, de érthető okokból nem tudok újra kórházban dolgozni. A tanulmányaim, a tudásom ugyanúgy beteg emberek hasznára fordítom, de a törvény szerint ez nem ér csak bérminimumot, mert „rossz” helyen dolgozom.

 

Mennyire fer ez így?!

Azért persze nyugodtan alszom, mert a múlt héten fizettem be az aktuális nyolcezret a kamarának, mint tagdíj...

2 komment

Címkék: Abszurd NERélet

A bejegyzés trackback címe:

https://nertars.blog.hu/api/trackback/id/tr8011728297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2016.09.20. 04:20:34

A Fidesz folyamatosan ezt csinálja.

Bizonyos szakmában dolgozók egy részének szép fizetésemelést ad, egy másik részét meg le se szarja. Azután egész nap, egész hónapban, egész évben hallgathatod, hogy ezek meg ezek milyen óriási fizetésemelést kaptak. Ja, a tíz-húsz százalékuk. A kívülállók meg azt hiszik, hogy mindenki aki nővér (tanár, körorvos, iskolai segédszemélyzet, karbantartó, iskolatitkár....), az most nagyon jól járt, úgyhogy hallgasson! Hát messze nem járt jó mindenki még azok közül sem akik kórházban melóznak.

halaloszto 2016.09.20. 07:33:03

oszd meg és uralkodj. régi, bevált módszer. aki kapott, az nem fog kiállni azokért akik nem. pedig csak úgy működne ha nem hagynák a csoportok megosztani magukat.
süti beállítások módosítása